Política

Cop policial als advocats de l'esquerra abertzale

La Guàrdia Civil deté 16 persones del col·lectiu de lletrats i del moviment de suport als presos bascos Herrira

Se'ls acusa de no declarar a Hisenda 1,3 milions i de transmetre als reclusos instruccions d'ETA

El col·lectiu d'advocats de l'esquerra abertzale va tornar a ser ahir protagonista d'un altre cop policial. Agents de la Guàrdia Civil van detenir a Guipúscoa, Biscaia, Navarra i Madrid dotze lletrats i quatre membres d'Herrira, l'organització de suport als presos d'ETA a la qual el jutge Eloy Velasco va suspendre les seves activitats el 2013. El Ministeri de l'Interior espanyol considera que els 16 arrestats formen part de l'anomenat “front de presons” d'ETA i els acusa d'integració en organització terrorista i de delictes contra la hisenda pública i blanqueig de capitals per no haver declarat, presumptament, uns ingressos superiors a 1,3 milions d'euros procedents de l'assistència jurídica a membres del col·lectiu de presos durant els anys 2012 i 2013.

A més, el ministeri que dirigeix Jorge Fernández Díaz també els acusa d'actuar com a intermediaris entre ETA i el col·lectiu de presos. En aquest sentit, considera que els lletrats haurien aprofitat la seva condició de representants legals per transmetre als reclusos directrius de l'organització armada. L'operació policial d'aquest dilluns, batejada amb el nom de Mat, és la continuació d'una altra que ja es va dur a terme fa un any sota la denominació d'Escac i en la qual es van arrestar vuit persones.

Ahir, a banda de les 16 detencions, la Guàrdia Civil també va escorcollar diversos locals i despatxos en els quals els arrestats desenvolupaven la seva feina. Segons el Ministeri de l'Interior, aquesta operació ha permès desarticular “l'entramat financer que sostenia econòmicament el col·lectiu d'advocats” de l'esquerra abertzale i suposa l'eliminació de l'estructura que, segons Interior, ETA ha estat utilitzant per adoctrinar ideològicament els reclusos de l'organització armada i per mantenir la seva disciplina i cohesió interna.

Els detinguts són els advocats Arantxa Aparicio, Aiert Larrarte, Onintza Ostolaza, Ainhoa Baglieto, Atxarte Salvador, Kepa Manzisidor, Jaione Karrera, Ane Ituño, Amaia Izko, Haizea Ziluaga, Eukene Jauregi i Alfontso Zenon, i els membres d'Herrira Francisco Javier Balda, Jon Mintegiaga, Javier Carbadillo i Nagore San Martín.

Aquesta nova tanda de detencions, un altre entrebanc per a l'estancat procés de pau, es va produir menys de 48 hores després de la multitudinària manifestació que dissabte va recórrer els carrers de Bilbao i en la qual prop de 80.000 persones van reclamar canvis en la política penitenciària i respecte als drets dels presos bascos.

Mentre des del govern espanyol Jorge Fernández Díaz va insistir ahir en la política de mà de ferro i va reiterar que serà “implacable contra el terrorisme”, dirigents abertzales van denunciar la “intencionalitat política” d'aquesta operació, que van qualificar d'una “venjança” que forma “part de la política criminal penitenciària de l'Estat espanyol”. El govern basc, per la seva part, va lamentar no haver estat informat de l'operació.

LA FRASE

És el moment que el poble basc faci escac i mat a la Guàrdia Civil i que aquest cos marxi d'Euskal Herria
Hasier Arraiz
president de sortu

LA XIFRA

70.000
euros
són els diners que la Guàrdia Civil va intervenir en els escorcolls de l'operació d'aquest dilluns.

LA DATA

08.01.14
es va dur a terme
l'operació policial batejada amb el nom d'Escac contra l'anomenat “front de presons” d'ETA.

L'operació obliga a ajornar un judici

Les detencions practicades ahir per la Guàrdia Civil van obligar l'Audiencia Nacional a ajornar l'inici del judici contra 35 militants de l'esquerra independentista, integrants de les formacions polítiques Batasuna, Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB) i Acció Nacionalista Basca (ANB) previst també per ahir. El motiu és que entre els 16 detinguts en l'operació Mat hi figuren les advocades Amaia Izko, Eukene Jauregi i Haizea Ziluaga, que s'havien de fer càrrec de la defensa de 19 dels 35 processats en aquest nou macroprocés judicial. Després d'accedir ahir a la sala, els acusats van reiterar la seva voluntat de ser defensats pels seus advocats de confiança, per la qual cosa van sol·licitar la suspensió de l'inici del judici. Arran d'aquesta petició, l'Audiencia Nacional va optar per ajornar l'inici del procés en espera que “es conegui la situació en la qual queden [les tres advocades] després de declarar davant el jutge Eloy Velasco”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia