Política

opinió

El pressupost, la mare dels ous

Es vol desvincular el futur pressupost del 2015 d'un avançament electoral en format de plebiscit. Quan ara mateix les finances són l'eix de la política catalana. Els acords són complicats, tot i que fins al darrer minut els grups contraris poden retirar la seva esmena a la totalitat. És a dir, fins al ple del Parlament del 4 o el 5 de febrer. Dates màximes per avançar eleccions en el cas que el president de la Generalitat les vulgui fer abans de les municipals del pròxim mes de maig. Si s'aprova el pressupost el panorama serà d'un color, i en cas d'haver-se de prorrogar el panorama serà un altre.

Menú atractiu per a la política i els seus voltants i poc edificant per als ciutadans que van fer auguris de grans canvis quan van enlairar la copa de cava a principis d'aquest any. Seria injust afirmar que la política parlamentària no ha fet res aquest any i que acabarà tot plegat sense pena ni glòria. Com injust seria dir el contrari.

No cal dir que l'aprovació del pressupost és la mare dels ous a qualsevol país. El govern suec ha hagut de convocar eleccions avançades (22 de març) pel vet d'un grup d'extrema dreta que no ha donat llum verd als comptes. Res té a veure Suècia amb Catalunya. Com a anècdota: Jordi Pujol suggeria a Josep Pla el model suec (socialdemocràcia) per adaptar-lo a Catalunya. L'escriptor, amb una forta dosi irònica, hi veia com a principal problema per exportar-lo que a Catalunya no hi havia suecs...

Són moltes les persones que estan pendents del pressupost, sobretot les anomenades del tercer sector, com tampoc és just que els funcionaris hagin d'estar pendents d'acords polítics per cobrar la paga extra. Tot plegat suficient perquè si no es pot tirar endavant el pressupost es convoquin eleccions i foc nou...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia