Política

Una muntanya russa

Malgrat la minoria de l'equip de govern de CiU i el PSC, alguns grups de l'oposició destaquen que s'han aconseguit punts que portaven al programa per les negociacions constants

El cas Clotilde d'investigació de la màfia russa va significar un punt d'inflexió en un mandat que ha estat de tot menys tranquil

Si no fos que tot plegat és real, els tres últims anys i mig a Lloret semblen trets d'un llibre de Stieg Larson. Amb l'afegit que a l'Ajuntament de Lloret, de fet, també hi ha un interventor aficionat a escriure novel·les. Després del trasbals de les municipals, que van deixar descol·locat tothom, amb un sotrac impactant per a CiU i un grup (el MILLOR) catapultat al primer lloc de l'oposició, CiU va fer un pacte de govern amb ERC, governen en minoria i això ha fet que ho hagin hagut de negociar pràcticament tot. Amb el mandat acabat d'estrenar, tot just tres mesos després de les eleccions, l'equip de govern afronta la primera crisi amb una batalla campal de turistes a la sortida d'una discoteca. Els fets provoquen una mobilització ciutadana (per primer cop es va viure una manifestació a Lloret per un canvi de model turístic) i un cop de timó ferm en l'equip de govern en l'orientació del turisme, cosa que provoca alguna topada amb el sector hoteler. Amb la determinació de posar fre a tot el que signifiqués l'estigmatització turística de Lloret, es van aprovar el 2012 les ordenances de civisme que el govern defensa que han permès pacificar molt els estius.

El cas Clotilde

El març del mateix any la detenció de Josep Castiella, que tenia la concessió de les activitats de dinamització juvenil de l'Ajuntament, té conseqüències polítiques quan l'oposició en bloc demana la dimissió del regidor d'Ensenyament Ignasi Riera, pel que consideren una mala gestió del cas. Però el gran sotrac encara havia d'arribar. El 25 de gener del 2013 la Guàrdia Civil entra a l'Ajuntament en el marc de l'operació Clotilde, que investiga el blanqueig de diners de la màfia russa. El cas continua obert, i la fiscalia demana més de dos anys de presó per a l'exalcalde Xavier Crespo i el regidor Josep Valls. MILLOR i el PP van arribar a proposar una moció de censura, que mai va quallar perquè el grup dels socialistes no s'hi va avenir, i malgrat la pressió dels grups de l'oposició perquè Josep Valls deixés l'Ajuntament o les junta de govern, CiU li va fer costat (igual que ha fet amb Riera). El Cas clotilde, opina el portaveu d'ICV-EUiA, Javier Rodríguez Pacios, va marcar un clar abans i després, afectant regidors i funcionaris “perquè abans de moure qualsevol paper s'ho han pensat 20 vegades”. Per aquest i altres motius considera que hi ha hagut també “deixadesa absoluta d'alguns regidors de l'equip de govern, que potser compten els dies que falten per acabar”.

Els no adscrits ja són sis

El pas de sis regidors al grup dels no adscrits també ha afegit un toc més de surrealisme a aquest mandat, amb un ex-PSC (Josep Cortés) que va militar simultàniament durant un any al PP i al PSC sense que se sabés, i la fugida recent de cinc regidors del MILLOR.

Població
40.803 (2013)
Grups del govern
CiU:
2.762 vots (27,49%), 7 regidors
ERC:
702 vots (6,99%) 1 regidor
Oposició
MILLOR
2.347 vots (23,36%) 1 regidor
PSC
1.653 vots (16,45%) 3 regidors
PP
931 vots (9,27%) 2 regidors
ICV-EUiA
763 vots (7,60%%) 1 reg.

Joan Bernat PSC

“Ha estat un mandat complicat i convuls, perquè no hem d'oblidar que és el primer cop que entra la Guàrdia Civil a l'Ajuntament per un tema de corrupció. Aquest fet, com a regidor, em fa sentir avergonyit”, diu Martínez. Malgrat la dificultat que reconeix al govern d'haver hagut de governar en minoria, considera que CiU i ERC han aconseguit els seus objectius “amb la col·laboració de PSC i ICV-EUiA i que, de retruc, s'han complert objectius del PP “perquè teníem molts punts en comú al programa”. “Els únics que hem fet oposició som el MILLOR i el PP”, considera.

F.J. Rodríguez Pacios ICV-EUiA

“Aquest mandat ha estat marcat pels casos de corrupció: Clotilde, Juncadella i Sanitat”, critica Fuertes. “Aquests anys s'han perdut per falta d'un alcalde que no fos altre cosa més que un moble”, diu el portaveu del MILLOR, Marc Fuertes, en referencia a Romà Codina. Considera que també ha estat marcada “per l'interès d'altres formacions que han prioritzat el seu benestar personal als interessos de la ciutadania amb un especial interès d'impedir que el MILLOR pogués donar compliment a totes les seves propostes”. Es refereix a tots els grups excepte el PP.

Enric Martínez PP

“Gestionem l'herència del pitjor alcalde que ha tingut Lloret: Xavier Crespo”, diu contundent Pacios. Malgrat la paràlisi que considera que hi ha hagut a l'Ajuntament, destaca que gràcies als pressupostos pactats s'han consolidat partides per benestar social o educació. Manté que li queda “una espina molt clavada” en el tema turístic, ja que considera que a Lloret Turisme continuen manant els empresaris, i que sovint “per la por que ha generat el cas Clotilde, o el MILLOR o la ineptitud” ha estat ICV-EUiA que ha tirat endavant temes i ha pressionat perquè es facin coses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia