Política

Molt més que una qüestió de família

La casa reial no s'imaginava que el cas Urdangarin es convertiria en el cas de la infanta quan fa tres anys Joan Carles I va dir que la justícia era igual per a tothom

Cristina de Borbó manté els drets a la successió a la corona

Fa tres anys, Joan Carles de Borbó proclamava en el seu discurs de Nadal que la justícia és igual per a tothom, en una al·lusió velada al seu gendre, Iñaki Urdangarin. “Vivim en un estat de dret i qualsevol actuació censurable haurà de ser jutjada i sancionada d'acord amb la llei. La justícia és igual per a tothom”, va dir el monarca. Aleshores ni ell ni ningú de la casa reial pensava que el cas Urdangarin es convertiria en el cas de la infanta i passaria de ser una qüestió familiar a un tema públic. I no només perquè el jutge deixa clar en la seva interlocutòria d'obertura del judici oral que amb els dos delictes fiscals dels quals acusa la germana del rei d'Espanya s'ha lesionat l'interès col·lectiu perquè Hisenda, recorda, “som tots” i “el que tu defraudes ho paguem entre tots”, sinó perquè és la sisena en la línia de successió a la corona. Cristina de Borbó continua conservant els seus drets dinàstics, probablement perquè considera que és un salconduit pel seu futur. Ja no evitarà la foto, però encara pot evitar el judici i ser condemnada. Des de la casa reial es va respondre a la resolució judicial des del més “absolut respecte” i deixant clar que la renúncia als drets successoris per part de la infanta és una decisió “seva” i no se la pressionarà. La renúncia, tot i que és un gest més simbòlic que res més, aniria molt bé a la monarquia per treure's de sobre el cas Nóos, un llast que arrossega des de fa quatre anys, quan el jutge Castro, instructor del cas Palma Arena, va obrir una peça separada per aclarir la destinació d'1,2 milions d'euros abonats a l'Institut Nóos, entitat sense ànim de lucre al capdavant de la qual hi havia Iñaki Urdangarin, marit de Cristina de Borbó. La casa reial ja va adoptar mesures quan va veure que el cas Urdangarin es convertia en el cas de la infanta i va aïllar els ducs de l'activitat oficial. Quan fa mig any va fer-se el relleu al capdavant de la corona, Cristina de Borbó va deixar de formar part de la família reial i va passar a l'estatus de família del rei. Un tecnicisme, però la realitat és que la situació processal de la infanta continua condicionant l'agenda de Felip VI, que necessita un gest de la seva germana, la renúncia concretament, per vestir de credibilitat la promesa que va fer al Congrés quan va ser proclamat rei de representar “una monarquia renovada”, “íntegra, honesta i transparent”. La renúncia de la seva germana seria el millor regal que li podrien dur els Tres Mags de l'Orient, després que els polítics també s'han compromès a apartar del càrrec el membre de la seva formació al qual s'obri judici oral, com és el cas de la infanta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia