Política

S'allunya la llista unitària

Mas i Junqueras exploren fórmules per presentar-se per separat després d'una altra reunió sense acord

Malestar a ERC, que acusa el president d'exigir a canvi ser l'únic que pugui dur independents a la candidatura

L'acord per a la convocatòria d'eleccions plebiscitàries encara es farà pregar, tal com va demostrar ahir la nova reunió fallida entre Artur Mas i Oriol Junqueras, però ja s'albira quina haurà de ser la fórmula per arribar-hi. I, molt probablement, no serà una candidatura unitària com volia el president de la Generalitat, sinó tres d'independentistes sota un mateix paraigua com defensava el d'ERC. Això sí, a canvi d'unes condicions que els republicans, que acusen el president de voler supeditar-ho tot a l'èxit de la seva llista, troben “impossibles” perquè tenen l'objectiu real, denuncien, de dilatar el procés fins a l'any vinent.

Mas i Junqueras es van tornar a reunir al migdia al Palau de la Generalitat. Va ser una trobada discreta, d'unes tres hores, que no es va conèixer fins que gairebé s'havia acabat, i de la qual no hi ha cap versió oficial. “No tenim res a dir”, es limitaven a assenyalar les fonts del govern consultades. Això sí, per altres bandes va transcendir que havien parlat sobretot de la llista conjunta, gairebé descartada, i de la data de les plebiscitàries: si fer-les al març com reclama ERC i les entitats de la societat civil, o si allargar la legislatura fins al 2016, opció que Mas no descarta.

El que sí que sembla que el president ha vist clar és que és impossible que dos vagin junts si un no vol. Si no hi ha un gir inesperat, o una trencadissa total ara també improbable, doncs, la solució seran tres llistes, començant per la seva, la del president –ja es veurà si amb la sigla de CiU–, que s'assemblarà a la que volia: transversal per la presència de molts independents de prestigi, per visualitzar la unitat amb la societat civil i alhora el caràcter extraordinari de la cita, si bé sense renunciar a un nucli del partit que hi posi ordre. De fet, la solució parteix de la proposta que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van posar damunt la taula per desencallar la situació en la reunió que van mantenir el 27 de desembre amb Mas i Junqueras: que CiU es quedés els independents de més pes i les altres dues llistes es nodrissin dels partits.

Amb això, en teoria ERC, i també la CUP –que ja se'n va desmarcar des del principi–, haurien de presentar llistes tradicionals, però l'escull és que cap de les dues formacions vol renunciar a anar més enllà de les pròpies sigles. ERC ja ha presentat independents a totes les últimes convocatòries electorals i ara no vol fer una excepció. I la CUP té un acord gairebé tancat amb Procés Constituent, on no descarten més incorporacions, per aglutinar l'esquerra alternativa sobiranista sota una nova denominació, probablement la de Crida Constituent.

Aquí rau, doncs, el debat ara: segons fonts republicanes citades per l'ACN, Mas hauria dit ahir a Junqueras que renuncia a la llista unitària si ERC renuncia a dur gent de la societat civil, per no desnaturalitzar la proposta inicial. A Junqueras no li va fer cap gràcia, però no hi va tancar la porta del tot, i hauria reptat el president, convençut que no ho podrà fer, a demostrar que l'ANC, Òmnium i els sindicats estan d'acord a anar només a la seva llista. Des de l'ANC, ahir ja tornaven a recordar que els membres del secretariat tenen prohibit per estatuts presentar-se a uns comicis i haurien de plegar per fer-ho. I refermaven que l'ANC mai donarà suport a una sola llista independentista si n'hi ha d'altres, tot i que sigui la llista del president. Haurien de tenir gent a totes, o a cap.

Proposta civil

Segons fonts coneixedores de la trobada del dia 27, de fet, aquell dia també es va proposar que “gent significada d'ERC” anés a la candidatura de Mas, en una fórmula que les dues parts van acollir amb moltes reserves i que probablement no tindrà recorregut, pels nombrosos interrogants que planteja. Això sí, no es pot descartar que el president pugui oferir l'opció d'anar amb ell a títol individual a persones fins ara de l'òrbita republicana, un fet al qual ERC tampoc es podria oposar.

Les mateixes fonts, en aquest sentit, assenyalaven ahir l'altre gran problema de fons: “Tothom té clar el diagnòstic, però ningú la solució.” I remataven: “Tots són esclaus de les seves propostes, i ningú vol quedar com el que cedeix.”

Les negociacions, en tot cas, no estan ni de bon tros trencades, ja que Mas i Junqueras estaran “en contacte permanent” els propers dies per buscar el desllorigador. Uns i altres es van donar al desembre fins al 15 de gener per tancar un pacte, i fins i tot s'ha especulat que Mas podria anunciar les eleccions dimarts 13 en la conferència de premsa prevista després del consell executiu per valorar el nou any.

La qüestió és complexa perquè, a més del format de la llista i del calendari electoral, hi ha un tercer tema espinós: aclarir com i quan s'ha d'aprovar el pressupost del 2015. Això, si és que no continua prorrogat el de l'any passat.

LES DATES

27.12.14
Es van reunir
Mas i Junqueras amb els líders de les grans entitats civils. D'aquí hauria pogut sortir el desllorigador.
13.01.15
Conferència de premsa
del president Mas en què farà una valoració de l'any polític i podria anunciar eleccions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia