Política

CDC lloa el gest republicà amb el pressupost però Unió hi veu electoralisme

Els socis de federació reben amb discursos divergents el moviment d'ERC per facilitar el tràmit

Tots desconfien que s'avinguin a l'aprovació final

CiU va rebre amb discursos dissonants el moviment republicà per facilitar el primer tràmit del pressupost del 2015. Tot i que tant CDC com Unió no veuen prou garanties perquè els comptes tirin endavant, des de Convergència van valorar públicament el gest dels republicans. El president i portaveu del grup parlamentari, el convergent Jordi Turull, admetia ahir que aplana les negociacions sobre les plebiscitàries i la gestió política del procés. Unió no va amagar les seves desconfiances respecte a Oriol Junqueras. El secretari general dels socialcristians, Ramon Espadaler, hi va veure “un primer acte de campanya” d'uns comicis que encara no han estat convocats.

Les discrepàncies entre uns i altres es produeixen després de les últimes tibantors entre el líder dels socialcristians, Josep Antoni Duran i Lleida, i el portaveu del govern, Francesc Homs, en un moment en què CDC vol tirar endavant el full de ruta del president Mas amb independència del paper que adopti Unió. En el context de negociació amb ERC, i després del primer tempteig de la setmana passada entre Mas i Junqueras, Turull va remarcar que l'actitud dels republicans genera un “clima” de “més serenitat, tranquil·litat i confiança” per a les converses sobre les plebiscitàries. Però va insistir que la pròrroga pressupostària amb una ampliació creditícia genera “riscos”, començant per la recuperació de la paga extra dels treballadors públics. El conseller de Territori, Santi Vila, reiterava que perillen les inversions, incloses les de la línia 9 de metro fins a l'aeroport.

Espadaler va criticar que ERC vulgui “allargar la indefinició” sobre l'avançament electoral. Per UDC, els comptes són “indissociables” de la llei d'acompanyament i, a més, equipara la presentació d'esmenes de rebuig a cada secció pressupostària, que es votarà en les comissions a partir del gener, amb l'esmena a la totalitat que els republicans han renunciat a presentar per no dinamitar les converses amb CDC.

Permís a Duran per fer d'advocat

Josep Antoni Duran i Lleida serà autoritzat dijous pel Congrés per compatibilitzar l'escó amb l'exercici de l'advocacia quan falta menys d'un any per al final de la legislatura espanyola. Fonts d'Unió van reiterar que Duran no té cap intenció de deixar la política i que la decisió de la cambra baixa és fruit del canvi de col·legi que va fer el socialcristià a finals de novembre, quan es va donar d'alta al Col·legi d'Advocats de Barcelona per poder exercir. Fins llavors, ho estava al de Lleida. La comissió de l'Estatut del Diputat sotmet el permís als condicionants habituals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia