Política

Els EUA i Cuba reprenen les relacions diplomàtiques

Obama i Castro reobren el camí després de cinquanta anys d'enemistat alliberant presoners i anunciant l'obertura d'ambaixades a Washington i l'Havana

Els dos presidents compareixen a la mateixa hora per anunciar l'acord

Els presidents dels EUA, Barack Obama, i el de Cuba, Raúl Castro, han anunciat aquest dimecres el restabliment de les relacions diplomàtiques entre els seus països i l'aixecament de part de les restriccions econòmiques que pesen des de fa 53 anys (el 1961) a l'illa caribenya.

En els dos missatges televisats i realitzats de forma simultània a les 18h de la tarda, Obama i Castro han fet aquest històric anunci, que permetrà normalitzar les relacions entre els dos països enemistades des del 1961, quan va començar a aplicar-se un embargament econòmic a Cuba que, segons han dit els dos mandataris, ha estat perjudicial per a les dues nacions.

Es tracta, segons el president dels EUA, del canvi més significatiu en la política de Washington cap a cuba “en més de cinquanta anys”.

Obama ha dit que és hora de posar fi a una política cap a Cuba que està “obsoleta” i que “ha fracassat durant dècades”, mentre Castro ha anunciat també el “restabliment de les relacions diplomàtiques” i “mesures mútues per millorar el clima bilateral”. També ha assegurat que a partir d'ara Cuba deixarà d'estar a la llista de països patrocinadors del terrorisme.

L'acord, en el qual han fet de mediadors el papa Francesc i el Canadà, ha estat possible gràcies a l'intercanvi de cinc presos -tres cubans i dos nord-americans, un dels quals Alan Gross, que estava presoner a l'Havana des de feia cinc anys acusat de voler establir Internet a l'illa de forma il·legal.

Conversa per telèfon

El president demòcrata nord-americà i el líder comunista cubà van parlar aquest dimarts per telèfon per tancar els últims serrells de l'anunci, que s'ha fet públic un cop han retornat als seus respectius països aquests presoners, entre ells els tres espies cubans anomenats Grup dels Cinc que estaven empresonats als EUA.

Els casos de Gross i dels Cinc s'havien convertit en una de les principals barreres per al desgel de les relacions entre Cuba i els Estats Units.

La fi de l'embargament

En el seu missatge d'avui, Castro ha demanat a més la fi de l'embargament econòmic unilateral decretat per Washington el 1961 mentre que Obama ha reclamat al Congrés dels EUA que iniciï un debat “honest” i “seriós” sobre la seva suspensió.

Obama ha assegurat que aposta per “una Cuba més lliure i més pròspera” i ha estès “una mà d'amistat” al poble cubà, en anunciar mesures com l'obertura d'ambaixades a l'Havana i a Washington i la flexibilització de les restriccions als viatges, el comerç i les remeses a Cuba.

El president cubà per la seva banda ha aclarit que, encara que s'ha decidit avançar en la normalització de les relacions entre els dos països, “això no vol dir que el principal s'hagi resolt” i ha exigit el final del “bloqueig econòmic, comercial i financer que provocar grans danys humans i econòmics”.

Castro i Obama han coincidit en agrair la mediació del papa Francesc i del govern de Canadà per tancar l'acord.

Encaixada històrica

Just fa un any, el 10 de desembre del 2013, Barack Obama i Raúl Castro es van donar la mà durant el funeral de Nelson Mandela . En aquella ocasió, aquesta encaixada de mans ja va ser qualificada d'històrica i va ser interpretada com un gest d'esperança per a la millora de les relacions entre Washington i l'Havana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia