Política

ERC es nega a sacrificar les plebiscitàries pel pressupost

Els republicans avisen que aprovar el pressupost al febrer retarda les eleccions catalanes fins després de les municipals

CDC els demana suport però UDC veu bé la pròrroga que eviti eleccions

A ERC no ha agradat la filtració del document del govern que condiciona, per exemple, la convocatòria d'oposicions públiques o la recuperació de la paga extra dels funcionaris al fet que s'aprovi el pressupost. Primer perquè l'executiu no els l'ha fet arribar i, segon, perquè fa més d'una setmana que no tenen cap reunió parlamentària amb CiU sobre el tema, segons explica el portaveu adjunt dels republicans a la cambra, Pere Aragonès. ERC defensa que les dues promeses es poden complir amb un pressupost prorrogat, tal com va fer el govern espanyol el 1996, i s'ha fet a Navarra des del 2012 i a Astúries, enguany.

Aragonès avisa que el problema és que el pressupost s'aprovaria al febrer i les eleccions plebiscitàries s'allunyarien fins després de les municipals, una possibilitat que ERC descarta. Aquest nou pas en la pressió del govern a ERC pel pressupost multiplicava ahir les veus republicanes disposades a fer-se enrere en la mà estesa –la intenció d'ERC és permetre la tramitació del pressupost per continuar negociant un acord amb vista a les plebiscitàries.

CDC i UDC mantenien ahir la pressió. Amb diplomàcia refinada, la portaveu de CDC, Mercè Conesa, aplaudia la fiabilitat i responsabilitat demostrades per ERC durant aquests dos anys de mandat per fer-los “una última crida” a ajudar-los a tirar endavant els comptes. Sense tanta empatia, el
secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, demanava el mateix a ERC. Això sí, després de deixar clar que el govern pot prorrogar el pressupost sense cap necessitat d'avançar les eleccions –UDC és partidària d'acabar el mandat com el PSC, mentre que CDC només preveu fer-ho si no es va a les plebiscitàries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia