Política

El govern intenta blindar el retorn de la paga doble

L'executiu esmena els comptes prorrogats del 2014 i deixa sense efecte la reducció del salari que afecta els funcionaris

Homs aclareix que la mesura es garantirà un cop s'aprovi el nou pressupost

La reducció d'una paga extra als funcionaris i de la jornada laboral del personal interí podria tenir els dies comptats. L'executiu català va aprovar ahir un decret que, a partir de l'1 de gener, deixa sense efecte aquestes retallades que estaven incorporades en el pressupost del 2014. Aquests comptes han estat prorrogats en espera que s'aprovin uns de nous per al 2015. La pròrroga portava implícites les retallades de l'any passat, per la qual cosa el govern s'ha vist amb l'obligació de signar aquest decret per garantir que els funcionaris tornin a rebre les retribucions, una mesura a la qual es va comprometre el president de la Generalitat, Artur Mas, en el decurs del debat de política general al setembre. La iniciativa també deixa sense efecte la reducció d'un 15% de la jornada laboral que afectava el personal interí i els mestres substituts.

El portaveu del govern, Francesc Homs, va assegurar que amb aquest decret l'executiu es referma en el seu compromís i, a més a més, permet “transitar” durant un període, des del gener fins a disposar del pressupost nou, en què es garanteixen els requisits per a la paga doble. El decret haurà de ser ratificat ara pel Parlament.

Tanmateix, Homs va voler deixar clar que la certesa de la mesura només s'aconseguirà al cent per cent un cop s'aprovi el pressupost. El comentari no era banal, ja que del resultat de la negociació que mantenen CiU i ERC dependrà l'exercici polític del 2015 i això inclou uns nous comptes que el president Mas vol portar a aprovació al febrer, hi hagi o no eleccions anticipades. Els republicans, en canvi, aposten per mantenir la pròrroga i convocar, al més aviat possible, eleccions, després de les quals s'elaboraria un pressupost “d'estat”. Malgrat la pressió que poden exercir les últimes paraules d'Homs en les negociacions amb Junqueras, el portaveu del govern va esquivar qualsevol comentari sobre el contingut de les converses entre el president i el líder republicà.

Nou recurs al TC

En la que va ser, ahir, l'última compareixença del 2014 del portaveu del govern, també va donar compte de l'aprovació per part del govern català d'un nou recurs d'inconstitucionalitat davant del TC. L'executiu considera que la llei espanyola de mesures urgents al creixement, la competitivitat i l'eficiència és una vulneració de les competències en matèria d'ocupació, energia i comerç que té designades l'administració catalana. El govern entén que la llei estatal buida de contingut i de funció executiva algunes de les competències que ja exerceix la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia