Política

Rajoy: “És difícil parlar amb qui vol marxar d'Espanya”

El president espanyol insisteix que és inviable el diàleg amb la Generalitat mentre es qüestioni la “sobirania nacional”

La cúpula dels populars admet que l'Estat s'ha de fer més fort a Catalunya

La ressaca del 9-N encara és força present a Madrid. Tant és així que el rebuig al procés sobiranista i el blindatge de la Constitució van marcar els missatges del PP aprofitant la commemoració del 36è aniversari de la Carta Magna. El govern espanyol ja no defuig el que anomenen “problema català”, si bé continua minimitzant l'impuls independentista. El seu objectiu és que es coli el missatge que, amb un Artur Mas immers en debats partidistes, les institucions de l'Estat són les úniques que treballen pels catalans i que sort n'han tingut durant la crisi. Mariano Rajoy, en una conversa informal amb periodistes durant la recepció d'ahir al Congrés, insistia en la tesi que cal que el seu govern intensifiqui la presència a Catalunya, amb el benentès que veu gairebé impossible el diàleg institucional. Així, pel que fa a la llista dels 23 punts reivindicats per Artur Mas –que impliquen canviar lleis estatals– assegurava que ell sempre està disposat al diàleg, però subratllava que difícilment es pot negociar res “amb algú que el que vol és marxar d'Espanya”.

Rajoy donava així l'enèsim cop de porta a establir una negociació amb el dirigent català tot reblant que no hi discutirà mentre qüestioni “la sobirania nacional ni els drets dels espanyols”. També la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría insistia a marcar les línies vermelles a l'hora de parlar amb la Generalitat, alhora que admetia que l'Estat s'ha diluït massa a Catalunya i el que toca ara és recuperar el terreny perdut i fer “pedagogia”.

La cúpula del PP, doncs, va aprofitar la recepció oficial per intentar contrarestar els missatges dels grups catalans –van destacar, un any més, l'absència dels representants de CiU, d'ERC i d'ICV– i fins i tot el president del Congrés, en el seu discurs institucional, va recordar que si bé la Constitució deixa clara “la indissoluble unitat” de l'Estat també “s'ha de continuar fent els possibles perquè tots els catalans se sentin reconeguts en Espanya”, reblava.

En tot cas, el mateix revés del president del Congrés i de l'executiu espanyol a les pretensions de Mas de negociar una consulta se'l va endur l'intent del líder del PSOE, en el seu cas per voler activar la coneguda com a tercera via. Pedro Sánchez va gastar aquesta setmana el cartutx enregistrant una iniciativa –abocada al fracàs– per obrir el debat de la reforma constitucional i, entre altres aspectes, negociar un millor encaix de Catalunya.

Així, Posada va suggerir que el PSOE feia un ús “interessat i oportunista” de la reforma, mentre que Rajoy, aquesta vegada en públic, li va tornar a deixar clar que no té intenció d'encetar el meló. I no només això, el president espanyol va aprofitar per burlar-se de la inconsistència i la “frivolitat” de la proposta socialista alhora que l'alertava que qüestionar ara la reforma de l'article 135 –que blinda per llei l'estabilitat pressupostària– dóna una imatge “patètica”. Rajoy, en tot cas, va avisar Sánchez que només s'avindria a discutir un lleuger retoc de la Constitució que afectés algun article concret, però va reiterar que en cap cas obrirà el text en canal.

La líder d'UPyD, Rosa Díez es va colar en el debat entre el PP i el PSOE , tot i que no era a Madrid perquè va anar a “defensar” la Constitució a Catalunya, sentenciant que el seu esperit és plenament vigent i que sí que caldria revisar-la però perquè l'Estat recuperi poder. En la recepció, el president espanyol va confirmar que vol acabar la legislatura i, davant les veus que qüestionen el seu futur polític, va avisar que té intenció de repetir com a cap de cartell, “si el partit hi està d'acord”.

LES FRASES

No comptin amb mi per a res que impliqui anar contra la unitat d'Espanya o contra els drets dels espanyols
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Crec que la reforma constitucional s'acabarà obrint pas; seguiré intentant convèncer Rajoy
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia