Política

El jutjat de Girona rebutja les autoinculpacions pel 9-N

L'ANC, que no té constància que s'hagin negat a admetre-les enlloc més, estudia presentar els 160 formularis recollits ahir a la fiscalia

A Santa Coloma s'inculpen 150 persones sense cap problema

Les 160 persones que van seguir ahir al migdia Girona la convocatòria de l'ANC i van anar als jutjats de Girona per autoinculpar-se per haver participat en el 9-N, es van trobar que el jutjat d'instrucció de guàrdia, el número 3, no els va acceptar els formularis d'autoinculpació argumentant que no formava part de les funcions del jutjat admetre escrits d'aquesta naturalesa i que tampoc hi havia cap procediment obert sobre aquest cas en cap jutjat gironí. Després de més d'una hora d'estira-i-arronses amb la secretària del jutjat i gràcies a la pressió de més de 150 persones dins els passadissos dels jutjats que volien entrar un a un a rebre explicacions, l'únic que van aconseguir els advocats de l'ANC va ser presentar un escrit de compareixença conjunta que recull que es presentaven 160 autoinculpacions i rebre un document d'inadmissió que n'expliqui els motius. Concretament, s'hi diu que en “dels escrits no se'n desprèn ni una autoinculpació, ni una confessió, ni una participació en fets objecte d'investigació en cap dels jutjats d'aquest partit judicial ni de la província, i són simplement una manifestació d'haver participat en el que els mateixos manifestants anomenen un procés participatiu”.

De fet, ja dimarts una desena de persones van intentar presentar pel seu compte autoinculpacions al jutjat de guàrdia de Girona –en aquest cas, el número 4– i van rebre un document d'inadmissió amb unes argumentacions gairebé idèntiques.

Jordi Pagès, membre del secretariat nacional de l'ANC present ahir a Girona, va explicar que no tenien constància de cap altre jutjat català on s'estiguessin rebutjant les autoinculpacions: “Se n'han presentat sense problemes a Sabadell, Terrassa, Manresa i també a Santa Coloma de Farners, aquí al costat.” Fonts de l'ANC la Selva van confirmar que ahir 150 persones s'havien autoinculpat al jutjat de guàrdia de Santa Coloma sense cap problema. Per això, Pagès no entenia els problemes que els posaven a Girona ciutat: “Ens han arribat a dir que és com presentar un paper en blanc.” Carme Renedo, de l'ANC de Girona, irònicament, va afirmar: “Potser és que Girona és l'únic lloc on votar no és delicte.”

Estudien el pas següent

Els responsables de l'ANC van explicar que ara els serveis jurídics de l'entitat estudiaran què fer i que una de les possibilitats és portar les autoinculpacions a la fiscalia de Girona el primer dia hàbil, que no serà fins dilluns. De fet, aquest és un dels suggeriments que els van fer ahir a l'inici al jutjat número 3: “Ens han dit que el podem anar a presentar a Barcelona al TSJC o a la fiscalia”, explicava l'advocada Marta Alsina, el primer cop que va sortir del jutjat.

LA XIFRA

160
autoinculpacions va recollir ahir l'ANC a Girona. Com que el jutjat no les va admetre, estudien què fer-ne.

Enfadats, lluitadors i solidaris

“Estic molt enfadada perquè si això és una democràcia, jo me'n ric”, deia la Marina Ayats, una dona de 88 anys que encapçalava la cua ahir fora dels jutjats de Girona per autoinculpar-se pel 9-N, abans que se sabés que no els les deixarien presentar. “No tinc por, què em poden fer a mi amb 88 anys?”, afirmava. Al seu costat hi havia en Josep Blanes, que opinava: “Som més de dos milions de responsables, no només tres persones del govern.”

Al mig de la cua, Marta de Puig, equipada amb l'estelada, assegurava: “Encara estem en lluita. Fins que aconseguim la independència.” Amb ell a hi havia Manel Cassú, que ressaltava que era allà per solidaritat amb Mas, Ortega i Rigau: “La seva sort és la nostra.” Un altre assistent, en Jabièr Mòga, un aranès resident a Girona, també va ressaltar que era allà “per solidaritat amb el president”, però també, com a aranès, per lluitar per la nació occitana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia