Política

La ira de l'ambaixador

L'ambaixador espanyol a Roma va voler boicotejar amb un escrit un acte del Diplocat

No hi va anar, tot i estar-hi convidat

El febrer, Elorzaja va acusar Mas de “falsedat” per un article publicat al “Corriere della Sera”

Les disputes entre l'ambaixada espanyola i la diplomàcia catalana han protagonitzat un altre episodi aquesta setmana. Ara, amb seu a Roma. El Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) va organitzar dijous unes jornades a la Universitat Tre de Roma, en les quals el govern va anunciar dues noves delegacions: una a la mateixa capital italiana i una altra a Viena. A l'acte, presidit pel conseller de la Presidència, Francesc Homs, s'hi havia convidat l'ambaixador espanyol a Roma, Francisco Javier Elorza, que no hi va anar però hi va ser ben present. Segons fonts del Diplocat, representants de l'ambaixada van fer arribar als ponents unes fotocòpies amb arguments jurídics i pretesament històrics per afirmar que el poble català no té dret a l'autodeterminació. Elorza s'emparava en l'argument que la Constitució no ho permet i que aquesta és “de tots els espanyols i també dels catalans”. En l'escrit, al qual ha tingut accés aquest diari, l'ambaixador també es referia al procés participatiu celebrat el passat 9-N com una “pseudoconsulta” sense cap mena de “resultats reals ni garanties” i finançada amb diners públics “d'aquells que estaven d'acord, però també dels que no ho estaven, que són la majoria”.

Però els arguments no només van ser tècnics, sinó que n'hi va haver de suposadament històrics. En el document s'afirmava, per exemple, que Escòcia “a diferència de Catalunya”, ja era un “regne independent que de manera lliure el 1707 es va unir a la resta del Regne Unit” i s'assegurava que va ser per aquest fet, i perquè la seva llei ho permetia, que es va poder celebrar el referèndum. En canvi, sostenia que la Generalitat i els partidaris del procés es basaven en “la seva pròpia interpretació de la història”, agafant la guerra de Successió de 1701-1715, “provocada per la mort sense fills de l'últim rei de la casa d'Àustria”, i convertint-la en una “suposada guerra d'Espanya contra Catalunya”.

No era la primera vegada que Elorza es referia al procés català i aixecava certes crítiques. Ja a principis d'any va acusar el president Mas d'utilitzar, en una carta publicada al diari italià Corriere della Sera, “alguna dada falsa sobre el que aporta i rep aquesta comunitat autònoma de la resta d'Espanya”. Arran d'això el ministre García-Margallo va demanar als altres ambaixadors que actuessin com el de Roma per rebatre els arguments del president de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia