Política

L'expresident Pujol, la seva dona i tres fills, imputats

La jutgessa de Barcelona que investiga la seva herència, d'uns tres milions, cita a declarar la parella, a més de Marta, Mireia i Pere Pujol Ferrusola

La investigació es limita a dos il·lícits: frau fiscal i blanqueig de capitals

El 27 de gener del 2015. A les deu del matí Jordi Pujol i Soley; a dos quarts d'onze, Marta Ferrusola Lladós; a les onze, Marta Pujol Ferrusola; a dos quarts de dotze, Mireia Pujol Ferrusola, i a les dotze, Pere Pujol Ferrusola. És la citació per declarar com a imputats per un delicte contra la hisenda pública i un altre de blanqueig de capitals que ahir va comunicar-los la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, la magistrada Beatriz Balfagón, que des del 30 de juliol passat investiga l'origen del patrimoni dels Pujol, xifrat en uns tres milions d'euros i ocult, després de la confessió de l'expresident i de la querella presentada pel sindicat ultradretà Manos Limpias.

En la interlocutòria, la magistrada exposa que va ser el mateix expresident de la Generalitat qui, el 25 de juliol passat, “va assumir tota responsabilitat” de l'existència d'uns diners ubicats a l'estranger “sense indicar el país o països implicats”, que procedien d'una herència del seu pare destinada a la seva dona i els seus fills. Hi afegeix que, a partir de les diligències practicades, s'ha sabut que Marta Ferrusola i els seus fills Marta, Mireia i Pere van regularitzar la seva situació fiscal l'estiu passat en quantitats superiors als 120.000 euros.

“Aquests fets per si mateixos resulten sospitosos d'infracció penal per ocultació d'un patrimoni a l'estranger –afirma la magistrada– perquè encara no se'n sap l'import, la titularitat, l'origen o la gestió, i per tant cal comprovar si s'ha comès un delicte contra la hisenda pública, i fins i tot un delicte de blanqueig de capitals.”

Tot i això, la jutgessa Balfagón hi precisa que, com que ara s'està a l'inici de la investigació, “de moment no es poden fer altres imputacions”, com sol·licitaven diversos grups personats com a acusacions populars, especialment que els diners dels Pujol provenen del cobrament de comissions il·legals per l'adjudicació d'obres i serveis feta per la Generalitat. “No deixa de ser sospitós el fet que els fons provinguin d'una herència de fa més de trenta anys sobre la qual no s'aporta cap documentació però, per poder imputar altres fets delictius, cal avançar la investigació i no usar el procés penal per afirmar fets genèrics i imprecisos sense suport probatori”, clou la jutgessa.

Andorra i Liechtenstein

Així doncs, per descobrir l'origen de l'herència de la família Pujol, la magistrada ordena que es tornin a fer comissions rogatòries als governs d'Andorra i de Liechtenstein per tal que informin si algun dels integrants de la família hi té comptes bancaris, ja que les peticions fetes l'agost passat van ser retornades en no estar “ben completades”. També sol·licita que, a través de la Interpol, Vaduz l'informi de la investigació que tenen oberta contra l'expresident de la Generalitat per “sospites” de blanqueig de capitals, tot i que algunes fonts properes a la defensa de Pujol indiquen que és una confusió i es tracta tot del mateix cas: l'herència. Precisament, l'expresident Pujol va reiterar ahir en una televisió que no té més comptes a l'estranger.

Pel que fa a les autoritats de Suïssa, la jutgessa desisteix de tornar a fer-los una petició perquè investiguin perquè sol·liciten força detalls que –segons diu– per ara no es tenen: “la data, el lloc, les persones implicades i modus operandi dels fets delictius previs al blanqueig de capitals i la connexió amb el país helvètic”.

Sis acusacions, una veu

Finalment, la magistrada ha acceptat totes les acusacions populars que han presentat una querella contra els Pujol, però condiciona que acordin tenir un únic advocat en les intervencions per no endarrerir el procés. Si no, designarà l'advocat de Manos Limpias perquè va ser el primer que s'hi va presentar. A més del pseudosindicat, hi ha: Plataforma per Catalunya, l'advocat José Emilio Rodríguez Menéndez, UPyD, Guanyem Barcelona i ICV.

Pel que fa al PSOE, li precisa que, si vol estar en el procés, ha de transformar la denúncia en querella, mentre que a la representació de Podem i del particular Josep Asensio Serqueda els demana que esmenin una qüestió tècnica. La jutgessa no accepta la petició de la defensa de Pujol perquè cada acusació pagui una fiança de 50.000 euros, i acorda que han de repartir-se els 6.000 euros pagats per Manos Limpias.

LA DATA

27.01.15
és el dia de la declaració
com a imputats de la parella Pujol i tres dels seus set fills. La va fixar ahir la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona.

LA FRASE

Els fets són sospitosos per ocultació de patrimoni. Per ara, no es pot imputar per comissions il·legals
Beatriz Balfagón
jutgessa instrucció 31 de barcelona

Mas, en la comissió del cas Pujol

Pujol, imputat. Aquesta nova situació pot acabar d'enrarir les relacions entre CiU i ERC. Els delictes pels quals s'acusa l'expresident, la dona i tres dels set fills, i que se sumen a una segona llista d'infraccions que afecta altres fills, van encendre els ànims de l'oposició, que ahir acusava els Pujol de provocar un “dany moral molt gran” a la societat catalana. A causa de l'envergadura que adquireix el cas, ERC, ICV i C's van mirar de reüll Mas per recordar-li la predisposició a comparèixer en la comissió d'investigació sobre el cas expressada pel cap de l'executiu. “Confiem que el president sigui coherent amb les seves paraules i s'hi presenti, esperem no haver de demanar-ho”, va dir Amorós. Qui no esperarà la decisió de Mas serà ICV, que dilluns vinent farà la petició en el si de la comissió, i aquesta vegada sembla que ERC hi votarà a favor. C's també s'ha afegit a sol·licitar-ne la compareixença.

E.A.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.