Política

TVE i la purga catalana

Acomiaden Cristina Puig, presentadora d'‘El debat de La 1' per motius ideològics, ja que s'havia queixat de falta de pluralitat

Van acomiadar Xantal Llavina després de demanar-li continguts d'entreteniment i menys entrevistes polítiques

El nou director de RTVE a Catalunya és l'excap de comunicació del PP català

TVEdefensa que s'ha fet fora Cristina Puig per una falta molt greu i continuada d“ingerències i indisciplina”

Passat el 9-N però amb la vista posada al 27 de setembre. El procés continua i l'ofensiva del govern espanyol del PP contra els mitjans catalans i contra RTVE a Catalunya, també. L'acomiadament, dimecres, de la periodista Cristina Puig perquè s'havia queixat de falta de pluralitat en El debat de La 1 , programa del qual n'era la presentadora, ha posat en evidència l'estratègia de silenciar veus crítiques en les tertúlies i programes polítics de la cadena pública estatal.“Ja se m'havia avisat que seria un any complicat i que no emprenyés”, va destacar Cristina Puig l'endemà del seu comiat fulminant, afegint que el “dret a la discrepància” l'havia exercit sempre que ho havia cregut oportú en determinats debats. Sobre la tria de continguts i tertulians del programa, Cristina Puig va destacar que es decidien en els despatxos entre el director, el cap d'informatius i tot passava pel filtre de la direcció del centre. “Des que es diu El debat de La 1 i no el dirigeix Francesc Cruanyes [el van rellevar el 2012] mai s'ha fet reunió de redacció”, va relatar la periodista. També va voler incidir, però, que mai per l'orellera li havien manat que no fes determinada pregunta. Fonts de TVE, per la seva part, van defensar l'acomiadament: “El director havia anat observant pràctiques irregulars, constitutives duna falta molt greu i continuada, la qual cosa ha provocat un acomiadament disciplinari.” El portaveu del PSOE a la comissió mixta de control parlamentari a RTVE, Germán Rodríguez, ja ha sol·licitat a la corporació conèixer els “motius concrets” del cas.

A Cristina Puig se l'ha despatxada tres mesos després de l'arribada d'un nou director a TVE a Catalunya, Eladio Jareño, que era, fins al seu nomenament, coordinador de presidència i comunicació del PP de Catalunya i home de confiança d'Alícia Sánchez-Camacho. Segons recordava divendres en un comunicat el Grup de Periodistes Ramon Barnils, “l'entrada de Jareño a la direcció de la cadena pública ha comportat un enduriment en el control i la censura als professionals de TVE a l'hora de desenvolupar les seves tasques”. També el consell d'informatius de TVE va mostrar el seu rebuig contra el que ha considerat un acomiadament que “afecta directament al dret dels professionals de RTVE d'oferir una informació plural i independent”. L'òrgan representatiu dels treballadors de TVE ha denunciat els últims mesos la manipulació i l'ús partidista de la tele pública recollint 1.500 signatures o fent plantades als passadissos de Torrespaña com a protesta pels nomenaments a l'àrea d'informatius. A l'octubre, José Antonio Álvarez Gundín, exresponsable d'opinió de La Razón, va ocupar el càrrec de nou cap d'informatius de TVE.

El cas de Cristina Puig no és, però, el primer. L'estiu passat, la direcció de Ràdio 4 va decidir prescindir després de tres temporades del magazín de tarda Directe 4.0. amb Xantal Llavina al capdavant argumentant “canvi d'aires” en la programació. L'espai havia rebut diversos reconeixements com ara el Premi Ràdio Associació de Catalunya i havia fet augmentar l'audiència d'una ràdio que tot i ser pionera en català s'havia mantingut en els últims 30 anys amb un perfil residual. En el seu comiat en antena, Xantal Llavina va explicar que des de la segona temporada se'ls havia demanat que deixessin de fer “entrevistes polítiques per fer un programa més d'entreteniment”. “Ho vàrem entendre i respectar”, va dir Llavina, que va seguir també amb les tertúlies d'actualitat, “en què hi han estat tots els pensaments polítics”. Així, el setembre del 2013 Xantal Llavina va entrevistar la medallista de natació sincronitzada Ona Carbonell, que va defensar les seleccions catalanes. Les declaracions van provocar crítiques a les xarxes socials i van obligar la nedadora a matisar-les. De la polèmica se'n van fer ressò tots els mitjans menys RTVE. En el seu comiat, Xantal Llavina va destacar que s'havia “defensat sempre la catalanitat de Ràdio 4”.

Poca cosa queda, però, a TVE a Catalunya de l'esperit fundacional dels antics estudis de Miramar. El 2006, el govern de Zapatero va voler tancar Ràdio 4 i eliminar els informatius en català de TVE a Catalunya; un acord amb la Generalitat ho va evitar. Des d'aleshores, però, han desaparegut programes i s'ha substituït l'informatiu de La 2 per un magazín. La pèrdua de pes específic de TVE a Catalunya la certifiquen les audiències però també el fet que programes com El debat de La 1 –que ara amb la polèmica s'ha fet visible– s'emeti a mitjanit, o el d'informació parlamentària Aquí parlem pel Canal 24 Horas, els dissabtes i diumenges al vespre.

Llaç taronja
és el símbol de la lluita dels treballadors de TVE contra la manipulació informativa. L'actriu Loles León el va lluir en la tertúlia ‘Amigas y conocidas' l'11 de desembre i ja no ha tornat a col·laborar-hi més.
5,5%
és la quota de pantalla
mitjana de ‘L'informatiu migdia' (14h) el 2014. La major audiència l'obté l'edició del cap de setmana (7,4%) .‘'Vespre a La 2' té el mínim (1,7%). La 1 va tenir el 2014 una quota mitjana del 7,3%, mentre que La 2 en va tenir un 2,4%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia