Política

ICV opta per un nou estat sobirà, però dins l'Estat espanyol

El partit farà una convenció al febrer per dissenyar un procés constituent en què no aposta per la independència

Un estat català amb plena sobirania que es mantingui dins l'Estat espanyol i que pugui parlar-li de tu a tu i no des d'una posició de submissió com passa actualment. Aquest és l'esperit del document que ahir ICV va presentar com a prèvia a la convenció nacional que es farà el 27 i 28 de febrer i que ha de servir per dissenyar un procés constituent que, en principi, no preveu la independència de Catalunya. No obstant això, el partit manté l'aposta pel dret a decidir i s'avé a acceptar la secessió de l'Estat espanyol si la societat catalana així ho manifesta i si continua l'actitud immobilista del govern espanyol. Serà la militància del partit la que tindrà la darrera paraula pel que fa al document, tot i que un avançament electoral podria precipitar la decisió, va admetre ahir el seu secretari general, Josep Vendrell. “Presentem un projecte d'iguals a iguals, coherent amb el dret a decidir i amb la voluntat de deixar ser una comunitat autònoma; ser un estat que retorni la sobirania als ciutadans i que iniciï un procés constituent”, va dir.

El full de ruta d'ICV parteix del fet que la legislatura actual està “acabada” i per això intenta bastir el que anomenen un pol d'esquerres que permeti tirar endavant noves polítiques amb l'eix social com a bandera. La intenció és que de les eleccions que s'han de convocar en sorgeixi el mandat de redactar una constitució catalana que atorgui plena sobirania a Catalunya. “L'època dels estatuts, entesos com a lleis orgàniques, s'ha acabat”, va dir Vendrell. Per això plantegen que, a través d'un pacte de sobiranies amb l'Estat, Catalunya comparteixi aquesta sobirania en múltiples qüestions: en seguretat social, en defensa, en l'àmbit fiscal, en el qual defensen un concert econòmic solidari en què es pacti el pagament dels serveis que l'Estat desenvolupi a Catalunya i una quota de solidaritat amb les regions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia