Política

La CUP es presenta a les municipals amb la marca Capgirem Barcelona

Les assembles obertes als barris i districtes proposaran candidats que formaran la llista, i que es ratificarà el 28 de febrer

La candidatura tindrà un caràcter “rupturista” amb el model de ciutat dels últims 30 anys

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) es presentarà a les pròximes eleccions municipals del mes de maig a Barcelona amb la denominació CUP-Capgirem Barcelona, impulsada també per partits i moviments com En Lluita, Lluita Internacionalista, Endavant, Arran, COS, SEPC, el partit Pirata i els Verds Alternativa Verda. La formació donarà a conèixer la seva llista el proper 28 de febrer i ja ha avançat que tindrà un marcat caràcter “rupturista”.

La CUP ha desvelat avui el nom de la seva candidatura i les bases que la conformaran en una roda de premsa realitzada al mig de la plaça de Catalunya de Barcelona en què ha explicat que la marca “Capgirem Barcelona” ha estat elegida en un procés participatiu obert en què 1.400 ciutadans han votat.

La proposta, que sorgeix de les trobades municipalistes, arribarà els propers dies a les assembles obertes de barris i districtes. A diferència del que passa en la majoria de les formacions polítiques, no hi haurà candidats que donin a conèixer la seva intenció de formar part de la llista sinó que seran aquestes assembles les que proposin candidats per encapçalar-la. Els nominats diran després si accepten formar part de la llista o no.

Els noms més votats a cada zona formaran la llista definitiva, que s'haurà de validar, juntament amb el programa electoral i el codi ètic. El procés culminarà el proper 28 de febrer amb la Quarta Assemblea Municipalista de la CUP, quan es donaran a conèixer els noms dels candidats.

La trobada municipalista del 28 de febrer també donarà, previsiblement, el vistiplau al programa electoral i el codi ètic. El codi ètic i d'intervenció política passa per limitar a dos anys els mandats, a tenir uns sous que no siguin superiors al que ingressa el terç de població amb els salaris més alts i que no tripliquin tampoc el sou d'un treballador públic base. Volen també que el finançament passi per reforçar el projecte i no per “cooptar o retroalimentar” les formacions que conformen la llista.

Model “rupturista”

La formació destaca que la principal diferència de la candidatura és la idea de “ruptura” amb l'actual model de ciutat que ha estat construït els últims trenta anys per tots els partits que han format part dels governs municipals, és a dir, PSC i ICV-EUiA fonamentalment, però també CiU a l'actual mandat i ERC que va formar part de dos governs municipals.

Un altre tret distintiu és un ètic molt estricte i restrictiu que limita els mandat –dos com a màxim–, sou molt baixos per als seus regidors i l'obligació de destinar els diners rebuts per les institucions a fins socials i no a nodrir la seva pròpia formació. Un dels portaveus de les trobades municipalistes, Pepe Castelltort, ha explicat a l'ACN que aquests van ser els elements de “discrepància” a l'hora de tancar un acord de confluència de Guanyem-Podem-ICV-EUiA-Equo a l'alcaldia de Barcelona..

Entre les propostes de programa electoral que plantegen hi ha la radicalització democràtica, un sector públic fort a l'economia municipal, fomentar l'ocupació, un habitatge per a tothom, que l'espai públic sigui per a tothom i fer de Barcelona una ciutat inclusiva. Els candidats que siguin “proposats”, ja que “no es presenten”, han d'acceptar el codi ètic, els principis i el programa electoral.

David Fernández, candidat?

Castelltort ha subratllat que mentre les assembles obertes no debatin ni proposin noms de candidats, no hi ha res decidit, tampoc sobre l'actual diputat de la CUP al Parlament, David Fernández. En qualsevol cas, si es presentés hauria de deixar el seu escó perquè el codi ètic no permet “duplicitat” de càrrecs. Segons el portaveu, de moment “no està contemplat que en David deixi el càrrec al Parlament” abans de les municipals, ha apuntat.

“Per nosaltres el més important és el projecte col·lectiu i no tant els caps de llistes”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia