Política

ERC s'acosta a CiU

Junqueras es planteja facilitar la tramitació inicial dels comptes per no trencar les negociacions

Manté que el suport definitiu no hi serà perquè abans hi ha d'haver eleccions

Els republicans continuen defensant
la pròrroga

“Ens posarem d'acord.” Els dirigents de CiU i ERC no es cansen els últims dies de repetir aquesta frase fins a la sacietat. Tot i les diferències entre Artur Mas i Oriol Junqueras, asseguren que arribaran a un entesa perquè el país té una oportunitat única per aconseguir la independència. L'acostament pot ser possible en el pressupost, que es debatrà dimecres al Parlament. Els republicans es plantegen facilitar-ne la tramitació, perquè consideren que, si els comptes no superen aquest primer pas, els ponts d'entesa amb el govern podrien saltar pels aires i el pacte per a les eleccions plebiscitàries es complicaria extremadament.

Dilluns al matí, en la reunió de la permanent nacional, ERC prendrà la decisió definitiva, que implicaria no presentar esmena a la totalitat i rebutjar les de la resta de formacions de l'oposició. Així el projecte podria continuar endavant.

Aquesta maniobra, però, no significa que els de Junqueras estiguin ara a favor dels postulats del pressupost del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ni tampoc que defensin l'aprovació definitiva el mes de febrer. Al contrari. Continuen argument que no té cap mena de sentit posar en marxa el pressupost si s'han de celebrar els comicis els pròxims mesos i que la fórmula que s'ha d'emprar és la pròrroga a partir de l'1 de gener, que, a més, permetria el retorn de la paga extra dels funcionaris. Per tant, la posició de dimecres, segons els republicans, s'ha d'interpretar com un gest de bona voluntat cap al govern per evitar que decaiguin els comptes i que hi hagi una crisi de dimensions considerables. “Ara deixem pas provisionalment, però no ens veiem el mes de febrer aprovant el projecte i que no hi hagi eleccions fins després de l'estiu”, subratllen fonts de la direcció d'Esquerra.

En aquest sentit, els republicans estan buscant una fórmula perquè dimecres es visualitzi en el ple la seva disconformitat en l'aprovació definitiva del pressupost. La possibilitat de presentar un text alternatiu no és viable, perquè el reglament de la cambra catalana no ho preveu en els debats a la totalitat dels comptes –en les altres lleis, sí.

En la història recent del Parlament, el pressupost mai no ha estat tombat d'entrada i retornat al govern. Si es materialitzés aquesta circumstància, l'executiu, segurament, es veuria abocat a convocar unes eleccions immediatament enmig d'un clima hostil amb els republicans i amb poques probabilitats de bastir una entesa ja sigui a través de la candidatura unitària, com proposa Artur Mas, o les llistes paraigua, que és l'aposta d'Oriol Junqueras.

LES DATES

17.12.14
El Parlament
celebrarà el debat a la totalitat del pressupost. L'oposició, tret d'ERC, hi ha presentat esmenes.
04.02.15
És el dia
en què s'ha previst el debat definitiu per a l'aprovació dels comptes. ERC manté que no hi donaria suport.

La Cambra de Comerç demana “estabilitat política”

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va demanar ahir estabilitat política al país, una situació que, segons la seva opinió, implica esgotar la legislatura i no convocar eleccions: “Necessitem estabilitat política perquè l'economia es recuperi i funcioni”, va assegurar Valls durant la trobada anual que va fer amb la premsa amb motiu de les festes nadalenques. “Els polítics han de prendre consciència. Si hi ha eleccions anticipades hi ha inestabilitat”, va reblar. Precisament, el dia abans el president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, també va reclamar que hi hagi acord entre totes les parts per garantir que el país funcioni. “Una societat democràtica no pot prescindir del camí de l'acord per avançar”, va ressaltar en un acte en què també hi havia el rei d'Espanya i el president de la Generalitat, Artur Mas. Felip VI va fer un encès discurs a favor de la unitat i va posar com a exemple l'estratègia que es va seguir durant la Transició a l'hora d'afrontar els reptes polítics i econòmics que viu l'Estat espanyol. “Com tres dècades enrere, hem d'abordar-los junts”, va subratllar, i va recordar a Mas i al seu govern que les divisions no porten enlloc. “No podem trobar respostes de manera aïllada”, va alertar, en clara al·lusió al procés sobiranista, tot i que no va mencionar-lo en cap moment. Felip VI, a més, va valorar la Constitució, que ha permès “la protecció i la diversitat cultural i política”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia