Política

Protesta multitudinària a Txetxènia contra les caricatures de Mahoma

El president Kadírov condemna els polítics que encenen l'odi religiós

La majoria de musulmans del Caucas nord rebutgen la representació del profeta

L'atemptat de la setmana passada contra el setmanari Charlie Hebdo i les reaccions de les autoritats de França i de la comunitat internacional han indignat els musulmans del Caucas rus, que ahir es van aplegar en una gran manifestació a la capital de Txetxènia per expressar el seu rebuig a la publicació de caricatures del profeta Mahoma.

Centenars de milers de persones (més de 800.000, segons dades del Ministeri de l'Interior rus i més d'un milió segons les autoritats txetxenes) van participar en la manifestació que, amb el lema “Amor al profeta Mahoma”, crits d'“Al·là és gran” i pancartes que deien “L'islam és una religió de pau i de creació” i “La força no és el mètode”, va desfilar pel centre de Grozni fins a arribar a la plaça del Cor de Txetxènia, la mesquita més espectacular d'aquesta república, que també té problemes amb la interpretació gihadista de l'islam.

A Rússia les dades oficials de les manifestacions convocades per les autoritats sempre s'han d'agafar amb pinces, i s'ha de tenir en compte també que treballadors i estudiants de determinades institucions es veuen obligats a assistir-hi, però observadors independents que ahir eren a Grozni, així com les fotografies aèries de l'acte, confirmen que la convocatòria va ser realment multitudinària. El president txetxè, Ramzan Kadírov, havia decretat que ahir seria festiu amb motiu d'aquesta manifestació, a la qual també va assistir gent d'altres repúbliques musulmanes veïnes com ara Kabardino-Balkària i el Daguestan. El president txetxè va dir que es tractava d'“una protesta contra aquells que volen ofendre els sentiments dels musulmans de tot el món i contra els que conscientment atien el foc mundial de l'enemistat entre religions i nacions”.

Provocació

Kadírov va opinar que darrere l'atemptat “hi podria haver les autoritats i els serveis secrets dels països occidentals interessats a provocar que una nova onada de joves enganyats de tot el món s'afiliïn a Estat Islàmic”. A més, el líder txetxè considera que Europa no ha sabut treure les conclusions pertinents: “En lloc de condemnar els que van obrir foc i els que amb les seves caricatures hi van donar peu, les autoritats franceses han organitzat un espectacle de carrer amb consignes de suport a la permissivitat total que porta al vessament de sang.”

Majoritàriament, els musulmans de Rússia qualifiquen de “provocació” la representació de caricatures de Mahoma, ja que la seva religió no permet –o no celebra, segons les interpretacions– la representació del profeta. Louisa Dibírova, dona de negocis i activista socialdemòcrata del Daguestan, considera que el míting d'ahir a Grozni és “un clar exemple que els musulmans poden i han d'expressar el seu descontentament contra els dobles estàndards de polítics d'Europa i de molts mitjans de comunicació, entre els quals Charlie Hebdo”. Dibírova no justifica de cap manera l'atac, però també condemna els que fan una crida a continuar publicant les caricatures en nom d'uns suposats valors europeus, perquè “això no farà res més que atiar el descontentament i el conflicte religiós”. Dibírova no entén “per què, per les accions de terroristes que s'amaguen darrere de l'Alcorà i que maten altres persones en nom de Déu, tots els musulmans i l'islam en general se n'han de fer responsables”.

LES XIFRES

280.000
habitants
té aproximadament la capital txetxena, Grozni.
800.000
persones
van participar en la manifestació, segons el Ministeri de l'Interior rus.
6
repúbliques
musulmanes té la Federació de Rússia a la conflictiva regió del Caucas nord.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia