Política

Per llogar i per vendre

Un web de l'ANC recopila, amb l'ajut dels ciutadans, les propietats de l'Estat a Catalunya i si les fa servir o estan abandonades

Es pretén obrir un procés participatiu dels usos que tindrien després de la independència

Quines propietats té l'Estat a Catalunya? I més important: per a què les fa servir? Aquestes són les dues preguntes bàsiques que intenta respondre l'ANC a través de l' Inventari per la independència . Es tracta d'una iniciativa de la sectorial d'arquitectura, edificació i territori que pretén mostrar el patrimoni immobiliari de l'Estat espanyol a Catalunya a través d'uns principis bàsics. Cada fitxa recull en quin municipi es troba aquella propietat, la referència cadastral de l'immoble o parcel·la, quin organisme n'és titular, l'any de construcció, la superfície construïda, la qualificació urbanística i quins usos té actualment. A partir d'aquí, s'agrupen en funció de si tenen un ús agrari, d'aparcament, cultural, d'estació, industrial, de magatzem, d'oficines, públic, residencial o, simplement, estan abandonats. També és possible seguir el recull per municipis o comarques i s'hi afegeix una pestanya amb el patrimoni immobiliari de l'Estat a l'estranger que ja té 350 entrades d'ambaixades, consolats i oficines de comerç. Segons es recull en la iniciativa, amb l'inventari es vol constituir una eina que ajudi la ciutadania a participar pensant en les necessitats d'equipaments o serveis, participant en un debat obert amb veïns, associacions i ajuntaments, i definint propostes de nous usos (una o diverses alternatives) que es considerin adients. Uns nous usos sobretot per a aquells immobles desocupats, tancats o amb funcions duplicades o innecessàries. Tot això, evidentment, en el supòsit que Catalunya aconsegueixi la independència. La iniciativa parteix de la interacció dels ciutadans, i els anima a fer-hi arribar com més dades millor. Només es tracta de fer-ho a través del web indicant un bé i les dades que coneixen.

La posada en marxa és força recent i encara no hi ha gaires dades entrades, tan sols una cinquantena d'equipaments. D'aquests, més d'un 20% estan tancats o bé en desús. Bàsicament es tracta d'antigues casernes de la Guàrdia Civil, però hi ha altres casos més significatius. Com ara l'edifici de l'antic govern civil de Barcelona. Es tracta d'un edifici de més de 7.500 metres quadrats construïts a tocar de l'estació de França. Aquests són exemples d'equipaments construïts i tancats, però també n'hi ha altres d'abandonats i degradats, com ara les restes de la base d'artilleria de Punta Milà i la de Torre Montgó.

Òbviament, també es recullen equipaments que estan en funcionament i que quedarien obsolets en cas de la independència de Catalunya. Equipaments que en la gran majoria de casos tenen un valor milionari a preu del mercat. De fet, molts d'aquests es troben en procés de venda, tot i que l'Estat en molts casos s'ha negat a traspassar-los o cedir-los als municipis per donar-los un ús social.

La manera de contactar-hi
Qui vulgui col·laborar en l'elaboració de l'inventari ha de trametre un correu electrònic a l'adreça [email protected] o ho ha de fer a través d'Inventarixindependencia.blogspot.com
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia