Política

A judici, els imputats de Pretòria

El jutge Ruz processa l'exalcalde colomenc, els exalts càrrecs de CiU Prenafeta i Alavedra, i vuit persones més

Se'ls acusa de tràfic d'influències, blanqueig i suborn

Van cobrar 38 milions en tres ciutats

Després de cinc anys d'instrucció, el magistrat de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz va donar ahir per acabada la investigació del cas Pretòria, centrada en una trama politicourbanística “per cobrar abundants comissions” en tres operacions a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, entre els anys 2001 i 2009. El jutge creu que hi ha “indicis delictius” per enviar a judici onze persones. Les principals: l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz (PSC); l'exdiputat socialista Luis Andrés García, Luigi; els exalts càrrecs de governs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, i l'empresari Josep Singla. Se'ls acusa dels delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals, i s'estima que van guanyar entre tots uns 38 milions d'euros en “comissions il·legals”. S'haurien comès delictes contra Hisenda, però estan prescrits, segons el jutge.

En l'operació Pallaresa, el jutge Ruz manifesta, en la interlocutòria, que el llavors alcalde de Santa Coloma de Gramenet, “abusant del seu càrrec com a màxima autoritat de la localitat, va permetre que Luis Andrés García dirigís i prengués les decisions del projecte urbanístic, que després va assumir com a pròpies a canvi del cobrament d'il·lícites i elevades comissions”, mentre que l'exregidor d'Urbanisme Manuel Dobarco, també processat, “va contribuir-hi eficaçment”. Hi afegeix que “van manipular l'adjudicació pública”, i es va adjudicar a una unió d'empreses, liderada per Proinosa, dirigida per Josep Singla, també imputat.

Cerca en sis països

El magistrat precisa que com que els imputats sabien que aquests solars es revalorarien amb el canvi de qualificació urbanística, en permetre's la construcció d'un centre comercial i habitatges, García va amagar amb empreses instrumentals la seva compra i la posterior venda a un preu superior. En aquesta operació, s'assegura que García va guanyar unes plusvàlues d'1,5 milions, i Singla, 861.318 euros. El consistori va modificar diverses vegades la qualificació dels solars de la Pallaresa a benefici dels privats i l'exalcalde Muñoz va ser remunerat amb unes comissions d'1,7 milions, entre el 2004 i el 2007, segons Pablo Ruz.

En la segona operació urbanística, anomenada Niesma, en uns solars a Sant Andreu de Llavaneres, el magistrat exposa que García va aprofitar “la influència” que exercia sobre càrrecs públics d'aquell ajuntament, mentre que Prenafeta i Alavedra van fer servir “l'ascendent que tenien sobre aquests càrrecs derivats dels alts càrrecs que van ocupar en el govern català durant els anys vuitanta i noranta”, segons Ruz, perquè fessin un pla urbanístic a mida dels seus interessos. El diputat socialista va guanyar 761.597 euros amb la venda dels solars, i els exalts càrrecs de CiU, una comissió de 150.600 euros cada un, que es va “amagar” en una empresa de Lluís Prenafeta.

En la tercera operació, a Badalona, els expolítics, “amb manipulacions”, van aconseguir la transmissió d'uns terrenys públics del port de la ciutat, que eren de Marina Badalona, per revendre'ls, un cop eren edificables i, per tant, valien més. García va guanyar-hi 2,3 milions d'euros, i amb Prenafeta i Alavedra es va repartir una comissió total d'1,4 milions pagada per Espais i Procam.

De García, Prenafeta i Alavedra, el magistrat assegura que “van amagar les abundoses comissions a través d'un entramat societari i financer”. Per això, també imputa la dona de Prenafeta, Glòria Torres, i la d'Alavedra, Maria Lluïsa Mas, per haver amagat els diners en paradisos fiscals. Van fer declaracions complementàries de l'IRPF després d'iniciar-se la investigació. Per seguir el rastre d'aquests diners, Ruz va demanar comissions rogatòries a sis països: els EUA, Costa Rica, Portugal, Alemanya, Suïssa i Andorra, i les darreres dades es van rebre l'octubre passat, segons fonts de l'Audiencia Nacional. Finalment,a Santa Coloma, el jutge també inclou com a irregular el contracte de neteja d'edificis de l'any 2009, entregat a Limasa, de l'imputat Manuel Carrillo.

Ara, les defenses poden presentar recursos contra el processament dels onze imputats, mentre que el fiscal elaborarà l'escrit d'acusació, indicant les penes de presó que demana contra cada un d'ells.

ELS PRINCIPALS PROCESSATS

Luis Andrés García
Exdiputat del PSC, i cervell de la trama urbanística
5,8
milions d'euros [García]
són els guanys obtinguts pel considerat el cervell de la trama, el diputat del PSC.
Bartomeu Muñoz
Exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (PSC)
1,7
milions d'euros [Muñoz]
són les comissions que hauria cobrat l'exalcalde colomenc.
6
milions d'euros [Alavedra]
són els guanys “il·lícits” atribuïts a l'exconseller de CiU en el cas Pretòria.
14,9
milions d'euros [Prenafeta]
hauria obtingut l'exalt càrrec de CiU en guanys “il·lícits” segons el jutge Ruz.
Macià Alavedra
Exconseller de la Generalitat de Catalunya (1982-1997)
Lluís Prenafeta
Exsecretari de Presidència de la Generalitat (1980-1990)
Josep Singla
Empresari de la constructora Proinosa
Manuel Dobarco
Exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia