Política

“Hitler em va fer un petó”

Mercè Sanz, filla d'un mestre republicà, era molt petita quan va fugir de Catalunya. Va anar a parar a dos camps nazis

Van agafar un cuiner jueu que quan podia ens donava menjar
al meu germà i a mi i el van afusellar davant nostre
Pere Tarrés, aleshores metge a Sant Pau, em va tractar tornada d'Alemanya. Va intentar que parlés, però jo no vaig dir res
El meu germà i jo vam caminar agafats de la mà des de Vic fins a França, travessant els Pirineus, morts de fam i fred
El meu pare era molt amic de Manuel Azaña i va morir, com ell, a Montalban, on s'havien exiliat
En tornar jo era tota una llaga
i m'havien d'embolicar amb llençols blancs perquè tot el
dia supurava
Els metges del camp de concentració em punxaven a l'esquena. Van experimentar amb mi i amb el meu germà

Mercè Sanz Castells, que avui té 81 anys, és una supervivent de dos camps de concentració nazis. El primer on va estar, situat a França, va ser, segurament, el d'Angulema. L'altre, a Alemanya, podria haver estat Auschwitz, però no n'està segura. Era massa petita quan tot va succeir i tot i que han passat setanta anys des que es va acabar aquell malson mai no ha volgut recordar ni investigar. La seva amarga experiència, que va durar tota la Segona Guerra Mundial, l'ha volgut oblidar. No ha tornat a Alemanya ni ha buscat informació sobre els seus torturadors. Al contrari, ha intentat evitar que la seva història sortís a la llum. A l'Espanya del franquisme li va semblar més convenient que ningú no sabés que era filla d'un republicà. Fins pràcticament avui els records només els ha compartit amb la família.

Era una nena de poc més de sis anys quan el seu pare, nascut a Tordesillas i que feia de professor a Torroella de Montgrí, Ramón Sanz Montserrat, va ser enviat al front. La seva mare, que acabava de parir una nena (la seva germana María Soledad, Mari Sol) estava molt malalta, motiu pel qual a ella i el seu germà gran, l'Herminio, que aleshores devia tenir 9 anys, els van enviar “a unes colònies, les colònies Sant Miquel de Vic”. “Recordo que ens va venir a buscar la meva tia i que la meva mare des del llit cridava que no se'ns emportessin. Aquell record m'ha perseguit.”

D'aquella època de les colònies Sant Miquel sap que el seu pare els va anar a veure i que ho va fer vestit de militar. “Però els records d'aquella època són molt confusos”, admet. L'1 de febrer del 1939 els nacionals van entrar a Vic. Uns dies abans (o setmanes, la Mercè no ho sap precisar ben bé) ella i el seu germà Herminio, amb un munt de persones més, sobretot dones i criatures, van fugir de Vic i van caminar dies i dies camí de França travessant tots els Pirineus. Com a filla de professor republicà, fugia del franquisme com tants milers de persones. “Jo i el meu germà vam anar agafats de la mà tota la travessia. Vam passar gana, fred i por. Ningú no es va ocupar de nosaltres. Menjàvem el que li queia a la gent o el que tiraven pel camí”, diu. Ni el seu pare ni la seva mare no els veuria mai més. Sap que la seva mare va morir i que el seu pare acabaria els seus dies a Montalban, on també va morir el seu amic Manuel Azaña, president de la República espanyola. “El meu pare i Azaña eren molt amics. El meu pare va ser qui en el darrer moment i per mediació d'un jesuïta va aconseguir que el bisbe de Montalban, Pierre-Marie Théas, donés la unció dels malalts a Azaña.” Era el 3 de novembre de 1940. La suposada conversió d'Azaña, doncs, forma part, també, de la vida de la família de Mercè Sanz.

La Mercè recorda que un cop travessada la frontera francesa de la mà del seu germà “vam agafar un tren” i van arribar en algun lloc de França. Un cop en aquest poblet de França, a l'estació hi havia molts soldats “que ens colpejaven amb la culata del fusell”.

A la mateixa estació la va recollir una família que la va acollir uns dies a casa seva. “La família que em va recollir a mi eren gent acomodada. Pare, mare i dos fills adolescents.” Una altra família, que semblava més senzilla, va acollir el seu germà. “A ell el van tractar molt bé!”, diu. I no vol especificar res més.

Va ser precisament la família que va acollir el seu germà la que li va fer l'única foto que conserva d'aquella època: se la veu a ella amb la dona que la va tenir uns dies a casa i els seus dos fills, dos simpatitzants nazis.

Va ser aquesta família que acollia la Mercè, afí al nacionalsocialisme, que un dia la va vestir amb les millors gales i la va portar en “un lloc” on el general Pétain va fer els honors a Hitler. “La meva família d'acollida devia estar molt ben situada perquè a mi, juntament amb alguns altres nens, em van posar enmig dels dos mandataris, entre Pétain i Hitler. I va ser allà on Hitler em va fer un petó a la galta esquerra. Encara ara me la frego amb fàstic”, explica tot tocant-se aquell cantó de galta on li va marcar els llavis el “monstre”.

La trobada de Pétain i Hitler a què es refereix la Mercè és la que van tenir a la petita estació de Montoire-sur-le-Loir (departament de Loir et Cher, al centre de França) muntada per Pétain per estrènyer els llaços de cooperació amb els nazis. Pétain va traslladar la capital del nou estat a Vichy i va adoptar el títol de Cap d'Estat. Del dia que Hitler li va fer un petó, la Mercè encara recorda la cançó que li van fer cantar, que els van fer aprendre de memòria: “Quand se que aura de l'etôile/ se radio de refrain/, la radio de l'espérance/, vive, vie, Pétain”. Se la sap encara.

angulema i Auschwitz?

Pocs dies després d'aquella exaltació nazi uns policies van anar a casa de la família que la tenia acollida “i se me'n van endur”. Al seu germà també. Tots dos van ser portats a un camp de concentració que podria ser el d'Angulema (on hi van arribar a estar internats 10.000 persones, entre les quals dos mil republicans procedents de l'Estat espanyol).

En aquell camp, recorda la Mercè, hi havia, sobretot, nens. Però també dones. “Devien ser republicanes catalanes que havien aconseguit arribar a França.” “A les nits les violaven, encara recordo els seus crits”, diu. En aquell camp la Mercè i el seu germà Herminio s'hi van estar més d'un any. “Jo era molt petita i estava molt malalta. Pràcticament no em movia d'un racó. Per menjar només ens donaven un plat de naps al matí i prou.” En aquell camp la Mercè, l'Herminio i desenes d'infants més, fills de republicans de l'Estat espanyol o jueus, van començar a ser fets servir com a “conillets d'índies” per part dels metges nazis. “Jo només recordo que em punxaven líquids a la columna. Amb el meu germà també van experimentar”, explica. “Recordo el dolor de l'esquena, els crits”, diu. “Quan uns anys més tard em vaig posar molt malalta i sagnava molt em van fer proves i va ser aleshores que van descobrir que els nazis havien experimentat amb mi i m'havien introduït la malaltia de von Willebrand.” “Jo pràcticament no recordo res d'aquella època. Era com una nena que estava mig morta.”

Passat un any i mig ella i el seu germà van formar part d'un contingent de nens a qui van evacuar del camp en un camió, els van introduir en un tren hermètic i després de dies i dies drets dintre uns vagons on anaven com animals els van deixar en un altre camp de concentració a Alemanya. “No sé segur si era Auschwitz. Un cop vaig veure un documental a la tele i s'hi assemblava molt, però no ho puc assegurar. Mai ho he volgut saber”, diu ara. D'aquest camp de concentració ella només recorda els barracons on només hi havia nens i nenes. “Jo sempre estava a terra ajaguda perquè quasi no podia ni caminar. De fet era el meu germà el que quan ens donaven el plat per menjar m'aixecava i em feia arribar, enfilada sobre els seus peus, a la fila. Qui no anava a la fila se l'emportaven i ja no tornava més. Ara sabem que el que feien era dur-los a les cambres de gas.” Els experiments amb ella i el seu germà van continuar. “Eren molt dolorosos perquè no t'adormien. Però si cridaves, et pegaven.” Historiadors de la llibreria Claret de Barcelona, que estan preparant un llibre sobre la vida de la Mercè, que escriurà el capellà Xavier Morlans, amic de la Mercè, asseguren que la Mercè en algun moment ha reconegut la fotografia del doctor Joseph Mengele, el metge genetista d'Auschwitz. “Però no n'estic segura”, admet.

La mort del cuiner

En aquest camp de concentració va viure un de les pitjors records que conserva de la seva vida. “Ja he dit que jo sempre estava en un racó del camp, ni em movia. Em feia mal tot i no em podia ni moure. El meu germà es posava amb mi, sempre estava al meu costat, protegint-me. Doncs bé, en aquella part del camp de concentració on estàvem els nazis tenien un cuiner jueu que a mi i al meu germà, a través d'una finestreta de la cuina que donava allà on sempre estàvem, ens treia menjar. Quan podia ens treia un plat amb qualsevol cosa. Fins que el van enxampar. Bé, ens van enxampar a tots tres. Doncs bé, ens van agafar a tots tres i ens van plantar al mig del camp. Al cuiner jueu, que devia tenir 18 anys, li van disparar un tret al cap. El meu germà i jo ens vam quedar esgarrifats. Recordo que aquell noi abans de morir ens va somriure. Això sí que no ho oblidaré mai.” “Pel record d'aquell cuiner amic nostre he anat moltes vegades a Jerusalem, perquè mai no he oblidat que el van afusellar davant meu”, explica. Precisament en un dels seus viatges a Israel, estant al riu Jordà, va ser quan el mossèn que els acompanyava va saber que ella havia estat en dos camps de concentració. “El mossèn estava explicant una cosa de camps de concentració i jo li vaig dir: calla!, això ningú ho pot comprendre. I me'n vaig anar enfada a un bar a prendre alguna cosa. De seguida va venir a preguntar-me què m'havia passat i va ser aleshores que li vaig explicar tot. Es va quedar corprès i aquí va començar la idea de fer un llibre”, explica la Mercè.

La història aquí explicada dóna per a un llibre i més perquè la vida de la Mercè i el seu germà, un cop alliberats del camp de concentració, acabada la Segona Guerra Mundial, no va ser un camí de roses i van haver de lluitar molt fins que no van arribar a l'edat adulta. “Recordo molt bé el dia que van venir els americans a treure'ns del camp de concentració. Ho recordo com si fos ara. Mai ningú m'havia tractat tan bé. Unes dones soldats em van dutxar i em van vestir i em van donar de menjar. M'agafaven com si fos una nina, com si fos una nina de porcellana.” Ho devia ser, de fràgil com estava. També recorda com aquestes soldats l'ajudaven a aixecar-se cada dia i a caminar. “És que jo no podia ni moure'm i elles em feien caminar, perquè no em quedés invàlida”, explica. “En aquella època, que devíem estar en un camp de refugiats, recordo que al costat hi havia una església... jo m'hi acostava en silenci i allà, un dia, vaig fer la Primera Comunió. D'amagat, sense que ningú en sabés res.”

Mig recuperats, van ser enviats a casa d'un germà del seu pare a Montalban. “Hi vam estar poc perquè la meva tia no ens volia. I ens van retornar a Catalunya”, diu. Van arribar acompanyats per la policia i els van ingressar a Sant Frederic i Santa Victòria, de l'Hospital de Sant Pau. Allà s'hi van estar fins que es van recuperar.

En aquella època, Pere Tarrés, que després seria beat de l'Església catòlica, exercia de metge de medicina interna a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. En saber que aquells dos germans havien estat en un camp de concentració va interrogar la Mercè per saber què els havia passat. “Ho va intentar sense defallir, però jo no vaig obrir la boca. Mai no vaig dir res. No podia, m'era impossible”, fa memòria ara. El seu germà, diu ara la Mercè, tampoc no va dir res, el trauma era massa gran.

En part recuperats i abans d'anar a viure amb una altra tieta –en aquest cas la dona del germà gran de la seva mare, que eren dotze germans– que vivia en un poblet de Lleida, es van estar uns mesos, ella al col·legi Natzaret, de Pedralbes, que depenia de les monges de Sant Pau, i l'Herminio, als jesuïtes de Sarrià. “Ens van dir que les filles del Carlos Godó, comte de Godó, ens va pagar el col·legi.”

Els dos germans van ser enviats a casa d'una tieta seva que vivia a Avellanos, al Pallars Jussà. “La meva cosina, que ara té 91 anys i viu a la Seu d'Urgell, encara recorda en l'estat en què vam arribar. Diu que jo era tota una llaga i que m'havien d'embolicar amb llençols blancs perquè tot el dia supurava.” La Mercè diu que aquesta tieta que se'n va fer càrrec la va cuidar “com no ho hauria fet una mare”.

“Sí sé que en aquella època, tot just retornats de Montalban, entre els germans del meu pare es va obrir una baralla per veure qui era tutor nostre, per cobrar una indemnització dels alemanys.” “Misèries“, diu ara. I no en vol parlar. El més important és que a Avellanos va ser feliç i ella i l'Herminio es van retrobar amb la seva germana Sole, “la que tenia mesos quan ens van allunyar de la mare i ens van dur a les colònies Sant Miquel de Vic, i a qui no havíem vist mai més”.

El seu germà al cap de poc se'n va anar a fer de pagès, fins que un temps més tard i gràcies a un amic jesuïta el van col·locar als laboratoris Almirall. Després el germà se'n va anar de voluntari a la mili. Acabaria casat i instal·lat a Veneçuela, on va morir fa uns vint anys. Ella, condicionada pels mals físics i experiments mèdics a què va ser sotmesa, va mostrar de molt jove la seva predilecció per la infermeria i encara no amb disset anys va ingressar d'interna a Sant Pau per aprendre la professió. Va ser infermera molts i molts anys i va treballar al Banc de Sang. Es va casar i va tenir una filla, Nerea, a qui mai no li hauria volgut explicar aquest horror. “Un dia, jo no podia ni parlar, em va demanar que li escrivís el que m'havia passat. I així ho vaig fer. Ella ho va llegir i mai més no me'n va dir res.” Quan avui llegeixi aquestes línies la Nerea sabrà que, finalment, la seva mare ha decidit parlar i explicar la història més fosca d'Europa per la qual mai ningú hauria hagut de passar.

La Mercè avui és una dona forta que ja està preparada per explicar aquells terribles fets. Diu que en la seva memòria sempre hi ha qui fou el seu àngel de la guarda, el seu germà Herminio, que, tot i tenir només dos anys més que ella, no la va deixar mai, ni en els moments més difícils.

“El meu pare era molt amic d'Azaña”

“El meu pare va estar en un camp de concentració. Com a mestre que era, un home de cultura... Republicà i catòlic. Era amic de l'Azaña, el president de la República. I la meva tia em va dir que aquest l'havia proposat per ministre de Cultura. Això abans de la guerra, però. Com he dit va fer la guerra i va aconseguir creuar la frontera. Va estar en un restaurant a Perpinyà que es deia Restaurant Jordana (encara hi és). Algú el va trair –en aquell bar hi anaven molts traïdors, es va descobrir després– i va acabar en un camp de concentració. Quan l'anaven a matar es va poder escapar. Sempre he sentit explicar que el 1940 quan va morir el president Azaña va ser ell que li va buscar el capellà perquè el president es confessés abans de morir.”

Fugida de Torroella i colònies a Vic

El febrer del 1939 l'exèrcit republicà es troba en retirada cap a la frontera francesa. Torroella de Montgrí, on vivia la Mercè, i sobretot el pas del riu Ter pel pont de Verges, és un punt estratègic que cal defensar per obstaculitzar l'avanç de les tropes franquistes. Defensat durant dos dies, és volat, però els nacionals hi construiran una passarel·la provisional.

Probablement la Mercè i el seu germà van ser conduïts per milicians de la República (que recollien els nens, fills de mestres, per portar-los a algun lloc segur) a la colònia Sant Miquel de Vic. Aquesta escola de Vic, explica un historiador de Claret, va obrir les portes el curs 1934-1935 (el nom oficial era el del dramaturg Ignasi Iglésias) a l'Horta de Sant Josep, al nord de la ciutat, entre els carrers de Manlleu i Nou. A punt d'esdevenir-se els Fets d'Octubre, el president Lluís Companys no el va poder inaugurar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia