Política

Les forces kurdes fan fora Estat Islàmic de Kobane

La ciutat siriana estava en mans dels gihadistes des del setembre

Encara queden 400 pobles per alliberar

Més de cent dies de combats, però finalment Kobane, una de les ciutats kurdes més importants de Síria, va ser ahir alliberada d'Estat Islàmic.

La derrota d'EI –una de les més importants des que el juny passat va proclamar el seu califat en zones de l'Iraq i Síria– suposa un greu revés per als gihadistes, que pretenien unir amplis territoris conquerits a les dues bandes de Kobane. Ha estat una lluita cos a cos i carrer a carrer en què finalment les forces peixmergues s'han imposat als gihadistes que des del setembre assetjaven l'enclavament kurdosirià. L'anunci de l'alliberament de la ciutat coincideix també amb la notícia que l'exèrcit iraquià hauria vençut també Estat Islàmic a la zona de Diyala.

L'Observatori Sirià dels Drets Humans, amb seu a Londres, assegurava ahir que els gihadistes s'havien replegat als afores de Kobane i que havien abandonat la ciutat. Un dels representants de la milícia de les YPG (forces kurdes) afirmava que alguns dels combatents gihadistes havien fugit amb motocicleta i ells no hi havien oposat resistència. Els bombardejos capitanejats pels Estats Units han servit per debilitar els efectius dels terroristes. Segons les primeres estimacions, unes 1.600 haurien perdut la vida durant aquests mesos de combat, la majoria combatents d'Estat Islàmic. L'arribada dels gihadistes va obligar més de 200.000 persones a fugir de Kobane i dels pobles del voltant, i es van refugiar majoritàriament a Turquia. Els kurds recordaven ahir que encara hi ha 400 pobles propers a Kobane que encara estan sota el domini d'Estat Islàmic. Per la seva banda, els Estats Units van preferir no assegurar que la batalla de Kobane ja estava guanyada.

LA XIFRA

134
dies
han durat els combats entre les forces kurdes i els gihadistes d'Estat Islàmic a la ciutat de Kobane.

Un enclavament simbòlic

Kobane, situada a la província siriana d'Alep, s'ha convertit en el símbol de la unitat del poble kurd. Des que el 16 de setembre Estat Islàmic va començar una ofensiva per obtenir el control d'aquesta ciutat històrica, la resposta ha estat espectacular. Primerament s'ha rebut el suport dels milicians i les brigades femenines de les YPG, la majoria provinents de Turquia. Kobane també ha rebut el suport dels kurds de l'Iraq. La ciutat es va convertir en una mena d'oasi –va arribar al milió d'habitants– per als refugiats interns sirians que fugien de la guerra, gràcies a la resistència també a l'exèrcit de Baixar al-Assad.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia