Política

Junqueras manté que l'acord amb Mas és imprescindible

Assegura que la setmana vinent intentarà veure's amb el president per buscar l'entesa

El líder d'ERC continua defensant llistes separades i destaca que la candidatura única no ajuda gens

“Estic segur que hi haurà acord.” El president d'ERC, Oriol Junqueras, va suavitzar ahir el seu to i en una entrevista a TV3 va assegurar que l'entesa amb Artur Mas és imprescindible perquè el procés continuï endavant. Un pacte, però, que s'ha d'ampliar a altres actors polítics i també de la societat civil, perquè hi haurà una “feinada” per construir l'estat propi. Això sí, va tornar a defensar la importància de teixir diverses llistes coordinades sota un mateix paraigua.

La conferència del republicà de dimarts passat ha provocat una certa tensió entre ERC i CDC, perquè els nacionalistes consideren que la posició de Junqueras era de màxims i no deixava gaire portes obertes a la negociació. Ahir, però, va provar de rebaixar la mala maror i va subratllar que el pacte amb Mas és del tot necessari. “No ens podem permetre el luxe de no avançar”, va ressaltar. En aquest sentit, va revelar que la setmana vinent els dos líders s'asseuran en una mateixa taula per negociar i intentar de trobar el desllorigador.

A partir d'aquí s'haurà de veure quins nexes en comú hi ha entre els dos fulls de ruta que, a primera vista, semblen força allunyats. Junqueras, però, ahir no va aprofundir sobre com seran les negociacions ni quins són els aspectes que el seu partit pot rebaixar per cercar el pacte. Un punt, però, sí que va deixar clar: ERC descarta de totes totes la llista unitària. Segons el republicà, una candidatura única no “ajuda gens” perquè allunya els indecisos del procés i no fa partícip a tothom en la independència. És per aquest motiu que va tornar a reivindicar el consens de “tothom” a través d'unes quantes llistes que representin la pluralitat del país i que s'aixopluguin sota una mateixa marca blanca. “Aquesta unitat també serviria perquè hi fos la CUP”, va matisar. I un cop més va insistir en l'oferta de fer actes conjunts de campanya entre aquestes diverses organitzacions, que podrien estar coordinats per Ara és l'Hora, l'entitat que ha aglutinat Òmnium i l'ANC durant els mesos previs al 9-N.

Pel que fa al camí que s'hauria de traçar cap a la independència, Junqueras va reiterar que, un cop celebrats els comicis, s'ha de configur un govern de concentració i Catalunya ha d'exercir com un estat independent des del primer dia, perquè no es poden construir les estructures d'estat sota el control del govern espanyol. Una filosofia que no comparteix Mas, el qual advoca per una legislatura de 18 mesos en què s'anirà fent gradualment la desconnexió d'Espanya. “Hi haurà molta tensió. Hem d'escurçar terminis”, va reblar Junqueras, que va vaticinar que aviat hi podria haver eleccions anticipades.

Un auguri que comparteix el portaveu del govern, Francesc Homs, que abans de l'entrevista amb Junqueras també va remarcar que es convocaran els comicis i que hi haurà entesa: “Tenim una llarga tradició política d'acords a Catalunya”, va sentenciar.

Per contra, on sembla que no hi haurà cap pacte, si no canvien molt les coses, és en els pressupostos. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va demanar a ERC que s'abstingui, però Junqueras no vol sentir a parlar d'aquesta possibilitat. Manté que la millor opció és una pròrroga perquè d'aquesta manera es visualitzaria l'ofec de la Moncloa cap als comptes catalans.

LES FRASES

Els pressupostos, tal com estan, són impossibles d'aplicar. Tenen molts menys ingressos que l'any passat
Pensar que farem unes estructures d'estat sota el control de l'Estat espanyol no té cap mena de sentit
Estic convençut que hi haurà un acord amb Mas. És imprescindible. Però també hi haurà acords amb més gent
La llista única no ajuda gens, perquè allunya els indecisos. La unitat ha de ser més àmplia
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

Foment alerta del “desconcert” del procés

El president de Foment de Treball, Joaquim Gay de Montellà, va alertar ahir dels perills que pot suposar una candidatura unitària, al voltant del president de la Generalitat, Artur Mas, i l'avançament electoral. Segons Gay de Montellà, la composició d'un govern sorgit d'aquesta llista única, amb polítics i membres destacats de la societat civil, generaria una “sensació de desconcert” i “provisionalitat” en referència que només duraria 18 mesos. En aquest sentit considera que tot plegat podria posar en perill decisions d'inversions que podrien anar a parar a altres territoris de l'Estat espanyol. “Això repercutiria clarament en l'economia catalana”, va afegir-hi. El cap de la patronal catalana, que ahir va ser escollit per un segon mandat, també recela d'un avançament electoral i va reclamar que s'esgoti la legislatura. Per fer-ho viable va demanar als grups parlamentaris que facin un “esforç” i donin suport als pressupostos de Mas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia