Política

El govern culpa el PP de frenar la despesa social i no aturarà el procés

CiU i ERC acusen els populars de perjudicar els més desafavorits

Els projectes de llei de les estructures d'estat tiraran igualment endavant

El govern va culpar ahir el PP de “filibusterisme parlamentari” per retardar durant un màxim d'un mes l'aprovació del pressupost. L'executiu i ERC van respondre a l'uníson davant de l'anunci dels populars que enviarien les dues lleis que regulen els comptes al Consell de Garanties Estatutàries: no ajornaran la construcció d'estructures d'estat i, per contra, els més perjudicats per la decisió d'Alícia Sánchez-Camacho seran els ciutadans més desafavorits. Per exemple, perquè no es podran gastar els 10 milions d'euros del fons per fer front a les situacions de pobresa energètica fins que no arribi l'aprovació definitiva.

El govern va emfasitzar la seva “perplexitat” perquè el PP ho vol “enfonsar tot” per raons “purament partidàries”. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va assegurar que la mesura no tindrà cap incidència sobre les estructures d'estat i, en canvi, afecta “la gent més vulnerable”. Els populars, va dir, perjudiquen el “funcionament ordinari” de la institució, que es mantindrà amb la pròrroga pressupostària un mes més. Per contra, les instàncies per a la construcció de les estructures d'estat que ERC va voler sacralitzar a través de la llei d'acompanyament no afecten que les mesures i els projectes de llei que s'han de redactar, com ara l'embrió de la seguretat social catalana o l'índex d'infraestructures crítiques, tirin endavant. De fet, és gairebé impossible que aquestes noves lleis s'aprovin aquesta legislatura, tenint en compte que Mas dissoldrà el Parlament el 3 d'agost. S'hauran de tornar a tramitar durant el pròxim mandat. Però CiU compta amb l'avantatge de tenir els redactats enllestits.

ERC va advertir, a més, que les propostes que s'han inclòs en el dictamen i, per tant, les que avaluarà el Consell de Garanties, són les esmenes inicials del seu grup, atès que els nacionalistes i els republicans no van incloure les transaccions pactades per evitar que acabessin en mans del TC català i s'hi pronunciessin eventualment en contra. El PP va denunciar aleshores que feien “tripijocs” i va advertir que, a banda d'enviar les estructures d'estat al Consell de Garanties, podria presentar un recurs al TC que, fins i tot, podria acabar amb la suspensió cautelar de la llei.

El PSC va coincidir que l'objectiu del PP és una “mala pràctica” perquè només vol dilatar l'aprovació dels comptes, però va recordar que el govern va aprovar els projectes de llei amb retard i va lamentar que s'hagi “abusat” del terme estructures d'estat. ICV-EUiA es va mostrar preocupada per totes les que ja “han destruït”, com ara les dotacions a la llei de dependència o les beques de menjador. La CUP sosté que en aquest pressupost no hi ha estructures d'estat i va qualificar de “vergonya” que no se n'hagin fet durant dos anys.

La paradoxa de l'impost

El portaveu del govern també va lamentar que el PP usi a conveniència pròpia el Consell de Garanties, perquè no el va respectar quan va avalar que l'impost sobre els dipòsits bancaris s'ajustava a l'Estatut i la Constitució. Ara està suspès pel Tribunal Constitucional per un recurs de l'Estat. El govern ha demanat al TC que aixequi la suspensió i formularà al·legacions per defensar la norma.

LES FRASES

Ni les tocaran [les estructures d'estat], i afecten decisions que perjudiquen la gent més vulnerable
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
Hi ha una majoria social a favor de la independència que no s'atura per maniobres maldestres
Pere Aragonès
DIPUTAT D'ERC
La pràctica habitual del president Mas ha estat sempre presentar els pressupostos tard
Maurici Lucena
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia