Política

Els esculls entre CiU i ERC són salvables, per l'ANC i Òmnium

El president Artur Mas, molt actiu durant la xerrada, rebutja fer valoracions

L'AMI coincideix amb la resta d'entitats sobiranistes que l'objectiu final dels partits és aconseguir la unitat política

Una de les presències més esperades en la conferència d'Oriol Junqueras era la del president de la Generalitat, Artur Mas, que li tornava així la visita que el líder d'ERC li va fer en la conferència que ell va fer fa uns dies. Durant tota la xerrada, el president català va estar prenent notes de les paraules de Junqueras i aplaudint-lo en nombroses ocasions, però en sortir del Palau de Congressos de Barcelona no va voler fer declaracions públiques valorant el discurs polític. De fet, el silenci que va guardar sobre les paraules del líder d'ERC és el mateix que va guardar ell la setmana passada. Mas es va limitar a dir que CiU havia acudit a “escoltar” i que no era moment de fer valoracions.

Qui sí ho van fer van ser els tres representants de les entitats sobiranistes que han impulsat el procés: l'ANC, Òmnium i l'AMI. La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, va reiterar una idea que ja fa temps que exploten i que és coincident amb les paraules de Junqueras: “Això ho hem de fer tots.” Per ella, la unitat ha de continuar sent la idea fonamental del procés i l'objectiu comú. Sobre si hi ha d'haver una sola llista o diverses, no es va voler pronunciar. “Unitat, urnes i independència”, va concloure.

Pel president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, el discurs de Mas i el de Junqueras no difereixen tant. L'objectiu de tots dos és un govern de concentració o d'unitat. La diferència és el camí com s'arriba a aquest punt. Al seu entendre, “parlant es pot arreglar” aquest escull. El també alcalde de Vic va assegurar que el discurs del líder d'ERC li havia semblat molt correcte. Finalment, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va destacar que el discurs d'Oriol Junqueras tampoc difereix massa del full de ruta que s'ha traçat l'entitat i que es va corroborar aquest cap de setmana. Va insistir en la necessitat que es convoquin les eleccions de manera immediata. Si bé el cap de setmana l'ANC es decantava per la llista unitària que propugna Mas, va assegurar que les paraules d'ERC li fan entendre que “hi ha marge” perquè uns i altres es puguin entendre. “La coincidència no és en punts concrets, però sí que n'hi ha en les maneres de fer les coses, que és caminar cap a la unitat”, va dir Forcadell.

Aprovat d'altres partits

A la xerrada també hi havia representants d'altres partits, i pel que deien en sortir, donen un aprovat a Junqueras. És el cas de Pere Almeda, un dels portaveus de la nova plataforma Mes –sorgida de la marxa del PSC–. Segons ell, les llistes paraigües maximitzen els resultats que podrien obtenir els partits favorables a la independència de Catalunya perquè “el pluralisme polític va a favor del procés i el que no s'ha de fer és violentar la democràcia”. També David Companyon (ICVEUiA) va ressaltar el contingut social el discurs i la claredat en la lluita contra la corrupció. També va assegurar estar d'acord que un nou estat ha de suposar un estat nou, partint de zero.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia