Política

El govern dóna per fet un 67% del pacte CiU-ERC

L'executiu fa balanç del compliment de l'acord en un document intern quan fa dos anys de la seva signatura

Calcula que s'han assolit 60 actuacions de 89

Un 67% de les actuacions concretades en el pacte de governabilitat entre CiU i ERC s'han executat, segons el govern. Un document intern de l'executiu, al qual ha tingut accés aquest diari, calcula en 60 les mesures assolides d'un total de 89. Una vintena més estan en procés i 9 resten pendents de desenvolupar. Quan es complien, ahir, dos anys de la rúbrica de l'acord de governabilitat, que els republicans donen per trencat, el govern de la Generalitat va avaluar l'estat de compliment del pacte, començant per la consulta del 9 de novembre. Aquesta és la part de l'acord, precisament, que el govern computa amb un major grau de compliment.

L'executiu constata que el president de la Generalitat va “convocar” una consulta (com figura literalment a l'acord) el 27 de setembre, recorda que es va aprovar la Declaració de Sobirania al Parlament i la llei de consultes, que es va demanar la transferència de la competència estatal per a la convocatòria d'un referèndum, que es van treballar tots els procediments “formals, jurídics i institucionals” per fer la votació i que es va constituir el Consell Assessor per a la Transició Nacional.

L'executiu d'Artur Mas també remarca que està en procés de construcció la hisenda pròpia i revela que ha fet quatre reunions de treball amb els republicans per abordar el bastiment de la principal estructura d'estat pendent i necessària per a l'estat català. Marca com a executades cinc de les onze mesures per tenir a punt els òrgans i instruments per garantir la transició nacional, incloent-hi l'impuls per a la transformació de l'ICF en el banc públic de Catalunya. En canvi, admet que no s'han endegat, entre altres punts, la llei de la policia de Catalunya per adaptar el cos dels Mossos d'Esquadra.

Quant a la política econòmica i pressupostària, el govern de Mas destaca que s'han buscat 9 noves vies d'ingressos, com ara la defensa de l'impost sobre els dipòsits bancaris o les modificacions dels impostos sobre el patrimoni o sobre successions i donacions, a més dels nous tributs ambientals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia