Política

la crònica

El perfil propi i les forces tel·lúriques

En el singular cicle polític que viu el país des del 9-N, cada partit exhibeix perfil en el torn de conferència. Ho pot confirmar Joan Caball, coordinador d'Unió de Pagesos, que ha assistit a totes i ahir era a la d'ICV-EUiA. El partit ecosocialista no en va dir conferència sinó diàleg, amb Cote Romero (activista ecologista), Màrius Garcia (advocat), Lluís Rabell (president de la FAVB) i Najat El Hachmi (escriptora). Els seients reservats de manera nominal ho estaven només amb el nom, el cognom o el diminutiu: Najat, Coscu, Camats, Turull, Mena, Rovira, Jou, Nuet, Hortènsia... A la primera fila, a més de dirigents del partit, hi havia representants sindicals, la Crida Constituent i l'ANC (Carme o Forcadell, com prefereixin). “No hi ha protocol, aquí”, exclamava, orgullós, un militant que accedia al petit Teatre del Raval. A l'escenari, dues pantalles verdes amb el lema “Un país just, net i lliure”. Abans del diàleg, però, Joan Mena, portaveu adjunt d'ICV-EUiA, va fer un minimíting en què ja va esbossar el plantejament bàsic del partit, “el partit de la lluita de classes”. Després, va dir que havien optat per un format diferent perquè “la solució no és ni pot ser unilateral”.

Prèvia volta discursiva, els quatre representants de la societat civil a l'escenari, asseguts en tamborets, van fer preguntes ordenades al coordinador d'ICV-EUiA, Joan Herrera. Aquest, també en un tamboret i amb anotacions a punt, responia desplegant els propis senyals d'identitat: discurs social, reivindicació d'una força d'esquerres, transversal i pel dret a decidir, per un “país plural i complex”. La militància va aplaudir amb ganes frases com “el peó de la troica a Catalunya és Artur Mas”. La presentadora, Aina Vidal (d'Acció Jove de CCOO), va tancar l'acte de manera tel·lúrica, dient que, si en “moltes cultures la pluja és símbol de fertilitat” –dia plujós al Raval–, confiava que aquest acte servís per créixer. Senyals estètics fins al darrer minut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia