Política

Les cinc claus de la compareixença

El president farà una exposició inicial i després cada portaveu li farà preguntes

Junqueras no serà en la comissió, però sí que han confirmat la seva presència Herrera i Rivera

El 23 de febrer compareixerà Pujol

Tots els líders, excepte Junqueras, van
participar en la primera compareixença de Pujol

Artur Mas compareixerà avui a les quatre de la tarda a la sala de grups del Parlament enmig d'una enorme expectació mediàtica i política. L'ombra dels Pujol planarà, en tot moment, en les explicacions del president de la Generalitat, que sempre que ha parlat s'ha desvinculat d'aquests suposats casos de corrupció.

1.Com funcionarà
la compareixença
del president?

En la sessió d'avui només compareixerà Mas, i els últims dies el president de la comissió, David Fernàndez, ha treballat amb els grups sobre quin ha de ser el format, perquè no hi havia precedents de la presència d'un president en una comissió d'investigació i, a més, no està regulada en el reglament del Parlament. Finalment, s'ha decidit que Mas faci una intervenció inicial d'uns trenta minuts i després cada portaveu de grup, de més gran a més petit i tancant CiU, podrà fer preguntes al president, que respondrà de manera individual. Tot seguit s'obrirà un segon torn d'intervencions i preguntes del partits, però en aquest cas Mas donarà una resposta conjunta al final de tot. Algunes formacions, com ara el PP, s'han queixat d'aquest sistema perquè volien fer un interrogatori gairebé “judicial” i continu de pregunta-resposta.

2.Qui hi intervindrà?

Cada partit té designats dos diputats fixos en aquesta comissió, però hi ha la possibilitat que, en alguna sessió, puguin ser substituïts, com serà el cas d'avui, en què alguns líders parlamentaris volen interrogar Mas. De moment ja han confirmat la seva presència el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, i el president de Ciutadans, Albert Rivera. El PSC i el PP no decidiran fins avui qui els representarà i no es pot descartar que ho facin Miquel Iceta i Alícia Sánchez-Camacho, mentre que Quim Arrufat conduirà l'exposició de la CUP –David Fernàndez és el president de la comissió–. D'altra banda, ERC ja ha confirmat que Oriol Junqueras no anirà a la comissió i Oriol Amorós, que ja porta la veu cantant del partit en aquest àmbit, en serà el portaveu. CiU tampoc ha designat la persona que interpel·larà Mas. Precisament en l'anterior compareixença de Jordi Pujol tots els líders, excepte Junqueras, van interrogar-lo.

3.Què dirà Mas?

El president sempre ha defensat la seva honorabilitat respecte a les acusacions que han planat sobre CDC ja sigui a través de Jordi Pujol, Oriol Pujol o el cas Palau. S'espera, per tant, que faci una defensa numantina de la seva gestió i també de les mesures a favor de la transparència que ha posat en dansa el seu govern. Per exemple, respecte a la possible implicació en el cas de les ITV i les deslocalitzacions d'empreses, Mas ja va subratllar en el seu moment: “Tot el que hem fet és correcte en qualsevol del casos.” I va recordar que aquest episodi és als tribunals, que són els que hauran de decidir sobre la innocència o la culpabilitat d'Oriol Pujol. A més el govern també ha lliurat a la comissió la documentació que li reclamava. Això sí, Mas donarà la seva versió abans que ho faci Jordi Pujol –el dia 23 de febrer– i, per tant, es deslliurarà de respondre qualsevol dubte que hagi pogut deixar l'expresident o la seva família.

4.Quines conseqüències polítiques podria tenir?

La sessió d'avui arriba enmig d'una crisi de confiança entre CiU i ERC després que els republicans hagin forçat la compareixença de Mas. Malgrat això s'espera que d'aquí a uns dies la situació hagi tornat a la normalitat i que les dues formacions reprenguin els treballs del full de ruta independentista. Per contra, la resta de l'oposició sí que intentarà furgar en la ferida i el govern ja ha mostrat el seu temor perquè la compareixença es llegeixi en clau procés i es vulgui perjudicar la transició nacional.

5.Quants compareixents
més hi haurà?

L'avançament electoral ha obligat a reformar els plans de treball de Fernàndez, que vol tenir llestes les conclusions de la comissió el mes de juliol. Per aquest motiu ha reduït la llista de compareixents i vol centrar-se en Pujol, les ITV i Método 3 –avui, després de Mas, els grups debatran aquest aspecte–. De moment es preveu que la família Pujol declari els dies 23 de febrer i 9 de març i després vagin passant pel Parlament Luis Bárcenas, Camacho i José Zaragoza, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia