Política

Moviments sobre el mapa sobiranista

estat

Pendents del 24-M, CiU i ERC tenen poca incidència a les grans ciutats

Manen junts a 69 municipis, com ara Sant Vicenç dels Horts

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ja té 708 ajuntaments adherits (dels 947 que hi ha a Catalunya), a més de 29 dels 41 consells comarcals, les diputacions de Lleida i Girona i set ens locals més. És evident que la majoria d'aquests estan governats per CiU o ERC, però no és menys cert que a les grans ciutats catalanes encara els falta molt per tenir majoria sobiranista, ni tan sols sumant els dos grups. De fet, a les últimes eleccions, el 2011, tot i que van arribar a guanyar alcaldies respecte al 2007, els republicans es van ensorrar a les ciutats més poblades i només van obtenir representació, i ben migrada, en tres dels vint municipis més grans de Catalunya . Sense obtenir-hi grans resultats, CiU va aguantar en tots aquests i, a més, per primer cop va guanyar i va arrabassar alcaldies històriques del PSC a quatre de les més grans: la capital, Barcelona, Mataró, Reus i Girona.

A mesura que s'obre el focus a tot el territori, això sí, la supremacia independentista és total a la majoria de capitals de comarca i a la resta de municipis. CiU, a més, governa a les quatre diputacions (a totes, tret de la de Barcelona, amb majoria absoluta). A més, té l'hegemonia en 16 consells comarcals i també tindria la majoria en 13 més sumant-hi els consellers d'ERC, tot i que en alguns casos, com en el del Bages, precisament els deixa fora del govern un pacte de tots contra ells.

A escala municipal, CiU i ERC governen junts (en molts casos, en un pacte amb més forces) en 69 ajuntaments, entre els quals hi ha els de Vic, Igualada, Lloret de Mar, el Vendrell i el Masnou. En total hi ha deu municipis on els vots de CiU donen l'alcaldia a ERC, com ara Sant Vicenç dels Horts, on el batlle és Oriol Junqueras. Ara bé, uns i altres tenen pactes amb totes les forces. ERC, per exemple, també en té 47 amb el PSC (a Alella, Deltebre, Piera, Solsona i Alcarràs), 11 amb ICV, com el de Manlleu, i 2 amb la CUP, a Celrà i Navàs, i 21 més amb independents.

En tot cas, sembla evident que, tot i l'espectacular ascens previst pels sobiranistes, sobretot ERC, ara també caldrà tenir en compte altres grups per dibuixar el mapa del municipalisme independentista. Fa 4 anys es va produir el gran ascens de la CUP, i molts regidors i alcaldes que van entrar per ICV i el PSC ara també es consideren sobiranistes. Enguany, per tant, el panorama es recompondrà: molts sectors escindits del PSC concorreran a llistes amb ERC; la CUP teixeix aliances amb grups locals, i ICV hi anirà en diversos llocs amb marques puixants com Guanyem o Podem, que no es mostren hostils al sobiranisme, i fins i tot en algun cas s'hi han declarat a favor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia