Política

La justícia europea treu Hamas de la llista terrorista

Anul·la aquesta definició de l'organització perquè no es basa en fets examinats, però permet mantenir les sancions

L'eurocambra aprova una resolució a favor del reconeixement de l'Estat de Palestina

Revés de la justícia europea al nyap de la llista negra d'organitzacions terroristes. El Tribunal de Luxemburg va obligar ahir la UE a treure aquesta etiqueta a Hamas, per una qüestió procedimental, no de fons. Els jutges no valoren si Hamas és o no un grup terrorista, però critiquen que la seva inclusió en la llista europea, el 27 de desembre del 2001, ara farà tretze anys, “no es va basar en fets examinats per les autoritats nacionals competents, sinó en imputacions factuals obtingudes a la premsa i a internet”. És el mateix bunyol que es va cometre per afegir els Tigres Tàmils de Sri Lanka a aquesta llista, on encara hi ha ETA, i que l'octubre passat la justícia europea també va haver d'anul·lar.

Els jutges de Luxemburg, però, donen temps als Vint-i-vuit per corregir l'error i mantenen temporalment, almenys durant tres mesos, els efectes de formar part d'aquesta llista negra. En altres paraules, mentre els governs europeus preparen el recurs, es manté la congelació dels fons atribuïts a Hamas i es prohibeix als seus membres entrar en territori comunitari. El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, es va afanyar ahir mateix a exigir a la UE que “torni a posar Hamas en la llista immediatament” perquè pretén “destruir” l'Estat israelià, que continuarà “lluitant amb força i determinació per impedir-ho”.

La resposta de Brussel·les no es va fer esperar. “La UE continua considerant Hamas una organització terrorista”, està “estudiant la sentència” i, “quan toqui, prendrà les mesures correctives apropiades, incloent-hi un possible recurs”, va avançar la portaveu comunitària d'Afers Exteriors, Maja Kocijancic. El tribunal confirma que “aquesta anul·lació, per qüestions de procediment, no implica cap pronunciament substantiu sobre la qüestió de si Hamas s'ha de classificar com a grup terrorista o no”. No s'hi posen. I per això, tot i “anul·lar les mesures apel·lades, temporalment en manté els efectes, per assegurar l'efectivitat de qualsevol possible acció futura per congelar fons”, aclareix la polèmica sentència. És a dir que els Vint-i-vuit podran continuar actualitzant les seves sancions a responsables de Hamas.

“És una gran victòria de Hamas, del poble palestí i de la resistència davant l'ocupació”, va dir el portaveu de l'organització, Sami Abu Zuri. “Es tracta d'una rectificació molt esperada del gran error que la UE va cometre, som un moviment d'alliberament nacional”, va insistir.

Precisament ahir, l'eurocambra va aprovar una resolució, molt matisada, a favor de l'Estat palestí, per una àmplia majoria (498 vots a favor, 111 en contra i 88 abstencions). “Donem suport, en principi, al reconeixement de l'Estat de Palestina i la solució de dos estats, i creiem que això pot anar acompanyat del desenvolupament dels processos de pau”, diu aquest text de mínims, simbòlic, que no té cap valor jurídic ni és vinculant. Els eurodiputats demanen a la nova cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini, que pressioni els estats membres que encara no han reconegut l'Estat palestí perquè segueixin les passes fetes per Suècia i els parlaments francès, espanyol, irlandès i britànic. Set països ja havien reconegut l'Estat de Palestina abans d'adherir-se a la UE: Bulgària, Xipre, la República Txeca, Hongria, Malta, Polònia i Romania.

Els populars europeus han descafeïnat la resolució, tombant esmenes dels socialdemòcrates i de l'esquerra de l'eurocambra, després d'haver ajornat la votació, inicialment prevista pel novembre. L'eurocambra adverteix dels riscos d'una escalada de violència en llocs sagrats “que podria transformar el conflicte palestinoisraelià en un conflicte religiós”. I també recorda que els assentaments de colons en territori palestí són il·legals segons el dret internacional.

LA XIFRA

498
vots a favor,
111 en contra i 88 abstencions va rebre ahir a l'eurocambra la resolució de suport a l'Estat palestí.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia