Política

El PSOE registra al Congrés la petició perquè es creï una subcomissió per la reforma de la Constitució

Sánchez creu necessari una reforma constitucional per resoldre les tres crisis pateix l'Estat: la corrupció, la crisi econòmica i la crisi social

Espera que la resta de grups parlamentaris donin suport a la proposta

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha registrat aquest dijous al Congrés dels Diputats una petició perquè es creï una subcomissió per abordar la reforma de la Constitució. En declaracions als mitjans, Sánchez ha afirmat que cal “obrir un procés de reflexió per abordar una reforma constitucional que resolgui les tres crisis que, a criteri del PSOE, pateix l'Estat: “la corrupció, la crisi econòmica i la crisi social”. La voluntat de la iniciativa, ha dit, és “obrir el debat”, que “és el millor favor que avui se li pot fer als ciutadans i a la Constitució espanyola”. “Crec que la millor defensa de la Constitució és la seva actualització”, ha sentenciat.

Segons el PSOE, la reforma de la Constitució ha de suposar “un moviment de regeneració política i institucional que torni a connectar amb molts ciutadans que ara se senten lluny de la política” i ha de servir per “recompondre molts dels consensos que avui estan trencats”.

El PSOE espera ara que la resta de grups parlamentaris donin suport a la seva proposta, però principalment del PP que és qui té la majoria absoluta al Congrés i, per tant, la clau de la creació de la subcomissió.

Segons Sánchez, la reforma ha de permetre reconèixer “ nous drets dels ciutadans” i una “millora de la qualitat democràtica”, a més de “resoldre el conflicte que té a veure amb la convivència territorial i que afecta singularment a Catalunya però també al conjunt d'Espanya”.

“Si el PP hi vol portar els seus experts benvinguts siguin”

La proposta del PSOE passa per convocar a aquesta subcomissió un grup d'experts perquè “ens donin la seva opinió sobre les qüestions que han de ser modificades a la Constitució”. Per tant, segons Sánchez, si el PP vol portar-hi els seus experts “benvinguts siguin” perquè l'objectiu és obrir el debat.

En canvi, segons Sánchez, si el PP utilitza la seva majoria absoluta com a cadenat per evitar el debat sobre la reforma de la Constitució “tindrem un problema” perquè cal “regenerar la vida democràtica del país, reconèixer nous drets dels ciutadans i resoldre una crisi territorial”.

El PSOE va presentar fa un mes a Saragossa una declaració on instava el govern espanyol a convocar una conferència de presidents entre Rajoy i els presidents dels territoris per parlar d'ocupació, creixement, i de com garantir el finançament de la sanitat i l'educació pública.

El mateix document demanava al president del govern espanyol que obrís, en el sí de la Comissió Constitucional del Congrés una subcomissió per començar a debatre sobre la reforma constitucional que “es necessita”.

Sánchez ha assegurat que durant tot el mandat de Rajoy el PSOE “ha demostrat ser un partit lleial, disposat al diàleg i que ha sabut escoltar el sentit del carrer” i que busca solucions a les “tres crisis” que afecten l'estat: la corrupció, la crisi econòmica i la crisi social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia