Política

Cinc casos conflictius

La suposada pallissa a un advocat a l'aeroport del Prat pel fet de parlar en català o la retenció d'un jove mallorquí per no haver respost en castellà són alguns dels casos que s'han d'investigar, segons la fiscalia espanyola

Els expedients s'enviaran als òrgans judicials territorials

També s'investigael cas d'una jutgessa que va retirar a un pare la custòdia de la filla per motius lingüístics

Dels 40 casos de discriminació lingüística denunciats per la Plataforma per la Llengua entre el 2007 i el 2012, la fiscalia espanyola en destaca cinc que podrien suposar una infracció penal perquè anaven acompanyats de suposades amenaces, intimidacions o vexacions. Per alguns pot ser un simple gra de sorra, però ERC, que ha portat el cas al Congrés, ho considera un pas important. Ara la fiscal general s'ha compromès a enviar les documentacions als òrgans judicials territorials perquè les investiguin i analitzin si poden actuar d'ofici. En la resta de denúncies no ha trobat indicis incriminatoris.

28 de gener del 2012

Un jove advocat presenta una denúncia contra uns agents de la Guàrdia Civil per un incident a l'aeroport del Prat. Segons la seva versió, quan passa per sota de l'arc de seguretat de control de passatgers manté una conversa amb un treballador de seguretat privada i uns guàrdies civils s'hi acosten. El lletrat els assegura que no hi ha cap problema i els agents li exigeixen: “Caballero, hábleme usted en español.” El jove s'hi nega, exercint un dret reconegut per la llei, i la tibantor augmenta. “Este vuelo no lo coges”, li diu un dels guàrdies civils. El ciutadà és conduït a una cambra on li donen un cop a la cuixa amb un objecte contundent i diversos cops al cap amb la mà oberta.

27 de juny del 2012

Un veí de l'Ametlla del Vallès va ser retingut durant més de 20 minuts a l'aeroport del Prat per haver parlat en català i anglès a un agent de la Policía Nacional. Els fets, segons la plataforma, van passar quan l'home va entrar per error a la zona internacional i per poder sortir es va dirigir a un policia. Aquest li va exigir que parlés en castellà o li denegava la sortida i així va ser.

7 de juliol del 2012

Un militant de l'organització juvenil Arran, que assistia a la festa major de Sencelles (Mallorca), va ser agredit per un grup de joves espanyolistes. La víctima es va dirigir a una ambulància per demanar assistència mèdica i al cap de poca estona van arribar uns agents de la Guàrdia Civil per demanar-li explicacions. El noi va relatar els fets, però, segons la seva denúncia, no li van fer cas i els va recriminar seva passivitat. Els agents el van comminar a parlar en castellà, però ell s'hi va negar i va acabar detingut. Va passar la nit al calabós i afirma que va rebre maltractaments físics i psíquics tant dins del vehicle com al calabós.

20 d'agost del 2012

Un ciutadà de Vic va anar a la comissaria de la Policía Nacional per renovar-se el carnet d'identitat i la funcionària li va replicar: “Yo sólo atiendo en castellano.” Una frase que va repetir un cop més i, finalment, en to amenaçador li va recordar: “Si sigues así tendrás problemas.” La víctima va marxar sense tramitar la documentació i ho va denunciar a la Plataforma per la Llengua, que va traslladar l'afer a l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat.

10 d'octubre del 2012

Una jutgessa de l'Audiència Provincial de Cantàbria va retirar a un mosso d'esquadra resident al municipi de Cambrils la custòdia de la seva filla al·legant que parlava en català a la nena per destruir els vincles afectius amb la seva mare, una agent de la Guàrdia Civil resident a Santander. El pare va recollir signatures contra la sentència i també va convocar una concentració de rebuig a la resolució de la jutgessa davant del domicili de la nena.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia