Política

L'oposició carrega contra uns comptes “irreals”

Els grups desconfien d'un pressupost que deixa en mans del ministre Montoro l'ingrés de 2.183 milions

Retreuen al govern i a ERC que usin els números com a moneda de canvi d'un nou pacte

Poques vegades un projecte de llei suscita entre els grups de l'oposició una crítica unànime i coincident. Però ahir va succeir. La presentació del pressupost per part del govern va originar un reguitzell de crítiques, la majoria coincidents, entre els partits del PP, el PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP.

Tot i que amb evidents matisos ideològics, el dard comú que brandaven els grups és la partida de 2.183 milions d'euros que el conseller Andreu Mas-Colell ha consignat a l'apartat d'ingressos i que responen als deutes que l'Estat hauria de pagar a Catalunya. Que es tracti d'una xifra que en la seva totalitat depèn d'unes negociacions amb el govern espanyol va provocar ahir les queixes més contundents de l'oposició, que va utilitzar termes com ara “estafa”, “ficció” i “fantasia” per descriure la proposta comptable de l'executiu. No en va, tots els grups, menys ERC, van presentar una esmena a la totalitat que avui no prosperarà gràcies al suport temporal que ERC ha ofert a CIU a canvi d'acordar un avançament electoral.

Va ser precisament aquest ús polític del pressupost cap a on els grups de l'oposició van dirigir el segon dard més crític. Per ICV-EUIA, en paraules del diputat Josep Vendrell, es tracta “d'un xantatge polític”. El diputat socialista, Maurici Lucena, va lamentar que ERC permeti tramitar uns pressupostos que són un “mer canvi” perquè el president Mas convoqui les eleccions. Pel diputat del PP, Enric Millo, la maniobra dels republicans “esdevindrà una nova fal·làcia política”.

Davant d'aquesta situació, els grups de l'oposició veuen més probable i imminent que el que ara és una proposta de pressupostos acabi convertint-se finalment en una pròrroga pressupostària com a avantsala d'unes eleccions anticipades, malgrat l'enrocament que hores d'ara sembla allunyar la possibilitat de pacte entre CiU i ERC.

Les intervencions dels grups de l'oposició contra el pressupost no van evitar la crítica més social, protagonitzada principalment pels grups d'ICV i la CUP. El diputat David Fernández els va arribar a qualificar de “declaració de guerra per a les classes populars”, mentre que Vendrell va assenyalar que amb aquests comptes les retallades esdevenen “cròniques”. Tots dos van retreure a l'executiu que no faci front a les desigualtats creades per les polítiques d'austeritat i que mantingui les privatitzacions.

LES FRASES

Els comptes tenen la finalitat de protestar més que de governar; de marcar perfil polític i no d'administrar
Maurici Lucena
portaveu del psc
Els pressupostos fan cròniques les retallades, són antisocials, i continuen l'erosió dels serveis
Josep Vendrell
portaveu d'ICV-EuiA
Són una fal·làcia política en forma de xantatge que no seran aprovats i acabaran en una pròrroga
Enric Millo
portaveu del pp
Ni qui els presenta, ni el propi conseller es creuen que aquests pressupostos s'aplicaran
José Manuel Villegas
portaveu de c's
La seva política social [a ÇiU] és assistencial, caritativa i de contenció, no és de transformació
David Fernández
diputat de la cup
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia