Política

Núria de Gispert

Presidenta del Parlament de Catalunya

“Seria una irresponsabilitat perdre el camí aconseguit”

“Si han de ser eleccions al Parlament de Catalunya, no és el moment. Si han de ser substitutives del referèndum, com més aviat millor”

UN DESIG
I què demana De Gispert als Reis? “Si continua la legislatura, que tinguem una llei electoral, i si no continua la legislatura, que hi hagi una entesa dels partits a favor del dret a decidir pensant en el moment històric que està vivint Catalunya, i que no hem de decebre els ciutadans que ens han donat la seva confiança per tirar endavant el país.”
El 9-N ha reforçat la figura del president Mas i, amb ell, la federació nacionalista
Si continua la legislatura cal que els partits es posin d'acord per fer una llei electoral pròpia

El Parlament tanca el període de sessions en plena negociació de CiU i ERC per acordar el full de ruta post9-N, amb l'admissió de la querella i la irrupció de Podem. La presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert, fa balanç i fa una crida a les forces a la responsabilitat per arribar a una entesa.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit la querella del 9-N contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. Era previsible?
Per a mi, no. Jo imaginava que no s'admetria perquè considerava que els motius eren molt febles i hi havia moltes raons per no fer-ho. A partir d'aquest moment, hem de donar suport al president Mas, a la vicepresidenta Ortega i a la consellera Rigau; acceptar-ho. Són els membres del TSJC els que ho han d'instruir i han de decidir, confiar en la justícia, i confiar que la querella quedarà arxivada.
Li veu recorregut?
Poc. S'ha de confiar que en algun moment de la instrucció es pugui demostrar que no hi ha hagut desobediència, sinó un acte polític.
L'admissió pot ajudar a unir les forces pro consulta en un moment en què no hi ha entesa sobre el full de ruta post-9-N?
Espero que sigui així. Els partits han de ser responsables del moment transcendent que viu Catalunya. L'admissió de la querella pot ajudar a unificar criteris i fer adonar del gran moment que estem vivint. És el moment de l'alta política, no de la politiqueria. Espero que siguin responsables i conscients del pas enorme que s'ha fet a Catalunya en pro del seu futur, que no hi havíem arribat mai, a aquest punt. Confio que puguin trobar una solució. Seria una irresponsabilitat perdre el camí que hem aconseguit fins avui. No es pot perdre el que s'ha guanyat i el camí recorregut.
CiU i ERC mantenen discrepàncies sobre quan haurien de ser les eleccions. Esquerra les vol com més aviat millor i la federació no té tanta pressa. Quan haurien de ser?
Si han de ser eleccions al Parlament de Catalunya, no és el moment. Si han de ser eleccions substitutives del referèndum que no ens han deixat fer, com més aviat millor. En aquest punt, el president té raó. Només seria el moment si realment signifiqués un pas endavant en aquest procés, que és aconseguir un referèndum homologable internacionalment.
Tampoc hi ha acord en el com. Llista única i transversal sense sigles o llistes paraigua?
Aquí han de jugar els partits. Si poden ser tots, millor; però si no, els majoritaris. Hem de ser conscients que, com que no haurien de ser unes eleccions normals, el punt central hauria de ser si es vol que Catalunya sigui o no independent. I la llista única o paraigües? S'ha d'intentar buscar una solució que permeti una tercera via.
ERC insisteix que separats sumen més. I CiU, que una llista transversal té un component nou que no es pot comptabilitzar...
Quan vaig sentir el president vaig pensar que la seva era una molt bona proposta. Continuo pensant-ho. En unes eleccions plebiscitàries el que dóna més credibilitat és que hi hagi persones que estiguin d'acord amb el dret a decidir i amb la voluntat majoritària del poble de Catalunya i que, per tant, hi pugui entrar la societat civil, que en aquest procés ha estat importantíssima. La proposta del president va causar una bona impressió a moltíssima gent. Després va venir la d'Oriol Junqueras, que és diferent però que manté una mica el de sempre: partits amb un lema únic i unitari. En alguns moments s'ha de fer un cert sacrifici en pro d'un objectiu comú.
En la darrera enquesta del CEO el no a la independència guanya per poques dècimes: un 45,3% diu no i un 44,5%, que sí.
És una enquesta. Que un 44,5% digui que vol que Catalunya sigui independent és molt important perquè no s'ha fet campanya. Que potser hi ha gent a Catalunya que no estaria per la independència però que la majoria estaria per un canvi molt gran de l'Estatut de Catalunya... El que hem de fer és saber-ho.
L'‘impasse' del procés pot anar en perjudici de convèncer els indecisos?
El que necessitem és temps per explicar què volem per a Catalunya. Hem d'explicar per què es vol el sí i sí o perquè es vol el no. I això no hem tingut temps de fer-ho. Es requereix que es posin d'acord i que, a partir d'aquí, d'alguna manera, decideixin si el que volem és fer un plebiscit i animar la gent. Si no ho fem, hi haurà persones que en veure que no passa res es poden desentendre del procés.
El CEO donava un empat tècnic entre CiU i ERC, que perdria terreny. El 9-N ha reforçat la federació?
Sobretot ha reforçat la figura del president, i amb ell la federació. Ell va sorprendre a tots amb la solució que es va treure de la màniga deu dies abans del 9-N. Sempre deia que faria tot el possible dins de la legalitat perquè els catalans tinguessin urnes i poguessin votar, i ho va aconseguir. Després, tots els partits que inicialment no estaven d'acord s'hi van apuntar. Això també va ser important.
Podem seria la força més votada en unes eleccions espanyoles a Catalunya, segons el CEO. I Pablo Iglesias va fer ple absolut en la seva visita a Catalunya. Podem pot alterar també el panorama polític català?
És possible. Podem és una cosa que no coneixem que s'ha fet visible sobretot a base d'entrevistes en una televisió privada i per la irrupció en les eleccions europees. La gent, amb tota la raó, exigeix als polítics una gran responsabilitat. Però ens coneixen, saben com treballem i ens mullem de dalt a baix. Que, de cop, aparegui un moviment com Podem que aquí encara no tenen noms i cognoms i que teòricament arrasi en les seves sortides públiques, a mi em preocupa. Puc entendre-ho com una resposta a l'emprenyada que té molta gent, a l'angoixa, a la sensació de no tenir sortida... Però demanaria que siguem molt conscients i molt responsables a l'hora de decidir el futur.
El projecte rupturista de Podem pot entrar, per dir-ho d'alguna manera, en competició amb el procés català, també de trencament?
La seva ruptura és carregar-se tot el que s'ha fet des del 1978 fins aquí a nivell polític i democràtic, però quan toques la fibra catalana i el que s'està vivint aquí, la seva resposta és molt ambigua. El dret a decidir, sí, però a decidir-ho tot. Però no vol que Catalunya se'n vagi d'Espanya... Coneix molt poc Catalunya. La resposta dient que no s'abraçaria ni a Rajoy ni a Mas vol dir que no ens entén. Aquí podem ser molt diferents políticament però tenir molta correcció amb aquells que estan ideològicament lluny. L'exemple són el president Mas i David Fernàndez.
Al Parlament, hi ha més crispació aquesta legislatura?
Aquest factor de crispació jo l'he viscut els darrers quatre anys. En la novena legislatura i en aquesta desena. La novena va ser intensíssima i tensionada. I en aquesta desena realment el canvi ha estat molt més visible.
Un dels compromisos de la legislatura era la llei de transparència aprovada en l'últim ple.
És una de les proposicions de llei que fa dos anys vaig dir que s'havien d'aprovar perquè era necessària per mostrar a la ciutadania que les institucions estan obertes. És una llei de les més agosarades que tenim en el nostre entorn europeu. Requereix un canvi d'actituds molt important tant de les administracions públiques com dels polítics. Però hi ha voluntat clara de demostrar que molts casos que hem tingut de corrupció o de corrupteles no es poden repetir. I que majoritàriament la gent que es dedica a la política ho fa com un servei públic.
La llei electoral, en canvi, encara està pendent...
És una assignatura pendent des de fa trenta-cinc anys. Vull aprofitar per dir que si continua la legislatura i queden dos anys, els partits es posin d'acord definitivament per fer una llei electoral pròpia. Ens hem d'oblidar de les calculadores i d'intentar veure quin serà el futur i canviar el sistema electoral. Cal fer una llei pròpia, més propera i oberta al ciutadà. Els treballs estan pràcticament acabats i el que queda és determinar aquells aspectes que conflueixen en el sistema. Demano generositat i compromís als partits perquè crec que és un pas que el Parlament ha de fer de cara a la ciutadania.
Un dels moments clau del curs parlamentari va ser la compareixença de Jordi Pujol sobre els diners que tenia a l'estranger sense regularitzar. Com la va viure?
Vist en perspectiva, se'l va convidar perquè expliqués la seva confessió del juliol en què afirmava que la seva família havia rebut uns diners del seu pare que no havien estat regularitzats. Ho va fer àmpliament. Els partits van fer múltiples preguntes. Jo crec que, o no s'esperava que la reacció fos aquesta, perquè potser va pensar que la seva presència ja era positiva entenent que no era obligatòria, i en la seva resposta va venir a dir ‘vostès a mi ja m'han condemnat'. Hi va haver aquest punt de contradicció entre uns i altres. Hi ha diputats que consideren que l'expresident no va respondre... La seva resposta va ser una mica un pronto a l'estil Pujol i d'alguna forma li va saber greu que se li fessin tantes preguntes que no tenien a veure amb la seva confessió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia