Política

El govern de Girona expulsa el PSC de nou taules locals

L'alcalde va anunciar ahir a representants dels socialistes que donava per acabat l'acord que van signar a inici del mandat

Al·lega la pèrdua de representativitat dels socialistes al ple de la ciutat

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), va comunicar ahir al migdia a representants del PSC de Girona que els retira la representativitat que el grup municipal tenia en diverses taules locals i intermunicipals. Són, en concret, les taules de la Mancomunitat intermunicipal del Gironès, Mancomunitat urbanística Girona-Vilablareix-Salt, Targisa, Vivendes de Girona, Transports Municipals del Gironès, Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, Cementiris de Girona, Fundació Fira de Girona i Fundació parc Científic i Tecnològic. El PSC perdrà de manera immediata la representativitat en aquestes taules.

Segons ha pogut saber aquest diari, l'alcalde va informar-los que en virtut d'haver perdut sis dels set regidors amb què els socialistes van iniciar el mandat –a hores d'ara hi queda només Sílvia Paneque– donava per extingit el pacte per al qual es va aprovar el cartipàs. Aquell acord preveia que a canvi d'abstenir-se en la votació per investir Puigdemont alcalde de la ciutat, el PSC tindria representació en aquestes taules i la seva portaveu –en aquell moment, Pia Bosch– tindria el títol de cap de l'oposició. El grup municipal socialista, a més, podria disposar via decret d'un tercer assessor pel fet de tenir set regidors. L'acord preveia també diverses accions de govern per combatre, per exemple, l'atur juvenil. En el cas del tercer assessor, el pas de set a sis regidors –Glòria Plana, del corrent crític Avancem va deixar el grup municipal socialista per passar a no adscrita al juliol–, no va suposar cap mesura per part de l'Ajuntament, tot i que el decret que va signar l'alcalde explicitava que havien de ser set els regidors per tenir-hi dret.

Tots els grups municipals poden disposar dels serveis de dos assessors tècnics. Aquests, doncs, són els dos de què podrà disposar Paneque a partir d'ara, perdent així el tercer. La pèrdua de representativitat del PSC seria la causa al·legada per l'alcalde per donar per extingit l'acord.

Durant la reunió, els representants del PSC assistents a la trobada van sostenir que tot i tenir a partir d'ara un sol regidor, l'acord havia de mantenir-se en vigor, ja que ells havien acomplert la seva part del tracte: facilitar la proclamació de Puigdemont com alcalde en la primera votació. Aquesta argumentació no hauria estat compartida per l'alcalde, que va insistir en justificar l'extinció de l'acord a raó de la nova configuració de l'arc plenari municipal. Per altra banda, el govern de la ciutat podria estar negociant amb regidors no adscrits la possibilitat que puguin disposar d'ara fins al final del mandat de despatx i assessors.

LES XIFRES

7
regidors
tenia el PSC de Girona en iniciar el mandat. Al juliol una de les regidores va passar a no adscrita. Aquest mes n'hi passen cinc més.

LA DATA

12.7.2011
Es va fer el ple
de cartipàs del primer govern de CiU a Girona. Es va aprovar gràcies als acords amb el PSC i el PP.
5
mesos
falten per acabar el mandat. Un final de mandat que es preveu mogut pels moviments al plenari les darreres setmanes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia