Política

El projecte de Mas fins al 27-S: desconnexió i transparència

El govern crea dos comissionats amb Viver Pi-Sunyer i Bassols per dirigir el disseny de les estructures d'estat i aplicar la llei de transparència

S'elaborarà un pla de protecció de les infraestructures estratègiques

Artur Mas va presentar ahir el seu pla de govern fins al 27-S, amb dos objectius prioritaris: el disseny i la construcció d'estructures d'estat i l'aprofundiment de la transparència. El president de la Generalitat va comparèixer després de la reunió del consell executiu per donar la màxima rellevància política al seu programa per als gairebé sis mesos operatius a què s'ha reduït la legislatura. “Hem d'aprofitar a fons els mesos vinents per preparar Catalunya per si esdevé un estat”, va dir des del faristol.

Per accentuar les prioritats del govern en la preparació de la desconnexió i l'entramat de mesures per blindar-se de la corrupció, Mas ha nomenat dos comissionats. El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer, dirigirà el pla executiu per a les estructures d'estat, amb la banya en la hisenda pròpia i la definició de la seguretat social catalana. Núria Bassols, fins ara directora del programa de polítiques de transparència i magistrada en excedència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, dirigirà l'operatiu per aplicar la llei catalana de transparència. Tots dos podran assistir a les reunions de l'executiu. El govern també elaborarà un pla de protecció de les infraestructures estratègiques per garantir-ne el funcionament en cas que es produeixi una secessió no pactada amb Madrid. El paquet inclou l'abastament energètic i d'aigua i les infraestructures de transport, logística i mobilitat, com ara els ports, aeroports i les xarxes viària i ferroviària.

L'equilibri amb Unió

Tot i l'accentuació d'aquests dos fronts de la desconnexió i la transparència, Mas va llistar un programa amb deu grans mesures en l'àmbit social, econòmic i cultural, amb la voluntat de demostrar que l'executiu també se n'ocupa al marge del procés sobiranista. Bona part de les propostes pendents formen part de l'acord pressupostari tancat amb Oriol Junqueras i els projectes bandera que gestionen els departaments.

L'endemà que CiU decidís aparcar la crisi interna que va obrir la votació diferenciada de dimecres passat al Congrés, Mas va anunciar la constitució dels dos comissionats que dependran de les dues conselleries de més pes polític que capitanegen els convergents i els socialcristians, respectivament: Presidència, en el cas de la transició nacional, i Governació, pel que fa a la transparència. La conselleria de Francesc Homs continuarà prioritzant, també, l'acció exterior.

Mas, a més, es va mostrar partidari d'allargar les negociacions sobre el full de ruta independentista entre els partits i les entitats sobiranistes per intentar afegir-hi ICV-EUiA, que s'ha despenjat de les converses, i mantenir-hi Unió. “Si per arribar al consens gran calen unes setmanes més, no hi posaré impediments”, va apuntar, tot declinant fixar com a límit per a l'acord les eleccions municipals.

Més implicació d'ERC

Mas no ha consensuat amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, l'elecció dels comissionats. De fet, es tracta de dos noms que ja treballaven a l'executiu i que tindran un rellançament públic a partir d'ara. Per aquesta raó no suposaran cap càrrega pressupostària per al govern. Segons Mas, els republicans plantejaran ara els noms dels experts en estructures d'estat que pretenen que s'integrin a l'executiu, en compliment de l'acord sobre les plebiscitàries del 14 de gener. Contra la tesi del desànim ciutadà amb el procés després de les discrepàncies sobre la llista unitària que van succeir l'èxit participatiu del 9-N, Mas va assenyalar que CiU i ERC mantenen ara una “relació de major normalitat i tranquil·litat”. La federació no ha canviat d'opinió, tanmateix, pel que fa a una hipotètica remodelació del govern per encabir-hi els republicans. La tesi de Mas és que no és operatiu nomenar nous consellers quan s'exhaureix la legislatura.

L'agenda de la transició

Després de dirigir el llibre blanc del CATN, Mas ha encomanat a Viver Pi-Sunyer l'impuls definitiu a les estructures que han d'estar a punt per encetar una secessió amb garanties. Mas va admetre que, tot i que el govern no té un mandat electoral per construir un estat, la legitimació democràtica podria arribar el 27-S i qui obtingui la majoria parlamentària per governar s'ha de trobar “una gran part de la feina feta”. En queda fora, però, l'administració electoral. Mas confia que la ponència que treballa en la llei, pendent d'aprovació des del restabliment de la democràcia, superarà l'etern escull del sistema electoral i consensuarà una norma global satisfactòria per als 90 diputats necessaris.

Els deures de la hisenda

Pel que fa a la hisenda pròpia, el cervell del nou model d'administració tributària, Joan Iglesias, va avançar a aquest diari que en tindrà enllestit el disseny entre maig i juny. També es crearà el Consell Fiscal de Catalunya, per aglutinar els diferents actors del sistema, l'Institut d'Estudis Tributaris, per a la formació tècnica del personal especialitzat, s'obrirà una unitat d'investigació del frau fiscal, es projectarà una jurisdicció fiscal especialitzada per prevenir els conflictes d'aplicació de la normativa, s'estudiarà el futur de les duanes i del cadastre i s'enllestirà l'embrió del servei d'informàtica per gestionar la base de dades dels contribuents. El Departament de Mas-Colell, amb ell al capdavant, dissenyarà l'administració i la tresoreria de la seguretat social catalana.

LES FRASES DE MAS

Si no passa res imprevisible, no hi haurà remodelació. L'expectativa d'un govern nou vindrà després de les eleccions
Quants més siguem, millor. Si per arribar al consens [del full de ruta] calen unes setmanes més, no hi posaré impediments
Les relacions entre les persones sempre són termes subjectius. Estem en una relació de major normalitat i tranquil·litat [amb ERC]

El front econòmic i social

Artur Mas va llistar ahir sis prioritats més del govern, a banda de les que tenen estrictament a veure amb el procés: la creació d'ocupació, mesures per al servei del teixit industrial i empresarial català, la lluita contra la pobresa, el suport a les famílies i a l'estat del benestar, l'ensenyament i la cultura, i l'impuls d'una llei per a la no-discriminació, per garantir el dret a la igualtat de tracte per raó de religió, conviccions, discapacitat, edat, origen racial o ètnic i identitat o orientació sexual (vegeu el gràfic adjunt). Precisament amb aquests dos últims àmbits va intentar marcar perfil propi el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Els socialcristians, de fet, havien reivindicat la implementació d'aquestes mesures després de la darrera reunió del comitè de govern del partit.

Entre el reguitzell de projectes socials i econòmics destaquen les tres lleis que poden tenir influència sobre l'ocupació i que estan en tràmit al Parlament: la de formació i qualificació professional, la reforma del sistema d'ocupació de Catalunya, la de simplificació de l'activitat administrativa de la Generalitat i els governs locals. Mas també va remarcar que la nova targeta de transport públic T-Mobilitat s'haurà d'implementar el 2016, coincidint amb el World Mobile Congress i la posada en servei del tram Zona Universitària-Aeroport de la línia 9 del metro. El pressupost de la renda mínima d'inserció s'incrementarà en 12 milions d'euros i es constituirà el fons d'atenció dels subministraments bàsics per combatre la pobresa energètica quan s'hagi aprovat el pressupost.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia