Política

Obama: “Aquests 50 anys d'aïllament no han funcionat”

El president nord-americà anuncia l'inici d'unes noves relacions amb Cuba, trencades des del 1961

Apunta al papa Francesc com a peça clau per haver aconseguit la normalització de la situació

El president nord-americà, Barack Obama, ha confirmat aquest dimecres a la tarda que avui comença una nova etapa en les relacions entre Cuba i els Estats Units, trencades des del 1961, dos anys després que arribés al poder Fidel Castro. Obama ha assegurat que “aquests cinquanta anys d'aïllament no han funcionat” i per això considera que ha arribat al moment de restablir les relacions diplomàtiques. En aquest sentit ha anunciat que en els pròxims mesos obriran l'ambaixada nord-americana a Cuba. A més, Obama també ha apuntat que el papa Francesc ha estat clau per permetre l'acord entre Washington i l'Havana, fet públic avui i l'inici de la normalització de les relacions.

Aquest acord s'ha començat a posar en pràctica amb l'excarceració de dos nord-americans -Alan Gross “per raons humanitàries” i un antic agent del servei d'intel·ligència vint anys empresonat a l'illa- i tres espies cubans.

Obama també ha anunciat l'inici de converses i la fi de les limitacions comercials i de viatges cap a Cuba. Sobre l'embargament que afecta l'illa cubana des de fa cinquanta anys, Obama ha demanat la implicació del Congrés, que és l'únic que pot desbloquejar-lo i per això ha anunciat l'inici de converses per fer-ho possible.

També ha estat clar en una frase en castellà, assegurant que “Tots som americans”, per insistir en una relació obsoleta i decidida fa cinquanta anys “quan molts encara no havíem nascut”..

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia