Política

Duran i Lleida: “És evident que CiU no viu el seu millor moment”

El líder d'Unió adverteix que no traspassarà la “línia vermella” de l'independentisme

Veu “molt arriscat” que es proclami “als quatre vents” que es crearà un banc central català abans del 27-S

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, ha admès aquest dijous que la federació que integren Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i el seu partit “no viu el seu millor moment”. “És evident que hi ha diferències”, ha afirmat en una entrevista a TVE, en referència al procés sobiranista i, més concretament, a l'última crisi viscuda en el si de CiU a compte de la votació diferent en l'admissió a tràmit del pacte antigihadista al Congrés, en què els diputats democristià van votar a favor i els de CDC es van abstenir.

Així, ha demanat “respecte” per la seva figura a Catalunya, on alguns sectors l'assenyalen com la “pedra a la sabata” del projecte sobiranista, i ha advertit que no traspassarà la “línia vermella” de l'independentisme perquè el seu projecte és la confederació i “no pot compartir” una sortida del marc espanyol. També ha atribuït la crisi del vot diferenciat entre CDC i UDC de la setmana passada a una “interferència” de Barcelona per una “trucada política” que va fer que els diputats de CDC s'abstinguessin. A més, ha advertit que veu “molt arriscat” proclamar “als quatre vents” que es crearà d'un banc central català abans del 27-S.

En el transcurs de l'entrevista a TVE, ha detallat que en tot cas fins la setmana passada “no hi havia cap problema” a Madrid i cal “intentar que en el futur tot segueixi igual”. “Ahir vam tenir una conversa amb els dos portaveus adjunts, que estaven d'acord que calia votar sí, i espero que el grup es pugui seguir reunint després del debat de política general”, ha afirmat.

“CiU no viu els millors temps”

Amb tot, ha recordat les diferències que manté amb el projecte sobiranista de CDC. “No sé si soc un obstacle o no”, ha arribat a dir, però “jo no sóc secessionista”. Segons Duran, “CiU no viu els millors temps, i és evident que hi ha diferències, com també al sí d'UDC”, però ell és el dirigent que va sortir elegit al congrés d'Unió i “la majoria de la direcció està d'acord amb ell”.

De cara a les eleccions del 27-S, Duran i Lleida ha afirmat que CDC i UDC “intentaran” anar junts, però “si el punt central” del programa “és el secessionisme, hi haurà qui no podrà acceptar això i caldrà debatre-ho”. Segons Duran, la seva “línia vermella” és l'independentisme. “Si un dia el projecte que he de defensar és estrictament el projecte sobiranista, ho respecto i entenc en la mesura que en els últims temps es cometen moltes torpeses, però jo no puc compartir i no soc independentista i no ho seré al final de la meva vida política”.

En aquest marc, ha insistit que des del govern espanyol s'estan fent coses de forma maldestra com per exemple amb els recursos al Tribunal Constitucional contra el 9-N o la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i dues conselleres, per la consulta. “Un té la sensació que si un dia el Parlament declarés la independència el govern l'únic que faria és recórrer davant el TC”, ha subratllat, “però els problemes polítics no es poden respondre amb mesures jurídiques” i “el Codi Penal no resol conflictes polítics”.

“Paciència franciscana”

Duran també ha demanat “respecte” per a la seva persona. “Estic molt més a gust a CiU del que pugui semblar”, ha indicat, però “és evident que si un agafa determinada premsa a Catalunya i a determinats articulistes jo sóc la pedra a la sabata”. “És cert que hi ha qui voldria que no estigués aquí, i això acaba repercutint una mica, però jo em vaig presentar amb un programa que no parlava d'independència i el defensaré fins l'últim dia” perquè “tinc paciència franciscana per aguantar”.

El portaveu de CiU a Madrid també ha defensat la creació d'estructures d'Estat. Algunes, ha recordat, es poden desenvolupar en el marc legal actual, com per exemple les competències en matèria fiscal. Amb tot, ha afirmat que n'hi ha d'altres que “poden sorprendre més”. “Acabo de llegir sobre la creació un banc central català, i em sembla molt arriscat anar proclamant als quatre vents que d'aquí al 27-S es pot crear”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia