Política

ORIOL JUNQUERAS

PRESIDENT D'ERC

“Les eleccions del 27-S han de ser les definitives”

“Si la independència guanya, no caldrà fer un altre referèndum per veure si torna a guanyar”

“Si algú creu que aquestes eleccions no són gaire decisives, ja ho explicaran ells”

Entrada al govern?
En aquests últims mesos, sempre ha anat apareixent la possibilitat que ERC entrés al govern. En el debat de política general, just abans del 9-N, Oriol Junqueras ja es va oferir a incorporar-se a l'executiu i ara ho torna a fer. Ahir, en l'entrevista televisiva que li va fer el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, el líder dels republicans va reiterar aquest oferiment.
No pot ser que un govern demani esforç als que menys tenen i no se'n demani a si mateix
Ara que tenim un acord, creiem que
és el millor possible i
no s'ha d'especular
amb alternatives

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, conjuntament amb les entitats civils, van rubricar dimecres un acord perquè la transició nacional continuï, perquè es construeixin les estructures d'estat i perquè les eleccions se celebrin el 27 de setembre. Junqueras, en una entrevista a El Punt Avui Televisió, explica com veu el passat, el present i el futur del procés.

Vostè i el president Mas van demanar disculpes per tot el que havia passat les últimes setmanes. Com es va arribar a aquest escenari de disputa?
Hi havia qüestions molt rellevants damunt la taula, com la data de les eleccions i altres aspectes i, per tant, és comprensible que fos difícil arribar a un acord. Finalment hi ha hagut un pacte perquè hi hagi unes eleccions el 27 de setembre, que són una oportunitat extraordinària, perquè per primer cop ens permetran votar per aconseguir una majoria independentista.
En algun moment va pensar que no hi hauria entesa?
Estàvem convençuts que faríem tots els possibles perquè hi hagués un acord, però això no volia dir que fos suficient. També era evident, però, que qui havia de convocar era el president. Afortunadament, tenim una convocatòria, que no és quan nosaltres hauríem volgut, perquè la millor opció hauria estat immediatament després del 9 de novembre. Però hem d'aprofitar aquesta gran oportunitat per exercir la independència des del primer moment.
Veu el president convençut amb el procés?
Espero i desitjo que estigui plenament convençut, i vull confiar que ho està. En tot cas, el més rellevant és que sigui la majoria del poble català la que estigui convençuda.
Vostè sempre havia apostat perquè les eleccions fossin al març. Per tant, la data del 27-S no és la bona?
Ara que tenim un acord, creiem que és el millor possible i no és qüestió d'especular amb alternatives. És com l'escenari de la data i la pregunta del 9-N. ERC només hauria fet una qüestió sobre la independència, però, un cop acordat, també vam dir que aquella proposta era millor que la nostra, perquè la defensàvem molts.
ERC havia alertat que hi havia el risc d'espanyolitzar el procés si els comicis catalans se celebraven a tocar dels espanyols.
Entre les eleccions del maig i les espanyoles de la tardor, el debat polític espanyol estarà damunt la taula i en molts mitjans no es parlarà d'altra cosa. Per tant, com més aviat haguéssim convocat les eleccions, millor. Però insisteixo que ara cal prioritzar l'acord.
L'efecte Podem pot desgastar el procés?
Qualsevol cosa que votin els ciutadans de Catalunya ha de merèixer el nostre respecte. Molta gent creu que la situació és insuportable i busquen una alternativa, que a Catalunya és la independència. És normal que els ciutadans espanyols busquin la seva alternativa i ara la identifiquen amb Podem.
Ens pot donar més detalls sobre com seran aquestes llistes separades per al 27-S? Tindran un paraigua? Hi haurà independents en totes?
Com més sumem tots plegats, millor. I com més transversals siguin les opcions independentistes, millor. Al mateix temps, hem de garantir la unitat d'acció al voltant de la independència. Per tant, està bé que hi hagi un full de ruta compartit en aquest àmbit i també seria òptim que hi fos en altres qüestions, com els compromisos al voltant de la lluita contra la corrupció o la justícia social.
Però els partits renunciaran a les sigles?
Tothom farà allò que cregui més oportú, però no estaria malament que hi hagués una part del nom compartit, com per exemple Ara És l'Hora.
El 27-S sabrem clarament què votem?
És clar. Així ho diu la premsa internacional, que recorda que el 27 de setembre es votarà sobre la independència de Catalunya. Ningú en té cap dubte. Només faltaria que ara els convençuts tinguéssim dubtes sobre allò que ningú dubta.
En aquests moments ja hi ha algun primer esbós sobre el full de ruta?
Hi ha un document que els partits polítics i les entitats hem anat pactant aquests últims mesos i ara hem d'anar compartint el projecte. En aquest text s'inclou la idea que les eleccions han de ser constituents i també han de servir per fer una Constitució, que ha de ser el marc legal de la nova república que ha de néixer del 27 de setembre.
Quan parla d'eleccions constituents, vol dir que votarem sí a la independència i ja no caldrà tornar-ho a fer? El president Mas va assegurar en una entrevista a TV3 que el 27-S no és la consulta definitiva.
És claríssim que si els partits que portem en el programa el sí a la independència guanyem amb majoria absoluta, això voldrà dir que cal començar a exercir la independència.
Per tant, només caldria un referèndum sobre la Constitució?
És clar. Si la independència guanya, no caldrà fer un altre referèndum per veure si torna a guanyar. És com si guanyes una final d'una competició esportiva; no la tornaràs a convocar mesos després per tornar-la a jugar.
Aquest punt està pactat amb el president?
Jo ho interpreto així, com la majoria de la gent. Les eleccions del 27-S han de ser les definitives, no unes de provisionals. En tot cas, en allò que depengui d'ERC, aquests comicis serviran perquè Catalunya sigui un país independent. Si algú creu que no són gaire decisius o que no ho són gens, ja ho explicaran ells.
Considera que el govern espanyol redoblarà l'ofensiva i podria arribar a suspendre els programes electorals o fins i tot la cita electoral?
L'únic que sé és que si els ciutadans volen i es mobilitzen, ens en sortirem. Què hem de fer? Doncs fer unes eleccions, guanyar amb la màxima majoria i generar un consens el màxim d'ampli. La independència s'haurà d'exercir sabent que l'Estat espanyol intentarà que no l'exercim [...], i ningú ens farà creure que farem les estructures d'estat sense desobeir el govern espanyol.
Dilluns hi hauria d'haver un acord sobre el pressupost. Com estan les negociacions?
No serà senzill, perquè el pressupost del govern no compleix moltes de les condicions d'ERC. Tot i que hem de recordar que hi ha limitacions importantíssimes, perquè el total dels comptes el decideix el Ministeri d'Hisenda. Però aquest repartiment que podem fer nosaltres ha de tenir un ampli contingut social i garantir les estructures d'estat. La hisenda pròpia no és un caprici. És indispensable per garantir altres estructures com ara les escoles, les universitats...
Com es notarà la mà d'ERC en aquest nou pressupost si arriben a un acord?
Li explico uns exemples. Quan un càrrec de govern té un sou i assisteix a un seguit de reunions, no té cap sentit que cobri dietes. Són pocs diners, però es poden destinar a altres àmbits més prioritaris. No pot ser que un govern demani esforç als que menys tenen i no se'n demani a si mateix. Més exemples. No és normal que determinades escoles que segreguen per gènere rebin recursos públics. Si hem de fer un país millor, els ciutadans han de veure que els esforços són compartits.
Oriol Pujol s'ha negat a declarar als jutjats els últimes dies. Com veu aquest cas?
No pot ser que hi hagi dirigents de CDC imputats per casos en què han guanyat diners amb la deslocalització d'indústries del nostre país i que han deixat treballadors a l'atur. És un exemple terrible. Hem de fer tots els possibles per extirpar aquest tipus de comportament.
I de l'expresident Jordi Pujol, quina opinió en té?
Si fa o no fa el mateix. No estem davant d'un cas de presumpció, sinó d'un delicte confés. Quan algú fa aquest tipus de frau, ens el fa a tots, perquè els diners haurien de servir per a les escoles i els hospitals [...]. La justícia hauria de ser contundent.
Mas va subratllar que en les municipals es prioritzaran els acords CiU-ERC.
La independència municipal és sagrada i cadascú farà el que vegi més oportú en funció dels models de ciutat. Però és lògic que hi pugui haver més acords amb aquells que compartim semblances i objectius, però no només amb CiU, sinó també amb la CUP en qüestions com la lluita contra la pobresa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia