Política

Refundació per fases

CDC enceta un procés que culminarà al congrés per tal de regenerar l'ideari, renovar la direcció i protegir el funcionament del partit després de l'esclat del cas Pujol

Es planteja reobrir el codi ètic i identificar els espais de risc

CDC assumirà
la independència amb un discurs social

CDC engegarà a final de febrer una refundació per fases. Sobreviure al naufragi polític del fundador per la confessió de l'herència sense declarar, rescatar la marca del partit i consagrar la renovació de la cúpula són alguns desafiaments a què s'enfronta la direcció convergent. La formació d'Artur Mas entoma un procés de catarsi progressiu que preveu culminar en el congrés en què posarà data definitiva en un consell nacional extraordinari que es farà a finals de febrer. Llavors els quadres convergents aprovaran el calendari de la refundació, que culminarà amb la cita congressual però que començarà molt abans. El màxim òrgan de decisió del partit es podria convocar al juliol o després de les eleccions del 27-S, segons fonts de la direcció, que busca el millor encaix en un any amb tres convocatòries electorals (les municipals, les catalanes i les espanyoles).

Transparència

El comitè de direcció i l'executiva tancaran el calendari congressual i l'elevaran al consell nacional. Com que es tracta d'una refundació compassada, la direcció calcula presentar-se a les eleccions del 27-S amb una llista renovada encara que no s'hagi fet el congrés, al fil del relleu generacional i de projectes que CDC va encetar en les últimes eleccions municipals. Un cop paït l'escàndol polític que va provocar la confessió de l'expresident fundador, Jordi Pujol, que havia tingut diners sense declarar a l'estranger durant 34 anys, i la imputació prèvia d'Oriol Pujol, exsecretari general, en el cas de les ITV, el capítol de la transparència i la regeneració és un dels essencials. Segons fonts de la direcció, CDC es planteja reobrir el codi ètic que va aprovar el 2013, després de l'esclat del cas Millet i el de les ITV, pel qual Oriol Pujol ja havia estat imputat. Llavors el document va evitar regular el procediment d'actuació en relació amb els casos d'imputació d'un dirigent. El partit també explora un sistema per detectar els espais de risc, els més exposats a pràctiques irregulars que la formació de Mas vol extirpar amb el lema “corrupció zero”. El coordinador general de CDC, Josep Rull, insisteix des de fa mesos en la idea de les “parets de vidre”. És a dir, en la implantació de mesures de transparència que vagin més enllà de l' actual política de publicació dels comptes del partit al web. Per primera vegada en molt de temps, per exemple, CDC va fer un debat de 40 minuts sobre l'estat dels comptes del partit en l'últim consell nacional, al cap de setmana passat, en un intent de mudar la pell cap al partit “porós” que reivindica l'actual comitè de direcció capitanejat per Rull. Dins del que Convergència qualifica com a “eix ètic”, també s'inclou la implantació de nous mecanismes per a la presa de decisions que permetin que les bases participin més en les decisions del partit, a partir de l'aplicació de la “democràcia electrònica”. Després que ho hagin demanat algunes veus, han plantejat introduir primàries per a l'elecció de la direcció.

Aparcar l'autonomisme

El partit de Mas farà coincidir la refundació amb el pas definitiu a l'independentisme. La formació ja va incloure l'estat propi en l'última ponència aprovada en el congrés del 2012, però era una assumpció tímida. Literalment, el document propugnava “promoure el debat en el si de la societat per tal de construir l'estat propi que ens garanteixi la pervivència com a nació i la viabilitat com a societat”. Ara CDC es predisposa a deixar definitivament enrere la idea de reconstrucció nacional i de recuperació de l'autogovern amb què es va fundar CDC, fa quaranta anys a Montserrat, i es prepara per adaptar-se a la defensa i a la gestió des de les institucions de l'estat independent. Per dotar de profunditat les seves bases ideològiques, de fet, al febrer de l'any passat la formació de Mas ja va celebrar una convenció nacional per definir els pilars de l'estat català amb un èmfasi especial en les polítiques socials.

Nous principis

CDC reivindica la vella ànima de pal de paller del catalanisme i rebutja emmarcar-se en un espectre ideològic concret. El procés de refundació en què treballa la direcció del partit també evita un enquadrament que podria acotar massa el seu electorat potencial, i planteja actualitzar els valors que n'han de mantenir el cos doctrinal: la definició de l'estat del benestar, la confiança en la societat civil organitzada, la igualtat d'oportunitats, l'ascensor social i la meritocràcia.

I les sigles? Després de la transició a “Convergents”, el qüestionament de la marca està en curs. Però la direcció de CDC rebutja que aquest punt capitalitzi l'atenció. Diuen que busquen més que un canvi de façana.

Mas diu a Duran que el plebiscit depèn dels partits

El president de la Generalitat, Artur Mas, no considera que CDC i UDC corrin el risc de trencament per les eleccions del 27-S, en què els convergents estan determinats a presentar-se amb un programa electoral desacomplexadament independentista. Després que Josep Antoni Duran i Lleida va qüestionar que les eleccions del setembre es puguin considerar plebiscitàries, Mas va admetre que formalment no ho poden ser però li va respondre que han de ser els partits els que li donin aquest “caràcter”. A més, va sentenciar que les “amenaces velades” de l'expresident del govern espanyol José María Aznar contra Catalunya només provoquen que l'independentisme creixi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia