Política

Mas no renuncia a la llista conjunta i vol negociar

El president de la Generalitat demana “generositat” a Junqueras abans d'una reunió imminent entre els dos líders

Proposarà una “dinàmica de treball” per acostar posicions amb els partits i la societat civil

Artur Mas es reunirà de manera imminent amb Oriol Junqueras. Després del cop de porta del líder dels republicans a la llista unitària, el president de la Generalitat i el líder dels republicans abordaran les possibles vies d'entesa per convertir les pròximes eleccions en un plebiscit sobre la independència que ofereixi una lectura homologable per la comunitat internacional. Malgrat tot, Mas no renuncia a la llista conjunta i ahir demanava al president d'ERC gestos a favor de l'acord: “En moments clau cal ser generosos i eficaços.” Mas també obrirà contactes amb la resta de partits i amb la societat civil i establirà “una dinàmica de treball” abans de prendre una decisió sobre l'avançament electoral.

CDC constatava que les diferències entre les propostes de Mas i Junqueras són “molt considerables”, però insistia en la necessitat d'arribar a un acord, sense renunciar a la seva proposta de la llista conjunta. “La situació actual és nova, calen actituds noves i instruments nous, amb els de sempre no ens en sortirem”, va remarcar Mas en un acte de Sàpiens Publicacions.

L'endemà de la seva conferència, Junqueras va ser qui va trencar el gel enviant un SMS al president de la Generalitat per demanar-li la trobada. Segons fonts properes al president, van mantenir un primer contacte telefònic i han de concretar ara com encarrilen la negociació durant les pròximes hores i dies. El president de la Generalitat, que va escoltar la intervenció de Junqueras des de la primera filera de l'auditori, no dóna la candidatura conjunta per impossible i insistia que s'ha de prioritzar, per aquest ordre, el sentit de país, el de partit i l'interès personal, i alertava de la importància de no equivocar-se d'ordre. “Espero, desitjo i confio que trobarem aquesta doble manera d'enfocar la realitat per ser eficaços i definir itineraris i objectius clars, i que siguem capaços de saber que és decisiu: primer és l'interès col·lectiu i després és legítim defensar l'interès de partit i el personal”, hi va afegir.

Fonts de CDC lamentaven que Junqueras no es mogués dimarts ni un mil·límetre del seu conegut full de ruta, no fes “un gest de cap tipus” per acostar-se a la proposta del president de la Generalitat i ni tan sols el cités durant la conferència com protocol·làriament correspondria. A més, insistien que la vinculació de la independència amb la justícia social i la regeneració democràtica per la qual advoca Junqueras també forma part del seu full de ruta. Fonts d'ERC indicaven, per la seva banda, que Junqueras està disposat a avançar en tot per generar “sinergies i complicitats de tota mena” que es podrien concretar en el programa, la campanya i el posterior govern d'unitat que propugna el republicà.

ICV i la CUP, amb ERC

ICV-EUiA i la CUP van valorar positivament la proposta de Junqueras per concórrer separats als comicis amb un nom paraigua. El coordinador nacional dels ecosocialistes, Joan Herrera, va posar l'accent en les “coincidències” entre el projecte del republicà i el del seu partit. Va celebrar que Junqueras destaqués la “pluralitat” de Catalunya i que l'eix esquerra-dreta no desaparegui de la seva estratègia política. ICV rebutja el caràcter plebiscitari de les eleccions i demana un avançament convencional. També es desmarca, en aquesta línia, del govern de concentració que planteja Junqueras i manté la necessitat del referèndum. Herrera, a més, va demanar a Junqueras que trenqui les relacions amb CiU, més enllà de donar per acabat l'acord de governabilitat. “Per fer un país diferent cal construir majories i polítiques diferents”, va argumentar.

La CUP preveu estudiar “molt seriosament” la idea de recollir totes les llistes independentistes sota un nom paraigua, però tampoc veu clara la constitució d'un govern d'unitat. Quim Arrufat, diputat de la CUP, va insistir que les candidatures separades són la millor manera “de recollir la diversitat política que aposta per la independència”. Tant ICV com la CUP faran ara les seves pròpies conferències per marcar posició, després que Mas fes la primera convocatòria per explicar el seu full de ruta després de la consulta alternativa del 9-N.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també pronunciarà la seva la setmana vinent. Pels socialistes catalans, Junqueras i ERC s'han espolsat la gran pressió mediàtica de CiU perquè acceptin integrar-se a la llista del president Mas i han mostrat que el seu full de ruta i el del president per afrontar els pròxims mesos són molt diferents. Segons el portaveu del grup parlamentari socialista, Maurici Lucena, Junqueras deixa clar que no aprova ni pensa avalar les retallades, la baixa gestió política i els casos de corrupció creixents que afecten CiU. Per ell, Mas i Junqueras han entrat en una cursa per liderar l'independentisme que està comportant desgovern i desatenció de les tasques legislatives.

Lucena pronostica que Mas, “lluny de l'èpica”, prendrà la decisió prosaica de convocar eleccions en funció de les enquestes. Respecte dels pressupostos, que Lucena qualifica de “mal dissenyats” perquè la Generalitat ja sap que no obtindrà el 10% d'ingressos que reclama al govern espanyol, els considera una eina més de pressió cap a ERC perquè els aprovi com a fase prèvia a acceptar la llista única. El PSC, repeteix, no els aprovarà. El PP veu una “guerra oculta” entre Mas i Junqueras per liderar l'independentisme en el futur. C's va vaticinar que no arribaran a cap acord.

LES FRASES DE MAS

S'ha de posar l'interès col·lectiu i de país davant de l'interès de partit o l'interès personal
Si pretenem resoldre els reptes per assolir la llibertat amb els instruments polítics tradicionals de sempre, no ens en sortirem
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia