Política

L'atur, la principal preocupació dels catalans

Acceptarien més retallades en habitatge que en sanitat

Els ajuntaments, la institució més ben valorada

L'atur és el problema que més amoïna els catalans, segons l'informe del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), i a continuació se situen les relacions entre Catalunya i Espanya i la insatisfacció amb la política i els polítics –en aquest últim punt s'inclouen els afers de corrupció–. En la mateixa llista altres maldecaps importants són el funcionament de l'economia, la sanitat i l'educació.

Aquesta radiografia pot servir al govern per veure on ha d'esmerçar més esforços per poder cobrir les necessitats dels ciutadans i, sobretot, tenint en compte que la gestió de l'executiu pel que fa a la lluita contra la precarietat laboral és un dels apartats menys valorats, com també es veu en el mateix l'informe –la nota és només d'un 3,75.

Un altre camp d'anàlisi del CEO són les retallades, i en aquest cas els enquestats admeten que si han d'acceptar alguna restricció prefereixen que sigui en l'àmbit dels habitatges de protecció socials que no pas en l'atenció sanitària o les pensions. Pel que fa als impostos, un 44,4% reconeix que s'han de mantenir els tipus impositius per garantir l'estat del benestar i, fins i tot, un 33,3% estarien disposats a pagar més si es milloressin els serveis socials.

L'Estat, a la cua

Quant a les institucions públiques que generen més confiança, el rànquing està encapçalat pels ajuntaments, que aproven amb un 5,3, seguits del govern de la Generalitat –4,49–; els tribunals de justícia –4,39–; els partits polítics –3,32–; els sindicats –3,23–, i, en últim lloc, i a força distància de la resta, l'executiu espanyol, amb només un 1,91.

LA XIFRA

5,33
és la nota
que els ciutadans donen als ajuntaments quan se'ls pregunta quina institució els dóna més confiança.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia