Política

L'Església anglicana ataca de nou Cameron

Els bisbes denuncien les “creixents desigualtats” entre rics i pobres i entre nord i sud del Regne Unit

Demanen una “nova visió moral” per al país

El govern Cameron ha xocat amb l'Església anglicana. No és la primera vegada que els conservadors escolten dures crítiques de qui passa per ser referent moral del país, però sí que és novetat que l'altaveu religiós soni tan contundentment a falta de tres mesos escassos per a les eleccions generals. La intervenció dels bisbes no és pas cap lleugeresa, perquè les diferències en intenció de vot se situen en només un punt entre els dos grans partits amb possibilitats reals de govern: laboristes i conservadors.

En aquest context, i en una pastoral de 52 pàgines, els màxims responsables de l'Església anglicana animen la societat a “superar la indiferència” davant la classe política i a votar el 7 de maig. Al mateix temps denuncien les creixents desigualtats que hi ha “entre el nord i el sud” del Regne Unit, i entre “rics i pobres”. El Regne Unit, argumenten, necessita “una nova visió moral”, un canvi com el que va tenir lloc el 1945 o el 1979, i “tractar millor els que menys tenen”. En aquest sentit, no són estranyes les declaracions de parlamentaris tories per qui els bancs dels aliments són utilitzats no pas per necessitat sinó perquè la gent ho vol, declaracions contra les quals carrega el text. Les organitzacions humanitàries, entre les quals les adscrites a l'Església, asseguren que actualment no menys d'un milió de persones els fa servir diàriament, un increment del 51% des del 2011.

Els bisbes avisen també als polítics que no converteixin en caps de turc determinats grups socials, com ara els “immigrants” o aquells que viuen, en bona mesura, “dels beneficis” i les ajudes públiques. I demanen, en paral·lel, un debat sobre la necessitat “d'invertir en armament nuclear” quan la guerra freda ja és història.

Per part dels bisbes, res de nou, però. Fa només un mes, els arquebisbes de Canterbury –de facto, líder de l'Església anglicana– i el de York, una altra de les grans autoritats de la institució, van gosar qüestionar l'eslògan conservador “estem tots junts en això [la crisi econòmica i la forma com sortir-ne]” per assegurar que “s'està deixant enrere els pobres” i que “ciutats senceres” estan sent bandejades, en especial al nord del país. La nova pastoral és una ampliació detallada dels judicis dels reverends doctors Justin Welby i John Sentamu, en representació de l'arxidiòcesi de Canterbury i York, respectivament. En aquell moment, Cameron va sortir al pas de les declaracions mostrant, des de Washington, la més absoluta disconformitat. I dimarts va repetir la seva total oposició.

LES XIFRES

1
milió
de persones al Regne Unit recorren cada dia als bancs d'aliments, un increment del 51% respecte del 2011.
8,83
euros
l'hora és el salari mínim al Regne Unit. L'Església anglicana en demana explícitament l'augment.

Un compromís que superi l'apatia

quim aranda

Els crítics han qualificat el document dels bisbes com una barreja d'idees entre el Partit Verd, els nacionalistes escocesos i el Partit Laborista. Per la seva banda, els representants de l'Església han insistit que, malgrat l'innegable to esquerranós amb què molts el llegiran, no els mou cap ànim partidista. En veritat, només demanen dues coses bàsiques: que la gent voti i la defensa d'un salari digne. Quant al primer punt, la demanda resulta lògica. L'abstenció al Regne Unit oscil·la entre el 30% i el 40%, símptoma, entre altres, de distanciament del sistema dels que el mateix sistema diu representar. Sobre el segon, el salari mínim és de 6,50 lliures hora (8,83 euros). Cameron assegura que ha reduït l'atur dels 2,6 milions del 2011 a l'1,8 milions actuals. El problema, però, és la qualitat de l'ocupació, temporal la gran majoria, i amb salaris de misèria que queden diluïts en les estadístiques generals pel pes dels sous de la City. Les diferències són abismals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia