Política

Desarticulen una xarxa de captació de gihadistes a França

Detinguts sospitosos en diversos punts del país

Un pare inquiet per la radicalització dels seus fills va alertar la policia

En una operació articulada en diversos punts del territori, la policia francesa va desmantellar ahir una xarxa de reclutament de gihadistes que captava joves per enviar-los posteriorment a Síria. L'operació va deixar cap a una desena de detinguts, segons fonts policials –tot i que se'n desconeix el nombre exacte–, a Normandia, a la Gironda, a la regió de París i, sobretot, a les poblacions occitanes de Tolosa i Graulhet.

L'operació s'emmarca en una informació judicial oberta al parquet antiterrorista de París fa tot just un any, per investigar els presumptes vincles amb Síria d'alguns joves radicals francesos. El dossier es va obrir el juliol del 2013, quan el pare d'una família d'origen turc va posar-se en contacte amb una comissaria de Normandia per alertar de la radicalització dels seus fills i perquè temia que es poguessin enrolar a l'Estat Islàmic (EI). Aquesta informació va acabar amb un primer desmantellament d'una filial gihadista el juny passat, i va conduir els investigadors fins als sospitosos detinguts ahir en diversos punts del país.

La xarxa ja havia enviat diversos joves a combatre amb l'EI a Síria, i planificava enviar-ne una desena més. Es tractava d'una filial molt prudent però activa, fins al punt de tenir ramificacions a tot França. Els homes interpel·lats tenien entre 19 i 34 anys, i alguns d'ells havien anat a Síria i n'havien tornat, motiu pel qual van ser interrogats per la policia antiterrorista, que amb l'operació pretenia localitzar fins a una quinzena de persones.

El ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, va activar a la primavera un número de telèfon a través del qual les famílies i els coneguts de potencials gihadistes poden comunicar-se amb els serveis policials, un sistema que, segons Cazeneuve, ha impedit la marxa de desenes de ciutadans francesos a Síria i l'Iraq.

Al novembre, el titular d'Interior va alertar davant dels diputats que el nombre d'aspirants francesos a l'Estat Islàmic ha augmentat un 80% des del gener. Aquesta xifra consolida el primer lloc de França entre els països europeus que més combatents aporten a l'EI: dels 3.000 joves que han viatjat del Vell Continent a Síria o l'Iraq per enrolar-s'hi, almenys 1.100 provenien de França.

LA XIFRA

80
per cent
ha augmentat el nombre d'aspirants francesos a enrolar-se a l'Estat Islàmic des del gener.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia