Política

CDC i UDC volen girar full per preservar la marca CiU

Consideren que és més important mantenir-se units amb vista a les municipals que afrontar ara una ruptura

El consell nacional que Unió celebrarà el dia 21 podria abordar la polèmica amb els socis

No volen dramatitzar i, de fet, oficialment opten per fer cau i net, malgrat que cuegen les desavinences exposades entre CDC i UDC arran de la votació a Madrid de la tramitació de la llei antigihadista que va trencar, per primer cop, el sentit de vot dins el grup parlamentari. La raó principal és la proximitat de les eleccions municipals, en què tots dos partits tenen clar que s'ha de preservar la marca CiU com la millor garantia que permetrà mantenir i guanyar alcaldies. “No podem perdre ajuntaments i encara menys quan a primera línia ens els disputa ERC”, assenyalen fonts dels socialcristians. Els partits ja estan immersos en l'organització de la campanya electoral, la qual cosa també genera certa preocupació per saber com acabarà influint el missatge sobiranista en l'elector d'uns comicis locals en què es prioritza el model de ciutat. És aquí on xoquen de ple els discursos ideològics d'Unió, d'una banda, amb Duran com a portaveu, i que es declara no independentista, i el de CDC, que aposta per la ruptura amb l'Estat espanyol.

El debat està servit entre les files dels socialcristians, i l'episodi a Madrid ha propiciat que s'alcin les veus dels que consideren que no es pot permetre que es desautoritzi un líder parlamentari com és Duran i Lleida, i també les d'aquells que reclamen una posició més ferma d'Unió en l'eix sobiranista i que, per tant, haurien volgut més contundència contra una llei que podria anar en la contra del procés independentista i, fins i tot, d'algun membre de l'executiu català, inclòs el president Mas.

En aquest escenari, Unió afronta el pròxim dia 21 de febrer la convocatòria d'un consell nacional. Una bona oportunitat perquè el partit socialcristià torni a mesurar les forces entre els que ja fa temps que reclamen un congrés extraordinari, després de les eleccions municipals, que fixi el rumb sobiranista del partit amb vista a les eleccions del 27-S, i els que opten per aferrar-se a la via Duran i volen fer servir l'episodi de Madrid per encimbellar un líder amb dificultats.

LA FRASE

Evidentment és una crisi, però hi ha la voluntat de reconduir i resoldre la situació
Pere Macias
portaveu adjunt de ciu al congrés

Reunions per reconduir la situació

El portaveu adjunt de CiU al Congrés dels Diputats, Pere Macias, va assegurar ahir que la setmana que ve es reunirà amb el líder del grup parlamentari, Josep Antoni Duran i Lleida, per “parlar a fons de la situació”. Segons Macias, tot i que es tracta d'una crisi greu, està convençut que hi ha la voluntat per les dues parts de resoldre la situació i reconduir les relacions per evitar la ruptura. Tot i això, ahir encara ningú no es va atrevir a donar per tancat el tema en espera de les trobades que es puguin convocar en un nivell més alt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia