Política

La jutgessa vol imputar 10 alcaldes i regidors més pel cas de les dietes a l'FMC

La magistrada de Sabadell pregunta, abans, si hi ha aforats perquè no seria competència seva

Hi ha la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp

La magistrada de Sabadell que investiga les suposades irregularitats en les remuneracions a membres de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) —peça 25 bis A del cas Mercuri—, vol ampliar la instrucció a deu càrrecs electes més, a banda dels 25 imputats. Abans d'imputar-los un delicte continuat de malversació de fons públics, com ha demanat el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, la magistrada ha sol·licitat al Parlament de Catalunya i al Tribunal Suprem si entre la desena d'aquests càrrecs hi ha algun diputat o senador, amb acta que els dóna la categoria d'aforat, motiu pel qual hauria de traspassar el cas a un òrgan superior.

En una resolució del 12 de gener, la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell, Beatriz Faura, exposa que en la seva investigació els Mossos han aclarit que aquests
sous encoberts en dietes es van aprovar de pagar a partir del febrer del 2004, a proposta –diuen– de l'expresident de l'FMC, Manuel Bustos, i van cobrar-les 43 membres del comitè executiu de l'ens municipalista. Inicialment s'havia imputat 25 alcaldes que haurien cobrat un total 294.615 euros entre els anys 2011 i 2012. En ampliar els anys a investigar, després de veure indicis delictius, apareixen 18 càrrecs més que van cobrar les dietes. Per a vuit d'ells, el fiscal no demana la imputació perquè la considera prescrita, com en el cas de Celestino Corbacho. I demana la imputació per als deu restants.

Els afectats per haver cobrat les dietes entre els anys 2004 i 2010 són: l'actual secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp; l'exalcalde de Roses i expresident de la Diputació de Girona Carles Paramo; l'exsenadora del PSC Helena Arribas; l'exalcalde de Llavaneres, el popular Víctor Ros, a més de Miguel Aguila, Conchita Campoy, Antoni Morral, Pere Muñoz, Antoni Soy i Juan Antoni Vázquez. La magistrada també aprova que la unitat operativa adjunta dels Mossos reclami més dades i elabori un informe sobre les dietes que van cobrar cada un d'aquests deu integrants del comitè executiu de la federació entre els anys 2004 i 2012.

LA XIFRA

43
càrrecs electes
van ser investigats, 25 dels quals imputats per haver cobrat remuneracions entre el 2011 i 2012.

LA DATA

2004
És quan
es comencen a pagar les remuneracions a l'FMC. Per això s'amplien els investigats a 10 més. En altres 8 ha prescrit

Bustos, imputat pels rellotges

En una segona resolució, la jutgessa de Sabadell ha acordat citar com a imputat de malversació de fons públics, novament, l'exalcalde i expresident de la Federació de Municipis (FMC) Manuel Bustos per haver regalat 70 rellotges marca Calvin Klein a membres (eren 66) de la federació, que acabaven el mandat 2007-2011, a càrrec de la institució per uns 14.000 euros. Eren 50 rellotges d'home i 20 de dona. La jutgessa també ha citat a declarar com a imputat el llavors secretari, Adolfo Moreno.

Manuel Bustos ha d'afrontar dimarts vinent el primer judici al TSJC, derivat del cas Mercuri, per haver col·locat un càrrec tècnic a l'Ajuntament de Montcada i Reixach.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia