Política

Del 9-N al 24-G?

L'ANC anuncia una campanya per forçar l'acord entre Mas i Junqueras abans de dijous

Si l'entesa no és possible, el secretariat de l'entitat vol fer una votació oberta a tothom per decidir què fer

Optimisme en els comunicats i les declaracions públiques, però la processó va per dins. En la llarguíssima reunió –va començar a les deu del matí i va acabar més enllà de les tres de la tarda– que el secretariat permanent de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va celebrar a porta tancada ahir a Banyoles (Pla de l'Estany) es va poder constatar el malestar de molts dels membres d'aquest òrgan amb l'estancament de les converses entre Artur Mas i Oriol Junqueras. Conscients que el compte enrere s'acaba dijous, el secretariat va acordar iniciar demà una campanya de mobilitzacions per forçar l'entesa. Que no n'hi hagués “seria molt decebedor per a totes aquelles persones que van sortir al carrer per la Diada o van anar a votar el 9-N i demostraria que els partits polítics són incapaços d'arribar a acords”, va manifestar Carme Forcadell en una pausa de la reunió. La presidenta de l'assemblea no va donar detalls sobre com serien les mobilitzacions previstes, i va emplaçar els informadors a esperar esdeveniments. Sí que va avançar que per a la setmana vinent hi ha prevista una nova trobada entre els representants de la societat civil i dirigents de CiU i ERC que, al seu parer, hauria de servir per “desencallar” les converses i el procés, en el cas que quan es produeixi encara no hi hagi hagut acord.

El malestar de l'assemblea amb els partits és evident. Diverses fonts del secretariat consultades a la tarda per aquest diari coincidien a lamentar els esdeveniments viscuts durant el divendres, que una d'elles va qualificar d'“espectacle dantesc”. “Cal trobar el desllorigador”, afirmava un altre dels assistents a la reunió, que lamentava el fet que el procés només ha passat per dificultats “quan les decisions han quedat en mans dels polítics”.

O acord, o consulta

Durant la trobada es va abordar la necessitat d'establir una estratègia en el cas que no hi hagués acord abans de dijous. Tot i que inicialment es va acordar organitzar una consulta interna a les 100.000 persones que estan vinculades a l'assemblea ja sigui en qualitat de socis de ple dret, col·laboradors o simpatitzants, l'opció que es va acabar imposant és la d'organitzar una consulta oberta a tothom qui hi vulgui participar per fixar el full de ruta de l'entitat per als pròxims mesos. La votació es faria el 24 de gener, que es voldria convertir en una mena de 9-N a petita escala per raons més relacionades amb la falta de temps que amb la capacitat d'organització i mobilització àmpliament demostrades per l'entitat. Els que s'hi apuntessin haurien d'escollir entre una llista de propostes que només es definirien a finals de la setmana vinent, en el cas que no hi hagi entesa.

Tot i que al novembre, en la batejada com a Declaració de Cornellà, va donar suport a la proposta de llista unitària defensada per Artur Mas, amb el pas de les setmanes l'assemblea ha anat matisant el seu discurs fins acabar acceptant la possibilitat de llistes separades. “Si els dos partits, actors principals del procés, es posen d'acord, nosaltres els donarem el nostre suport, però necessitem un mandat democràtic clar”, va concloure Forcadell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia