Política

ERC ofereix la presidència a Mas

Junqueras admet que ha plantejat a Mas fer-lo president d'un govern de concentració encara que perdi

CiU hi veu una maniobra de distracció

Junqueras alerta de l'error d'“embarrancar” per la llista
El govern calcula que hi podria haver plebiscitàries
al març

Oriol Junqueras va admetre ahir la brama que corria des de feia setmanes entre les files de CiU i ERC: que ha arribat a oferir a Artur Mas la presidència d'un govern d'unitat encara que el líder convergent perdi les eleccions. La confessió, en una entrevista a Catalunya Ràdio, treia a la palestra un argument que ha estat present a les negociacions entre Mas i Junqueras i que més incredulitat i incomprensió ha provocat entre els convergents, que compten que el president de la Generalitat s'hauria de retirar en el supòsit que la seva candidatura perdés els comicis. Més que el contingut del plantejament en si, ja conegut, la importància de la revelació de Junqueras la dóna el moment en què ha estat feta, és a dir, l'endemà de reunir-se amb Mas al Parlament i en un context en què els dos partits veuen llunyà l'acord, i les susceptibilitats mútues estan a flor de pell.

“Embarrancar-se”

“Li he dit: «sí; és una opció, i tant»”, reconeixia el president dels republicans, mentre insistia en la conveniència que CDC i ERC concorrin a les plebiscitàries en llistes separades. Convergència ahir va restar en silenci. Però el secretari general d'Unió i de CiU, Ramon Espadaler, va acusar el republicà de fer una “maniobra de distracció” per defugir la proposta del president de la Generalitat.

L'endemà de la breu reunió de Mas i Junqueras al Parlament, en què es va constatar que els dos líders es mantenen encallats per la fórmula electoral, el president dels republicans va tornar a advocar per no “embarrancar-se” amb la llista conjunta que planteja Mas, “una proposta que enlloc diu que sigui millor”. Per contra, va reiterar la iniciativa de les candidatures paraigua com la manera per maximitzar els vots independentistes i “sumar més” per abastar un espectre electoral més ampli. ERC tem que una aliança amb CDC aparti de l'independentisme un determinat votant de l'àrea metropolitana que es podria decantar per Podem.

Junqueras va emmarcar la idea de cedir la presidència a Mas en el cas que CDC i ERC es presentessin a les eleccions per separat i formessin el govern de concentració que ell propugna, amb la voluntat d'una força “molt generosa” i disposada a arribar a un acord. L'oferiment, però, no ha estat ben rebut a CiU, que va criticar durant set anys que primer Pasqual Maragall i després José Montilla fossin presidents de la Generalitat sense haver guanyat els comicis. “Ens sorprèn perquè en dues vegades que el president Mas ha guanyat les eleccions, ERC no ho ha respectat i ha optat per altres opcions”, va subratllar Espadaler, convençut que les enquestes “revelen la pressa i la insistència d'ERC per fer un avançament electoral”.

Junqueras va afegir que no és “rellevant” qui dirigeixi el procés ni tampoc que ell pugui esdevenir el primer president de la república catalana. Segons ERC, la prioritat és construir aquesta república.

Desglaç lent

El de la convocatòria de les anticipades és el “gest” que Junqueras espera ara de Mas després de la determinació d'ERC de facilitar la tramitació dels pressupostos de l'any vinent i de la llei d'acompanyament. No obstant això, segons fonts del govern, el president insisteix que la dissolució del Parlament és una potestat que li correspon exclusivament en virtut del càrrec institucional i que l'usarà de manera anticipada, només, per vehicular el referèndum sobre la independència que no es va poder fer el 9-N. En cas contrari, Mas i el seu entorn adverteixen que el mandat s'acaba el 2016, encara que a hores d'ara CiU no disposi d'un soci parlamentari que li permeti arribar-hi amb estabilitat.

El desglaç de les relacions entre Mas i Junqueras és lent i amb resultats imprevisibles. Tot i que en els dos partits coincideixen en la necessitat d'arribar a un acord, encara hi estan lluny no només per la candidatura sinó també pel que fa al plantejament del full de ruta per arribar a la independència. El líder dels republicans, a més, va tornar a posar sobre la taula el problema de la corrupció. En una referència a CiU, va insinuar que és més fàcil arribar a una entesa per “construir un món més net” amb una força política com Podem que “amb segons qui”.

Gener i març

Mas manté que hi pot haver eleccions plebiscitàries abans de les municipals, al març, si és per fer el referèndum amb una candidatura conjunta que doni un resultat interpretable clar per a la comunitat internacional. A més, en el govern no veuen incompatible l'avançament electoral amb l'aprovació de pressupost perquè el calendari de la tramitació es podria ajustar. Perquè sigui possible, però, CDC i ERC haurien d'arribar a un acord global al gener. Per ara hi ha dues dates clau del calendari. L'ANC, que ara s'aparta de la discòrdia sobre la candidatura o candidatures, hi prendrà partit el dia 10. Tres dies després, Mas compareixerà per fer balanç de l'any i avaluar les perspectives del 2015 després de la primera reunió del consell executiu de l'any nou. Unió demana que s'acabi aviat la incertesa sobre l'avançament electoral.

La qüestió clau en aquests moments no és el dret a decidir, és la independència de Catalunya
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
ERC és molt generosa. [Sobre la presidència d'un govern d'unitat.] Sí, li he dit: «sí; és una opció, i tant»
És més fàcil arribar a acords amb Podem a l'hora de netejar que amb segons qui. Tant de bo l'independentis- me estigués ben net
Ens sorprèn per dues vegades que el president Mas ha guanyat les eleccions, ERC no ho ha respectat
Les enquestes revelen la presa i la insistència d'ERC per fer un avançament electoral tant sí com no
Un avançament no té sentit si no resol la consulta. Els convidem a reflexionar i tenir un punt més de rigor
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL DE CIU

ERC valora el pacte amb CiU

“Ens hem de sentir orgullosos del que hem fet i al mateix temps també és evident que ens queda un camí molt important per recórrer, un camí que és decisiu.” Amb aquesta ambivalència va valorar ahir el líder d'ERC, Oriol Junqueras, l'acord de governabilitat que va tancar fa dos anys amb CiU. Després que el govern ha xifrat en un 67% el grau de compliment de l'acord en un document intern, avançat per aquest diari, Junqueras va evitar aclarir si se sent “satisfet” per l'acord, i va apuntar que és “normal” que “el govern faci una valoració positiva de la seva tasca”. Després que divendres va fer dos anys de la signatura de l'acord de governabilitat, que ERC dóna per trencat, va dir que se sentirà “satisfet” amb la independència: “Ens queda molta feina per fer.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia