Política

L'exili cubà rep amb dures crítiques l'anunci del desgel

Exigeix ser present en el nou diàleg amb l'Havana

El senador Rubio considera “inexplicable” la decisió de “premiar” el règim de Castro amb la normalització de les relacions i diu que bloquejarà el pla

L'oferta de desgel llançada pel president Obama i la decisió d'intercanviar presoners amb l'Havana va provocar dures crítiques dels senadors d'origen cubà dels EUA, com les de Marco Rubio, considerat un possible candidat a la nominació republicana a les eleccions del 2016 a la Casa Blanca. Rubio, republicà de l'estat de Florida, on viu bona part de l'exili cubà, es va mostrar indignat per l'anunci d'Obama i no va poder dissimular la seva sorpresa: “La decisió del president de recompensar el règim de Castro i d'emprendre el camí cap a la normalització de relacions amb Cuba és inexplicable.” En un comunicat, Rubio va advertir que utilitzarà el seu càrrec dins del comitè de relacions internacionals del nou Congrés per intentar bloquejar el pla presidencial. Destacats dirigents de l'exili cubà a Miami van exigir ser presents en les negociacions entre Washington i l'Havana pel restabliment de relacions diplomàtiques. El president del Moviment Democràcia, Raúl Sánchez, va admetre que l'anunci d'Obama suposa “un repte” per als opositors cubans a l'interior de l'illa i també per a l'exili. Segons va recordar, el règim “no permet tornar a molts milers de cubans”. També es va mostrar escèptic que el govern cubà deixi entrar els cubans de fora “per lluitar pacíficament pels canvis democràtics de Cuba”.

Altres dirigents de l'exili, com el president del Directori Democràtic, Orlando Gutiérrez, es van mostrar més crítics. Gutiérrez va qualificar d'“absurd” el restabliment de les relacions diplomàtiques, ja que suposen una “concessió” a un règim que “continua oprimint el poble cubà”. “És el pitjor que poden fer els Estats Units en qüestió de seguretat nacional”, hi va afegir Gutiérrez, que va insistir que l'obertura d'aquest procés equival a un premi a un règim “que va assassinar fa dos anys els dissidents Owaldo Payá i Laura Pollán”. Per aquest activista, el restabliment de relacions diplomàtiques entre tots dos països és com un “llum verd” al govern cubà perquè “continuï matant” opositors.

Excarceració polèmica

Els dirigents de l'exili cubà també critiquen l'intercanvi de tres espies cubans anomenats “els Cinc“ –que fa més de tretze anys que estan tancats en presons dels EUA– pel nord-americà Alan Gross, ja que, segons asseguren, la seva excarceració serà venuda com una victòria pel govern de Castro. “És un error colossal de la política internacional estatunidenca”, va declarar Ángel Desfana, president de l'organització Plantados.

LES FRASES

La decisió de premiar Castro i obrir la via per normalitzar les relacions és inexplicable
Marco Rubio
SENADOR REPUBLICÀ PER FLORIDA
[Obama] fa una concessió a un règim que continua oprimint el poble cubà
Orlando Gutiérrez
DIRECTORI DEMOCRÀTIC
La normalització de les relacions entre els Estats Units i Cuba és simplement una bogeria
Mario Díaz-Balart
CONGRESSISTA REPUBLICÀ PER FLORIDA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia