Política

L'Estat activa el nou pla “preventiu” contra el gihadisme que inclou més controls a Internet

Fernández Díaz assegura que no afecta en cap mesura els drets i llibertats dels ciutadans

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez aborden per telèfon els últims serrells de l'acord entre els dos grans partits

El consell de ministres ha aprovat el nou Pla Estratègic Nacional de Lluita contra la Radicalització Violenta amb què el Ministeri de l'Interior vol introduir més controls al ciberespai, les xarxes socials i llocs de culte per prevenir missatges radicals i la difusió d'idees gihadistes. El pla, que té com a objectiu evitar la propagació de missatges que incitin a la violència, però també detectar i controlar situacions de risc sobre el terreny, des de municipis i mesquites a presons. El president espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, han mantingut una conversa telefònica aquest divendres per tancar els serrells de l'acord entre PP i PSOE contra el gihadisme.

Segons el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, no afecta en cap mesura els drets i llibertats dels ciutadans i el que busca aquest pla és “prevenir” les actituds extremistes i violentes, com per exemple la captació de gihadistes. “És un instrument essencial en el camp de la prevenció”, ha afirmat Fernández Díaz, que permetrà detectar “aviat” el radicalisme i la seva “eventual neutralització”.

El ministre ha recordat que entre 1996 i 2012 7 de cada 10 gihadismes presos al país s'havien radicalitzat al mateix Estat, i principalment a través d'Internet. El pla implica des del CNI a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a més de les policies locals, entitats i ajuntaments.

El pla té tres nivells d'actuació. El primer és el municipi, per als què dissenya Grups Locals de Lluita Contra la Radicalització Violenta formats per la Policia Local, autonòmica, Ajuntament, jutjats, centres escolars, Afers Socials, entitats socials i col·lectius de risc.

Estaran coordinats per les forces de seguretat a nivell local sota la supervisió de la Policia Nacional. Tenen com a objectiu “conèixer, prevenir i tractar els focus detectats” i disposaran d'un sistema específic d'intercanvi d'informació.

“Obligada col·laboració” entre Mossos i Policia

En el cas de Catalunya i la resta de territoris amb policia pròpia, el pla inclou també la creació d'un Grup de Comunitat Autònoma de Lluita Contra la Radicalització Violenta, que segons el Ministeri de l'Interior assegura la “obligada col·laboració” entre les forces de seguretat “nacionals i autonòmiques”.

A nivell extern, el pla contempla un organisme per facilitar propostes al govern espanyol per actuacions que tinguin lloc fora de l'Estat. Aquestes propostes estaran coordinades pel Ministeri d'Exteriors i s'hi poden implicar les Forces Armades a l'exterior.

Control a Internet

El tercer àmbit d'actuació és el del ciberespai. Contempla controlar a la xarxa a través de fonts obertes –informació d'accés públic, com per exemple twitter o pàgines web– els missatges que afectin a la radicalització.

Els esforços se centraran en conèixer els autors dels continguts i una Unitat de Tractament de la Xarxa analitzarà la informació obtinguda des del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

Rajoy i Pedro Sánchez tanquen els serrells de l'acord contra el gihadisme

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, han mantingut aquest divendres una conversa telefònica per tancat l'acord entre les dues formacions sobre mesures contra el gihadisme.

Segons la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, l'acord “està molt avançat” i en aquests moments s'estan tancant “els últims aspectes tècnics”.

Els dos partits presentaran l'acord al Congrés per transformar-lo en mesures legals, i esperen que s'hi sumin també la resta de formacions, tot i que segons Sáenz de Santamaría la prioritat és que es comprometin a impulsar les mesures els dos partits –PP i PSOE– “que estan cridats a rellevar-se al govern”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia